[Cari 1.8] Nie ma prądu! Ratunku!! |
Autor |
Wiadomość |
tom1312
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 SOHC 16V GLS +LPG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Sty 2008 Posty: 194 Skąd: Komorów/Rzeszów
|
Wysłany: 04-04-2008, 20:51 [Cari 1.8] Nie ma prądu! Ratunku!!
|
|
|
Mitsumaniaki pomóżcie!
Sprawa wygląda tak: Chciałem dokręcić sobie ten plastik od oświetlenia wnętrza bo mi sie poluzował. Nic nie myśląc nie wyłączyłem światełka. I niefortunnie dotknąłem śrubokrętem blaszki od żarówki.W tej chwili wyłączyło sie radio, oczywiście żarówka i zgasł zegar oraz oczywiście nie schowała się antena żarówka cała więc myślałem że bezpiecznik.A tu zonk bezpiecznik od oświetlenia wnętrza cały! Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi. Radio jest mi ptrzebne bo jutro rano jadę w trasę. Reszta elektryki działa.Silnik odpala.Gdzie może tkwić przyczyna?? |
_________________ "Mitsu" i wszystko jasne
01388/KMM
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 04-04-2008, 21:35
|
|
|
Sprawdzałeś bezpiecznik w puszce WEWNĄTRZ kabiny pod kratką lewego głośnika w desce od strony kierowcy?
HINT: łatwiej się do tych bezpieczników dobrać jak odkręcisz ten plastik/osłonę pod kierownicą nad pedałami - 3 czy 4 śruby i zdejmujesz go (uwaga na linkę zapiętą do wajchy otwierania pokrywy silnika) a potem już masz łatwiej dobrać się do bezpieczników. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
tom1312
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 SOHC 16V GLS +LPG
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Sty 2008 Posty: 194 Skąd: Komorów/Rzeszów
|
Wysłany: 04-04-2008, 22:38
|
|
|
Dzięki Panowie za podpowiedzi!
Po n-tym przestudiowaniu rozmieszczenia bezpieczników z manuala z forum stwierdziłem że oglądnę jeszcze bezpiecznik od radia.Jednak coś mnie natchnęło i popatrzyłem na schemat na deklu (czego za pierwszym razem nie poczyniłem bo było ciemno a bateria w latarce mi padała )I ku mojemu zdziwieniu widzę że mam inny rozkład bezpieczników(nie wiem może na forum jest do modelu po lifcie ,chociaż po okładce na to nie wygląda, ja mam pierwszą wersję cari).Okazało się że wcześniej sprawdziłem bezpiecznik od radia Wymieniłem właściwy i teraz wszystko działa Ale najciekawsze jest to że mam oświetlenie wnętrza i radio na tym samym bezpieczniku (chociaż jest drugi specjalnie do radia ,wiązka kabli do radia jest raczej oryginalna )
A ten bezpiecznik w kabinie nr3 u mnie to ''dodatkowe systemy bezpieczeństwa jazdy(SRS)"
Pozdrawiam! |
_________________ "Mitsu" i wszystko jasne
01388/KMM
 |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65