Przesunięty przez: roch_27 22-08-2007, 16:44 |
[EAxx] Spryskiwacze reflektorów, lamp przednich |
Autor |
Wiadomość |
Wiktor
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6, 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 331 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 14-02-2007, 18:53 [EAxx] Spryskiwacze reflektorów, lamp przednich
|
|
|
Witam, wiem że wystepowaly takie w galancie. Czy montaż poza fabryką jest skomplikowany? Czy spryskiwacze reflektorów kożystają z tego samego zbiorniczka co spryskiwacze szyb? Jak wygląda sprawa ich użytkowania, tzn. kiedy sie włączaja? W wiekszosci samochodów jest to rozwiązane w ten sposob że gdy uzyjemy spryskiwaczy szyb a mamy wlączone swiatła to zadziałają tez spryskiwacze swiateł, gdy swiatła nie włączone spryskiwacze nie działaja. Jak to wygląda w galancie? Kolejna sprawa to dysze, czyli czy byl podział na rodzaje względem zderzaka?
Moze ma ktos schemat spryskiwaczy swiateł?
Wszystkie informacje mile widziane. |
Ostatnio zmieniony przez Owczar 25-01-2010, 12:54, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
kamilek
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Pomógł: 44 razy Dołączył: 15 Kwi 2006 Posty: 1107 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 14-02-2007, 19:22
|
|
|
Wiktor napisał/a: | Jak to wygląda w galancie? |
Jest oddzielny włącznik do spryskiwaczy reflektorów. Przynajmniej u mnie, ale nie sądzę, żeby u Ciebie było innaczej.
W moim modelu były dwie wersje: w jednej płyn szedł ze zbiorniczka na spryskiwacze szyby, a w drugiej reflektory miały oddzielny zbiorniczek. Jeżeli nie masz w standardzie spryskiwaczy, to raczej będziesz musiał dokupic zbiorniczek.
A montaż? Tu musi doradzić ktoś inny. Ja mam spryskiwacze wciskane w zderzak, ale u Ciebie to chyba są takie, które wysuwają się pod wpływem ciśnienia, więc pewnie będziesz musiał znaleźć zderzak ze spryskiwaczami (albo sprawdź, czy gdzieś pod lampami nie masz jakichś zaślepek. Jak są, to wystarczy zdjąć zaślepki i zamontować spryskiwacz). Do silniczka sterującego tym powinna być gotowa wiązka, tak samo na desce rozdzielczej (też powinny być gotowe wiązki przewodów). |
|
|
|
 |
Wiktor
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-02-2007, 19:36
|
|
|
dzięki za odpowieź, galant EA5 miał wystające spryskiwacze |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 15-02-2007, 14:39
|
|
|
Wiktor napisał/a: | Jak wygląda sprawa ich użytkowania, tzn. kiedy sie włączaja? | spryskiwacze działają z chwilą naciśnięcia przycicku znajdujacego się z prawej strony kierownicy w dźwigni zmiany trybu wycieraczek
Wiktor napisał/a: | czy byl podział na rodzaje względem zderzaka? | nie
Poniżej zmieszczam foto wiązki z wyprowadzeniem na spryskiwacze
oraz schemat elektryczny
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
Wiktor
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-02-2007, 15:51
|
|
|
Dzieki wielkie, niech bozia wynagrodzi za te schematy.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 15-02-2007, 16:00
|
|
|
Sprostowanie - w EA zbiorniczek (zbiornik, a właściwie cysterna na płyn) jest jedna.
Dołożenie "po bożemu" wymaga:
- wymiany zderzaka
- wymiany manetki od świateł
- wymiany zbiorniczka do spryskiwacza
- dołożenia całej instalacji wodnej |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Wiktor
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-02-2007, 13:13
|
|
|
Wydaje mi sie, że wymiana zderzaka nie bedzie potrzebna, nie wystarczy samo dołożenie dysz spryskiwaczy? Odnośnie zbiorniczka, zauważyłem ze obok pompki spryskiwaczy szyby w zbiorniczku jest wytłoczone miejsce jakby pod druga pompke i czy tam czasem nie powinna być pompka spryskiwaczy swiateł? Mozliwe ze tam jest miejsce na drugą pompke do spryskiwacza tylniej szyby np. w kombi, no ale to musiał by napisać ktos kto wie. Kolejna sprawa jak to jest z przełącznikiem wycieraczek? Czy wystarczy wyjąć zwykły i włożyć ten s przyciskiem do spryskiwacza. Z tego co widziałem to u mnie dochodzą do przełącznika 3 przewody które nie sa używane, czy to własnie te odpowiadają za spryskiwacz swiateł? Bo jeśli trzeba ciągnąc całą instalacje elektryczną do przełącznika to daje sobie spokój z tą impreżą. |
|
|
|
 |
kamilek
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Pomógł: 44 razy Dołączył: 15 Kwi 2006 Posty: 1107 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 16-02-2007, 16:16
|
|
|
Wiktor napisał/a: | Mozliwe ze tam jest miejsce na drugą pompke |
U mnie tak jest, że w jednym zbiorniczku są 2 pompki: do szyby przedniej i do reflektorów. Wydaje mi się, że do tylnej szyby powinien być oddzielny zbiorniczek.
