Przesunięty przez: Gene 06-03-2008, 09:04 |
PARUJACE REFLEKTORY |
Autor |
Wiadomość |
Miron_Wwa [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2008, 07:36 PARUJACE REFLEKTORY
|
|
|
Witam wszystkich użytkowników elek.
Jak napisałem już w jednym poście od tygodnia jestem posiadaczem alki Instyle AT sport. Z autka jako takiego jestem zadowolony bo i spalanie OK i w miarę rozsądnie się prowadzi więc niby wszystko OK. Ale, no właśnie jest jedno małe ale i tu pytanie do Was. Czy normalnym objawem w nowej elce jeżdżonej jedynie po ulicach Wawy są zaparowane od wewnątrz reflektory? Jak wiele lat jeżdżę i nie jest to pierwszy nowy samochód w moich rękach to z czymś takim jeszce się nie spotkałem, co więcej 60 letni Willys, którego jestem posiadaczem jeżdżący po rzekach brodach itp nigdy podobnego objawu nie miał. |
Ostatnio zmieniony przez Gene 31-01-2008, 18:17, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 31-01-2008, 08:01
|
|
|
witaj, pytasz i od razu sobie sam odpowiadasz. Wilgoc zbiera sie w srodku. Pytanie tylko czy to wina nieszczelnosci, pekniecia czy zlego montazu. A moze jakos ta wilgoc dostala sie do srodka w czasie transportu lub mycia. Tak czy siak to nie jest normalne i gwarantuje, ze jesli sie z tym nic nie zrobi niebawem czeka Cie wymiana zarowek. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
HugoOrmo
Forumowicz Was? Kielbasa i Kwas

Auto: L200 '07 Chip 167KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 05 Gru 2007 Posty: 460 Skąd: Frei Stadt Danzig
|
Wysłany: 31-01-2008, 08:13
|
|
|
Panie! Do serwisu z tym bo parujace reflektory nie sa normalne i dodatkowo ograniczaja widocznosc. Mialem kiedys Almere i tam swiatla mialy jakis seryjny feler we wszystkich modelach - parowaly az milo. Lacznie w czasie 4-ro letniej eksploatacji mialem je wymieniane w ASO 3 razy...
pzdr |
|
|
|
 |
Gene

|
|
|
|
 |
Bartman [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2008, 09:56
|
|
|
Moje też trochę parują, ale widziałem coś na ten ten temat w instrukcji obsługi i zdaje się że zdaniem Mitsubishi jest to jak najbardziej zwyczajne zjawisko. Może przezroczyste szkła powodują, że parę bardziej widać niż na starych "karbowanych".Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2008, 10:04
|
|
|
Zaparowane od wewnątrz reflektory to w żaden sposób nie norma!!!
Spowodowane jest to nieszczelnością lampy. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 31-01-2008, 10:40
|
|
|
slo_mo teraz to już pojechałeś bo rzecz w tym że lampa musi być rozszczelniona ale od tyło od strony komory silnika by właśnie te opary tamtędy wychodziły.
Każda lampa markowego producenta np. Helli ma od tyłu specjalną rurkę - fajkę wyprowadzoną do tyłu i w dół by tamtędy była wymiana ciśnienia i powietrza do/z wnętrza lampy.
Jak już to lampa musi być szczelna od przodu auta by woda nie była wdmuchiwana przez pęd powietrza do wnętrza reflektora i tak z pewnością jest.
Inna bajka to kondensacja odparowanej wilgoci po zgaszeniu świateł na ochładzającej się szybie reflektorów - tam się para skropli i koniec kropka - jeśli tylko jest dobre przewietrzanie lampy od tyłu to wilgoć powinna się osuszać.
Ja celowo nawet w swoich lampach osłonowe rurki odpowietrzające od tyłu lampy i kierunkowskazów i poodwracałem w dół i zaślepki gniazd żarówek w lampach odpowiednio poustawiałem tak by szczeliny wentylacyjne były drożne i nic mi od tego czasu już nie paruje.
|
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2008, 10:46
|
|
|
bo reflektor w dwoch przypadkach paruje jesli jest nieszczelny i za bardzo szczelny. |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2008, 11:22
|
|
|
saphire napisał/a: | slo_mo teraz to już pojechałeś bo rzecz w tym że lampa musi być rozszczelniona... |
O to mi chodziło, tylko niefortunnie to napisałem
Wiadmo przecież, że żadna lampa nie jest hermetycznie szczelna..... |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 31-01-2008, 11:47
|
|
|
Jak pracowałem w Oplu to przyjeżdżały Vectry C z zaparowaną lewą lub prawą lampą. Mechanicy tłumaczyli klientom bzdury, że lewa paruje, bo jest bliżej chłodnicy, a prawa paruje, bo jest bliżej kolektora. Skończyło się gdy przyjechał klient z zaparowanymi obiema lampami
Lampy prawdopodobnie nie radzą sobie z odprowadzeniem wody poza lampę. Może to być spowodowane zbyt wąskimi lub zatkanymi kanalikami, o których pisał saphire. Mogą być też źle zaprojektowane i te kanaliki są zbyt daleko od źródła ciepła (para skrapla się zanim dotrze do kanaliku. Czytałem coś w notach diagnostycznych w Citroenie lub Oplu. To tyle z pamięci |
|
 |
Miron_Wwa [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2008, 13:52
|
|
|
Dzięki Wam Wszystkim za potwierdzenie moich przypuszczeń. Tak dla dokończenia mojej opowieści - pojechałem do serwisu i grzecznie się spytałem czy do zakupionej elki dołożą mi jeszcze w gratisie rybki? Bardzo sympatycznie odpowiedzieli, że rybek nie mają ale w ciągu 14 dni zaproszą mnie na wymianę rzeczonych reflektorów. Tak więc nasze przypuszczenia są jak najbardziej uzasadnione, że nie jest to normalne zjawisko i serwis wymienia lampy. I nawet zbytnio nie pyskują. |
|
|
|
 |
Bartman [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2008, 13:57
|
|
|
Miron_Wwa, po wymianie reflektorów daj znać, czy nowe również parują, czy też wszystko jest OK.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 31-01-2008, 14:10
|
|
|
no no jednak czasami ASO potrafi
Miron_Wwa, a podali przyczyny takiego stanu rzeczy czy bez zbednego tlumaczenia zaprosili po nowe lampy? |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
Bartman [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2008, 14:17
|
|
|
Miron_Wwa,jeszcze jedno pytanie.
Czy Twoje reflektory są zaparowane w całości, czy też tylko w rogach? |
|
|
|
 |
Miron_Wwa [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2008, 15:08
|
|
|
Reflektory zaparowane są w zewnętrznych rogach, na dole i w wewnętrznych. Co do zaproszenia to bez oporów z własnej i nieprzymuszonej woli i bez perswazji ręcznej zeznali, że pierwszy raz coś takiego widzą i najpierw sprawdzą czy się nie rozszczelniły, zrobią zdjęcia i zamówią w magazynie nowe. |
|
|
|
 |
|