Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[ CA0]-Tweeter-y
Autor Wiadomość
LSA69
[Usunięty]

Wysłany: 28-01-2008, 20:24   [ CA0]-Tweeter-y

Siemka mam pytanie gdzie macie umieszczone Tweeter-y w swoich Colterach?? FOTO mile widziane,pytam bo sam jestem w trakcie kupna i będę montował tweeter-y i chciałem się dowiedzieć w jakich wy miejscach je umiejscowiliście :D z góry dzięki :) pozdro.......

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-01-2008, 22:58   

W narożniku deski rozdzielczej przyklejone pod przednią szybą.

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 29-01-2008, 00:02   

Ja jak bede zakaldal u siebie tweetery to sprobuje je wmontowac w slupek. Nie wiem czy mi to wyjdzie ale mam opis.
Moze sie komus przyda link ponizej, wprawdzie nie jest on do colta ale czesc w sumie jest prawie taka sama ;)

http://siec.no-ip.com/forum/viewtopic.php?t=3173

(patrzcie nizej)

sacre
[Usunięty]

Wysłany: 29-01-2008, 01:41   

skubaniec.. :) teraz zauwazylem ze do colta jest strasznie malo czesci do tuningowania ;/
np szukalem jakichs lamp ala angels eyes czy jakies nowe fajnie wygladajace, a tu nic..
nie znalazlem ukladu dolotowego, no i jeszcze pare rzeczy by sie znalazlo.. wieksosc trzeba dopasowywac z innych aut lub robic (tak jak ten gosciu do swojego forda) wlasnorecznie..
jak jestem w bledzie (bardzo mozliwe :) ) to napiszcie gdzie takie czesci mozna znalesc
sorry ze odbiegam od tematu, ale choc jeszcze nie mam tego auta to juz mysle co i jak zamontowac i wlasnie tez nie wiem jak twetery zamontowac, bo gotowych slupkow do colta nie widzialem po sklepach tuningerskich (czy jak sie to pisze)

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 29-01-2008, 13:34   

Ja w swoim poprzednim CA0 tweedery włożyłem w zaślepki lusterek bocznych (te trójkątne plastiki wewnątrz auta przy lusterkach). Wg. mnie to najlepsze miejsce nie wymagające dużego rzeźbienia w aucie.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 29-01-2008, 14:55   

slo_mo, nawiercałeś otworki w osłonkach? W jaki sposób rozwiązałeś sposób rozchodzenia się dźwięku?

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 30-01-2008, 15:21   

Co prawda całość była robiona w firmie Car Audio Hi-Fi, ale obserwowałem montaż (montowałem zestaw głośników z tweederami Phase + radio Blaupunkt).
Goście zdjęli boczki z drzwi i wyciągnęli ten kawałek plastiku. Nastęnie pociągnęli nowe kabelki prosto z akumulatora (oczywiście na kabelku zamontowany został dodatkowy bezpiecznik). W tych osłonkach wywiercili dziurki i zamocowali do nich tweedery, w boczki poszły głośniki. Mała uwaga - do montażu wybrałem zestaw z ustawianymi tweederami (tzn. zamocowna podstawa była nieruchoma, natomiast głośnik można było swobodnie ustawiać w każdą stronę), więc optymalne ustawienie nie było problemem.
Ja osobiście poszedłem w stronę dobrego nagłośnienia przodu auta (kierowca i pasażer), z praktyki wiedząc że na tylnej kanapie rzadko kiedy ktoś jeździ. Zamontowany zestaw Phase doskonale spełniał swoje zadanie i byłem zadowolony z jakości dźwięku.

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 30-01-2008, 15:43   

Tutaj tweetery w słupki, fakt faktem Lanos ale co tam :)
http://rapidshare.de/file...eterow.pdf.html

A tutaj ogólnie o zrobieniu sobie zabudowanych głośników:
http://www.coltmania.fora...lt-cj0,742.html

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 30-01-2008, 15:52   

Rzeźbienie w słupkach to dużo pracy i co za tym idzie dużo wydanych $$ - finalnie efekt dźwiękowy będzie podobny jak umieszczenie tweederów w osłonkach lusterek.

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 30-01-2008, 15:57   

slo_mo napisał/a:
Rzeźbienie w słupkach to dużo pracy
Może być, szczególnie jeśli się to robi 1-wszy raz. Ale nie koniecznie musi być.

slo_mo napisał/a:
i co za tym idzie dużo wydanych $$
Z tym się nie zgodzę. Materiałów zużyjesz w podobnej ilości co na trójkąty. Nie trzeba smarować całych słupków ;)
Żywica+utwardzacz+mata szklana (zestaw) - 20PLN
Szpachlówka+utwardzacz (zestaw) - 10PLN
Rajstopy lub jakiś podkoszulek - 0PLN (chyba każdy ma alternatywne źródło tych gadżetów ;) czytaj -> mama, dziewczyna, siostra)
Efekt dźwiękowy - BEZCENNY :D

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 30-01-2008, 20:45   

slo_mo napisał/a:
Rzeźbienie w słupkach to dużo pracy i co za tym idzie dużo wydanych $$ - finalnie efekt dźwiękowy będzie podobny jak umieszczenie tweederów w osłonkach lusterek.

No tutaj Kolego się mylisz, bo tweetery - akurat w colcie - umieszczone w obudowach lusterek nie dają tak dobrej sceny jak umieszczone w słupkach i odpowiednio ukierunkowane (przeważnie skierowane winny być na lusterko wsteczne...).

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 31-01-2008, 08:49   

OK, zgoda, ale...

londolut napisał/a:
slo_mo napisał/a:
Może być, szczególnie jeśli się to robi 1-wszy raz. Ale nie koniecznie musi być.

Tu mnie nie przekonasz - pracochłonność całości, żeby wszystko zrobić dobrze, jest zdecydowanie DUŻA! Nawet jeżeli robisz to któryś raz z kolei to zawsze jest trochę inaczej, bo auto jest za każdym razem inne....

W każdym z tych dwóch przypadków (miejsce w słupkach lub w osłonkach) efekt dźwiękowy jest andekwatny do włożonej pracy....
Jeżeli macie na celu zbudowanie w aucie sali koncertowej z dobrym rozchodzeniem się dźwięku i pogłosami, to wkładanie tweederów w słupki ma sens. W przeciwnym przypadku (można napisać - w większości przypadków :twisted: ) mija się to z celem...

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 31-01-2008, 21:26   

slo_mo napisał/a:
OK, zgoda, ale...

londolut napisał/a:
slo_mo napisał/a:

Tu mnie nie przekonasz - pracochłonność całości, żeby wszystko zrobić dobrze, jest zdecydowanie DUŻA! Nawet jeżeli robisz to któryś raz z kolei to zawsze jest trochę inaczej, bo auto jest za każdym razem inne....

W każdym z tych dwóch przypadków (miejsce w słupkach lub w osłonkach) efekt dźwiękowy jest andekwatny do włożonej pracy....
Jeżeli macie na celu zbudowanie w aucie sali koncertowej z dobrym rozchodzeniem się dźwięku i pogłosami, to wkładanie tweederów w słupki ma sens. W przeciwnym przypadku (można napisać - w większości przypadków :twisted: ) mija się to z celem...

Nie, nie, nie... Właśnie umiejscowienie tweeterów w słupkach to WŁAŚCIWE ich umiejscowienie, a umieszczanie ich w innych miejscach to juz podyktowane musi być specyfiką indywidualnego samochodu (czyt, nietypowy np. Humer)... A wpasowanie ich w słupki może potrwać nawet niecałe 15 min ... także nie tak źle... :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz do tematu