Wiktor napisał/a: | tego co widziałem to u mnie dochodzą do przełącznika 3 przewody które nie sa używane, czy to własnie te odpowiadają za spryskiwacz swiateł |
Tak, to powinny być te przewody. Mitsubishi swoje auta wyposażało w "pełne okablowanie", więc teoretycznie wystarczy tylko, żebyś podłączył ten przełącznik z nową funkcją. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 16-02-2007, 17:16
|
|
|
Wiktor napisał/a: | Odnośnie zbiorniczka, zauważyłem ze obok pompki spryskiwaczy szyby w zbiorniczku jest wytłoczone miejsce jakby pod druga pompke i czy tam czasem nie powinna być pompka spryskiwaczy swiateł? Mozliwe ze tam jest miejsce na drugą pompke do spryskiwacza tylniej szyby np. w kombi, no ale to musiał by napisać ktos kto wie. |
Dokładnie - w kombi są 2 identyczne pompki. Spryskiwacz reflektorów ma dużo bardziej wydajną pompkę i wtedy jest inny zbiornik na płyn (ok. 8 l pojemności!!!) |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Krzys
Forumowicz SYLVER

Auto: Mitsubishi Galant/Legnum VR4
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Kwi 2007 Posty: 470 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 14-11-2007, 16:13
|
|
|
Odświeżam troszkę temat...
wydaje mi się że najprościej będzie dać jakiś rozgałęźnik na rurkach podających płyn na szybę i połączyć z dyszami w zderzaku... reflektory będą spryskiwane w tym samym czasie co szyba...
co o tym myślicie?? |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 14-11-2007, 19:15
|
|
|
Krzys napisał/a: | Odświeżam troszkę temat...
wydaje mi się że najprościej będzie dać jakiś rozgałęźnik na rurkach podających płyn na szybę i połączyć z dyszami w zderzaku... reflektory będą spryskiwane w tym samym czasie co szyba...
co o tym myślicie?? | przy takim rozwiązaniu może się okazać, że będzie zbyt słabe ciśnienie - zwłaszcza do wyczyszczenia reflektorów
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Pomógł: 91 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 4469 Skąd: Bourne, Lincolnshire
|
Wysłany: 15-11-2007, 17:03
|
|
|
Zgadza się, pompka nie wyrobi na ciśnienie.
Lepiej poszukać jakiegoś rozbitka z instalacją spryskiwaczy reflektorów. W UK większość Galów miała tą instalkę. Wymontować zbiorniczek (jest większy i ma dwie pompki - tak jak pisał Bartek), do tego wiązki kabli i lewarek kierunkowskaza z kostką (spust spryskiwacza jest w kierunkowskazie) plus węże wodne. Sam zderzak można samemu przystosować, znaczy wyciąć dziury pod spryskiwacze i dołożyć wąż wodny na klipsach do metalowej sztangi - roboty na 30 min. |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10686 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 15-11-2007, 21:19
|
|
|
MOj zbiorniczek w kombi ma napewno dwie pompki, do tego obok widac doatkowe koncówki elektryczne moze to one włsnie słuza do tej dodtakowej lub mocniejszej pompki?
Pmysł Krzysia mi sie podoba trza by tylko wpiąc dodatkową pompke która faktyczmnie da dodatkowe cisnienie, w spryskiwanie reflektoów razem z szyba ma sens...
Pozdrawiam |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
Wiktor
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-01-2008, 20:33 [EAxx] Spryskiwacze reflektorów
|
|
|
witam,
kiedys o to pytałem, lecz dopiero teraz mam okazje zrealizowac pomysł,
chce sobie załozyc spryskiwacze, wkurza mnie cigle przecieranie lamp,
i w związku z tym mam kilka pytań:
- czy w wersji angielskiej przełącznik od kierunkowskazów jest taki sam jak w wesji europejskiej ??? jest po innej stronie, ale czy jest taki sam czy są to dwa różne przełaczniki ???
- nastepnie, czy dysze spryskiwaczy z wersji ze zwykłym zderzakiem są takie same jak do zderzaka od avance ???
nastepne, ma ktos moze schemat połączeń elektrycznych ???
Mam nadzieje że ktoś zna odpowiedzi na moje pytania i podzieli się wiedzą,
pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Owczar 18-01-2010, 13:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Pomógł: 91 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 4469 Skąd: Bourne, Lincolnshire
|
Wysłany: 17-01-2008, 23:20
|
|
|
No więc "gałka" kierunkowskazu z włącznikiem spryskiwacza jest identyczna w LHD i RHD. Cała konsola kierownicy jest ta sama. Ja przynajmniej nie zauważyłem różnicy. Możesz brać z "anglika".
Natomiast profil zwykłego zderzaka i zderzaka z Avance jest inny, więc dysze też będą miały inne "wcięcie". Ja sobie poradziłem zwykłym ostrym skalpelem powoli i precyzyjnie podcinając dysze ze zwykłej wersji do zderzaka Avance.
Tylko nie spieszyć się z tym podcinaniem by nie wyrzeźbić za dużo Hm... od biedy tak samo można podciąć dysze od Galanta E5xx, z tym że oryginalne dysze są podwójne, a z Gala E5xx są pojedyncze. |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
|