Witam tym razem obroty |
Autor |
Wiadomość |
marmar [Usunięty]
|
Wysłany: 20-02-2008, 23:15 Witam tym razem obroty
|
|
|
Od jakiegoś czasu mam problem z obrotami : raz sa za duża a niekiedy zbyt małe i gaśnie silnik , jak przełaczam na parking (po dłuższej jeździe ) to zawsze obroty są około 3000
Proszę o pomoc co zrobić? |
|
|
|
 |
RIPek [Usunięty]
|
Wysłany: 03-03-2008, 22:29
|
|
|
Moim zdaniem zacznij od czyszczenia krokowca mogło tam niezłe bubu wyrosnąć (tak jak u mnie). |
|
|
|
 |
marmar [Usunięty]
|
Wysłany: 04-03-2008, 12:46
|
|
|
RIPek napisał/a: | Moim zdaniem zacznij od czyszczenia krokowca mogło tam niezłe bubu wyrosnąć (tak jak u mnie). |
Cześć
dzięki za podpowiedz jeśli można to napisz mi gdzie jest ten silniczek i jak się do niego dostać? |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 04-03-2008, 19:16
|
|
|
Jak kończy się gumowy dolot i zaczyna metalowa rura po lewej stronie tuż przy grodzi na dole od wewnętrznej masz krokowy silnik. Patrząc od lewej na wprost masz 2 na górze i 2 na dole śruby mocujące przepustnicę z krokowcem. |
|
|
|
 |
RIPek [Usunięty]
|
Wysłany: 04-03-2008, 23:31
|
|
|
Oczywiście mowa o dolocie powietrza |
|
|
|
 |
lukino [Usunięty]
|
Wysłany: 09-03-2008, 18:05
|
|
|
syski napisał/a: | Jak kończy się gumowy dolot i zaczyna metalowa rura po lewej stronie tuż przy grodzi na dole od wewnętrznej masz krokowy silnik. Patrząc od lewej na wprost masz 2 na górze i 2 na dole śruby mocujące przepustnicę z krokowcem. |
A mozesz pokazac dokladnie na zalaczonym obrazku gdzie ten silniczek jest?
to jest to cos co ma napis "3224"?
A co to jest obok po prawo? dochodza do tego dwa wezyki gumowe
I czym jest to cos po lewej stronie od urzadzenia z napisem 3224, takie cus okragle? |
|
|
|
 |
RIPek [Usunięty]
|
Wysłany: 09-03-2008, 22:47
|
|
|
Tak to to z napisem 3224 ,
To na prawo z dwoma wężykami będzie podgrzewacz( przepływa przez niego płyn chłodzący)
A to po lewej to membrana podciśnieniowa zdaję sie że też ma coś wspólnego z obrotami ,na fotce wężyk dochodzący do niej sprawia wrażenie załamanego sprawdź czy jest ok .
Przy okazji sprawdź wszystkie te cienkie gumowe wężyki bo jeżeli któryś pękł lub się załamał też możesz mieć problemy. |
|
|
|
 |
Szymon82
Mitsumaniak Szymon
Auto: Mitsubishi Sigma kombi 3,0 12v
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Lis 2007 Posty: 201 Skąd: Poznań/Środa Wlkp.
|
Wysłany: 11-03-2008, 18:39
|
|
|
Witam! śledzę z uwagą wątek, czy do wyjęcia silniczka krokowego wystarczy odkręcić śrubki widoczne na zdjęciu? Czym go oczyścić? Może ma ktoś zdjęcia jak to wygląda po wyjęciu. Myślałem też o odkręceniu przepustnicy ale mnogość wężyków przy niej mnie przerosła oczyściłem tylko to co było dostępne od zewnątrz. Może ktoś zaznaczyłby na zdjęciu które śrubki należy odkręcić.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 26-03-2008, 19:03
|
|
|
Witam !
Jak już bardzo chcesz czyścić silniczek krokowy to jak widzisz na powyższym zdjęciu masz 2 śrubki na kluczyk 8mm i krzyżakowy śrubokręt oczywiście jedno z dwóch kluczykiem nasadowym najlepiej bo jest mocno dokręcony. wyjmujesz go i uważaj w obudowie gdzie jest umieszczony jest gumowa podkładka oring żeby nie zgubić najważniejsze w tym wszystkim to powierzchnia dolegania grzybka silnika do gniazda w przepustnicy i tyle. grzybek ma stożkowy pierścień który działa jak zawór wpuszcza lub zamyka powietrze do kanalików przed i za przepustnicą czyli tą okrągłą blachą grubości około 2mm znajdującą się w tej rurze o średnicy 70mm .
Jeśli chodzi o obroty to musi naprawdę być bardzo zabrudzony żeby były takie wahania jak kolega w poście wyżej pisze raczej szukaj innej przyczyny czy nie łapie gdzieś lewego powietrza, a przyczyn może być naprawdę mnóstwo
Powodzenia |
|
|
|
 |
lukino [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2008, 08:00
|
|
|
znalazlem nawet rysunek , przepustnica troche inna ale silniczek taki sam.
Narysowana, w porownaniu z moim zdjeciem, od tylu, ale za to dobrze widac jak to jest z tym grzybkiem
 |
|
|
|
 |
|