Problem z kierunkowskazami |
Autor |
Wiadomość |
KrzysiekP [Usunięty]
|
Wysłany: 20-02-2008, 23:47 Problem z kierunkowskazami
|
|
|
Witam ponownie Juz teraz ze swoim zakupionym, superfajnym MSS
Ale jest niewielkie problem, ktory mocno mnie denerwuje.
Rano jak wsiadam i po raz pierwszy wlaczam kierunkowskaz (obojetnie w ktora strone) to nie miga, tylko slychac takie charakterystyczne piszczenie w postaci "bziuuu"
Wystarczy jedno wlaczenie swiatel awaryjnych, po tym wszystko juz przez caly dzien jest ok...
Czasami sytuacja sie powtarza z rana, a czasami jest ok...
Pomozecie? |
|
|
|
 |
co_hipi [Usunięty]
|
Wysłany: 21-02-2008, 07:58
|
|
|
Ustal z kad dochdzi twoje bzzzzzzz a bedzie wiadomo co jest trafione ,jesli z przełącznika w kierownicy to masz walniety przełącznik jesli z deski rozdzielczej to przerywacz kierunkowskazów . |
|
|
|
 |
mieszek2 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-02-2008, 11:31
|
|
|
o ile pamiętam to w książce serwisowej jest procedura detekcji problemów związanych z kierunkowskazami, ale mogę się mylić ... |
|
|
|
 |
KrzysiekP [Usunięty]
|
Wysłany: 21-02-2008, 12:58
|
|
|
nie wiem, niestety nie mam ksiazki serwisowej
A co do kierunkowskazow, dziwi mnie tylko ze problem mija, kiedy wlacze awaryjne. Czym to moze byc spowodowane? |
|
|
|
 |
ozyrys [Usunięty]
|
Wysłany: 21-02-2008, 14:49
|
|
|
sprawdz przekaznik od kierunkow wiesz ten co tak charakterystycznie tyka |
|
|
|
 |
mieszek2 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
jerk1
Forumowicz jerk1
Auto: Space Star2004 1,6;
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-02-2008, 20:06
|
|
|
Witam. W/g mnie jest to wina elektryki tzn. słabe styki lub słaba masa przy tych przekażnikach albo przełącznikach. |
|
|
|
 |
markostar
Forumowicz

Auto: Space Star 1.3 2003 i Colt 1.3
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Wrz 2007 Posty: 63 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 21-02-2008, 20:16
|
|
|
Kierunkowskazy są ściśle powiązane z przełącznikiem świateł awaryjnych - wystarczy odłączyć wtyczkę od przełącznika awaryjnych i migacze nie będą działać. Ze względu na umieszczenie przełącznika awaryjnych w dość mocno narażonym miejscu na zabrudzenie (nawiew zawsze niesie trochę brudu) proponuję psiknąć trochę aerozolu do pielęgnacji styków elektrycznych właśnie do tego przełącznika a sytuacja powinna się definitywnie poprawić. Przynajmniej u mnie to zadziałało |
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 22-02-2008, 08:38
|
|
|
Ja bym obstawiał przekaźnik.
Nie często się zdarza, aby wlącznik "psuł się" zarówno dla L i P kierunkowskazu. Poza tym nie "naprawiałyby" go awaryjne.
Gdy zepsuł mi się przerywacz w Peugeocie to miałem kierunki zapalane na stałe
Gdy zaczął padać przekaźnik to miałem właśnie takie objawy. Nie działały kierunki. Zwłaśzcza po nocy lub po długim postoju. Przyczyną była korozja przekaźnika w środku. Pewnie od wilgoci. |
|
 |
arnold1313 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-02-2008, 10:51
|
|
|
Witam,
u mnie zaobserwowałem w 100% ten sam omawiany objaw. Pomogło pryśnięcie aerozolem.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
KrzysiekP [Usunięty]
|
Wysłany: 22-02-2008, 15:55
|
|
|
ale prysniecie jakim areozolem i gdzie? |
|
|
|
 |
markostar
Forumowicz

Auto: Space Star 1.3 2003 i Colt 1.3
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Wrz 2007 Posty: 63 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 22-02-2008, 19:50
|
|
|
Najzwyklejszy aerozol do czyszczenia styków elektrycznych (dostępny w sklepach elektrycznych). Aby dostać się do przełącznika awaryjnych należy zdemontować ramkę konsoli środkowej pociągając ją od dołu do siebie a górę delikatnie wyhaczyć z zaczepów znajdujących się na górnej poziomej części ramki. Ramka wyjdzie wraz z elementami kratki nawiewu i przełącznik będzie jak na dłoni. Co do "naprawiania" migaczy przełącznikiem awaryjnych wynika to z tąd że przez wyłącznik awaryjnych i kierunkowskazów biegnie jedna masa - jeśli własnie tam brak prawidłowego kontaktu nie będzie prawidłowo działać migacz prawy i lewy. a poruszenie przełącznika awaryjnych poprawi styk i wszystko zaczyna działać (ale nie na długo). Pozdrawiam |
|
 |
|