Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Głośniki z przodu
Autor Wiadomość
Matx
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2008, 18:32   [Cari 1.8 GDI] Głośniki z przodu

Witam!!!

Odrazu zaczne , że nic a nic nie znam sie na elektryce i głośnikach w samochodzie :mrgreen: ale wiem jedno ! Chcę zamontować głośniki. Z przodu na wyskości kolan obok kierownicy i schowka pasażera są miejsca na głośniki. Nie mam ich tam. Chce je sobie zamontować. Wiem że średnica głośnika ma wynosić 100 mm. A teraz pytanie . Głośnik ma max 150 Watt. Z kąd mam wziąść kable do tego głośnika i z kąd mam wiedzieć czy jak podłącze je to nie będzie za dużo watt?

Prosze o pomoc bo wogule sie na tym nie znam. :(

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-04-2008, 18:35   

Ale po co Ci tam glosniki :?: Z autopsji (znajomy ma Uno i mniej wiecej w tym miejscu tez ma glosniki z przodu) wiem ze bardzo sloabo beda graly...
Zainwetsuj w wygluszenie i mocniejsze w drzwiach jesli jestes audiofilem :)
Pozdroo

krzysiek_rz
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2008, 19:04   

A ja się podepnę ...

Jeśli się nie jest audiofilem ... to czy włożenie w przód (w standardowe miejsce)
innych głośników (czyt. jakieś firmowe) niż oryginalne, to czy będzie to grało lepiej?

To co jest na ori to porażka :-(

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 07-04-2008, 19:30   

wszystko w tym miejscu to porażka

cezarek
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2008, 19:30   

To i ja o coś spytam. Czy w której kolwiek wersji Cari była wyposażona w te głośniki na wysokości kolan? U mnie są dwa syczki przy lusterkach, dwa duże głośniki w drzwiach i dwa z tyłu po obu stronach półki, co daje w sumie 6 głośników (wersja Elegance). Jaki jest sens ładować 8 głośników w aucie? No chyba, że któraś wersja nie miała głośników w drzwiach a miała przy kolanach... Ktoś wie jak to było?
Pozdrawiam!

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Wysłany: 07-04-2008, 19:34   

starsze wersje miały przy kolanach tak jak moja rok 1996 10'... generalnie wywaliłem...w drzwi wsadziłem 16', gwizdki w lusterka i 6x9 w pólke i jest ok :mrgreen:

Matx
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2008, 20:28   

widać że nikt z was odpowiedzieć nie umie na moje pytanie.

major 
Mitsumaniak
Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Wysłany: 07-04-2008, 20:42   

Nikt nie odpowiedział do tej pory na Twoje pytanie bo każdy uwaza ze nie ma sensu ładowac głośników grających na kolana. Chociaż jak widze Ty masz auto z 2001 roku więc powinieneś miec seryjnie głośniki w drzwiach zamontowane. Temat montowania głośników przednich w cari byl poruszany bardzo wiele razy w dziale car audio. Wejdz w zakładke warsztat a potem car audio) :)

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Wysłany: 07-04-2008, 22:28   

Matx, poza tym jak sie nie znasz kompletnie na tym to raczej udaj sie do jakiejs firmy adio i za 100 zl w zaleznosci od rozbocizny ci zamontują sprzecik...z elektryką sie nie baw bo wiekszych szkód narobisz!!!!...poza tym te 10' to straszna kicha!!!

Geloo_Jedi
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2008, 08:49   Re: Głośniki z przodu

Matx napisał/a:
Witam!!!
...Głośnik ma max 150 Watt. Z kąd mam wziąść kable do tego głośnika i z kąd mam wiedzieć czy jak podłącze je to nie będzie za dużo watt?...

1. Jeżeli nie montujesz wzmacniaczy to zmiana kabli nie ma większego sensu.
2. Jak głośniki mają większą moc (a zazwyczaj tak jest) niż radio/wzmacniacz to nic się nie dzieje, a nawet tak powinno być. Gorzej jeżeli jest odwrotnie, bo wtedy można przyfajczyć głośniki. Więc problem typu zbyt-duża-moc-głośników nie jest żadnym problemem.
3. głośnik może mieć i 1000watt max, ale to mało istotne, najważniejsza jest moc RMS i to na nią zawsze zwracaj uwagę. Jeżeli stosunek MAX/RMS jest około 2/1, 3/1 to wartości podawane przez producenta są realne, a jeżeli widzisz, że głośnik ma np. 300 watt max i 40 RMS to od razu takie głośniki sobie odpuść.

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2009, 11:33   

Podłączę się do tematu z takim pytankiem - czy głośniki o takich wymiarach zmieszczę w drzwiach przednich?

WYMIARY:
- Średnica głośnika 16,5 cm
- Średnica magnesu 10,5 cm
- Głębokość montażowa 7,8 cm

pozdrawiam

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 17-09-2009, 20:00   

enanthate napisał/a:
WYMIARY:
- Średnica głośnika 16,5 cm
- Średnica magnesu 10,5 cm
- Głębokość montażowa 7,8 cm

jeśli dasz go na ok 2 cm dystansie to zmieścisz. Inaczej to nie otworzysz szyby

BRS 
Nowy Forumowicz

Auto: 1.8 GDI 2001 r.
Wysłany: 02-10-2015, 13:40   

Kurde zamrożone te tematy z audio, a tak na prawdę nikt nigdzie nie opisał montażu czegoś "lepszego z przodu". Mam głośniki DLS, martwi mnie ta głębokość. Od podstawy magnesu mam 8 cm....głośniki są średnicy 13 cm...będę montował dystans z mdf-u + przejściówka z 16 cm na 13 cm...tylko czy to nie wyjdzie poza drzwi :mrgreen: ...no nic założe chyba osobny temat i wszystko opisze ;)

Odpowiedz do tematu