Problem z zapłonem - odpalanie rano w EA5W |
Autor |
Wiadomość |
xcracing
Mitsumaniak Fan starszych Mitsu

Auto: Mazda 6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 16 razy Dołączył: 16 Wrz 2006 Posty: 417 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 10-04-2008, 09:00 Problem z zapłonem - odpalanie rano w EA5W
|
|
|
Mam spory kłopot i jak narazie nikt nie jest w stanie znaleźć przyczyny.
Samochód rano nie chce odpalić, rozrusznik kręci, czasami silnik trochę "zachechła" ale nie zaskoczy.
Po odpaleniu na hol, jeździ cały dzień, odpala bez problemu. Po nocy- jeśli odpalam go po ok 8 godzinach zapali, ale jeśli minie ok 12 godzin to już nie odpali i historia się powtarza.
Na niskich obrotach czuje się, że silnik nie pracuje idealnie równo, czasami troszkę szarpie.
Na wyższych obrotach wszystko ok.
Kable i świece mają 10 tyś km przebiegu.
Doradzono mi wymienić kopułkę i palec rozdzielacza, po wymianie samochód odpalał dobrze jednak silnik dalej naniskich obrotach nie pracował dobrze.
Po ok trzech tygodniach znów przestał rano odpalać i wróciliśmy do punktu wyjścia.
Na diagnostyce wyszło, że to najprawdopodobniej cewka. Jednak fachura od układów zapłonowych powiedział mi, że mu to raczej na moduł zapłonowy wygląda, ale sam już nie wie. Dwóch następnych elektroników samochodowych też umyło ręce.
Nie mam pojęcia co dalej robić, wymieniając wszystko po koleji zbankrutuję.
Koledzy, czy coś takiego się komuś z Was przytrafiło, czy ktoś ma jakiś pomysł co to może się dziać z tym moim Miśkiem.
Z góry dzię ki za wszyskie rady. |
_________________ Galant E32A 1800 '92 - był
Galant EA5W 2500 V6 '97 - był
Galant E39A 2000 Dynamic4 '88 - był
Mazda 6 - jest
==HISTORIA MOJEGO BIAŁEGO E39A==
==FOTKI MOICH BYŁYCH GALANTÓW==
 |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 10-04-2008, 09:11
|
|
|
Wymieniłeś kopułkę na oryginał? Japaneze do modelu 97-98 nie może znaleźć żadnych podróbek...... a śmiem twierdzić, że jak czegoś Marek nie może znaleźć, to z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że to nie istnieje........
Ja wymieniłbym cały aparat zapłonowy..... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Mar 2005 Posty: 999 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 10-04-2008, 09:19
|
|
|
Miałem podobnie.... nie chciał zupełnie zapalić z rana... Efekt był taki, że kręcił, a silnik leciuteńko (prawie nieodczuwalnie) pyrknął raz dwa i cisza... u mnie powodem była pęknięta rurka ciśnieniowa, która jest między czarnym pudełkiem z napisami TANK, PURGE i AIR. I własnie ta od PURGE była pęknięta... co to za pudełko, a w zasadzie puszka, bo to jest walcowate?
Rurka ta to elastyczny kawałek między tym pudełkiem, a jakimś czujnikiem po lewej stronie bloku (stojąc przodem do przodu auta).. być może ten czujnik u Ciebie szwankuje... bladego pojęcia nie mam co to za czujnik... |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
xcracing

|
Wysłany: 10-04-2008, 09:24
|
|
|
Bartek napisał/a: | Wymieniłeś kopułkę na oryginał? Japaneze do modelu 97-98 nie może znaleźć żadnych podróbek...... a śmiem twierdzić, że jak czegoś Marek nie może znaleźć, to z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że to nie istnieje........
Ja wymieniłbym cały aparat zapłonowy..... |
Ano oryginał. podróbek rzeczywiście nie ma. Udało mi się kupić ciut taniej poza ASO ale mimo wszystko cztery stówki musiałem beknąć za komplet kopułka + palec.
Też myślę o wymianie apatatu zapłonowego, tym bardziej, że właśnie cewka jast jego integralną częścia ( znajduje się w środku )
Problem jednak w tym, że w grę wchodzi jedynie używka a tu nie ma pewności że będzie w dobrym stanie.
Może ktoś z Was ma taki aparat zapłonowy od w miarę młodej rocznikowo i przebiegowo V szóstki? Symbol to TOT57671 A
[ Dodano: 10-04-2008, 13:18 ]
Moominek napisał/a: | Miałem podobnie.... nie chciał zupełnie zapalić z rana... Efekt był taki, że kręcił, a silnik leciuteńko (prawie nieodczuwalnie) pyrknął raz dwa i cisza... u mnie powodem była pęknięta rurka ciśnieniowa, która jest między czarnym pudełkiem z napisami TANK, PURGE i AIR. I własnie ta od PURGE była pęknięta... co to za pudełko, a w zasadzie puszka, bo to jest walcowate?
Rurka ta to elastyczny kawałek między tym pudełkiem, a jakimś czujnikiem po lewej stronie bloku (stojąc przodem do przodu auta).. być może ten czujnik u Ciebie szwankuje... bladego pojęcia nie mam co to za czujnik... |
Czy ktoś wie co to jest i jaki to czujnik?????
Objawy mam podobne. |
Mazda 6 - jest
 |
|
|
|
 |
kooks
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Galant 2,5 1999r
|
Wysłany: 12-04-2008, 02:57
|
|
|
identyczne objawy mialem przy padnietej cewece, wymienilem caly aparat i problem zniknal |
|
|
|
 |
PLPynton [Usunięty]
|
Wysłany: 12-04-2008, 17:52
|
|
|
ten zbiornik jest w komorze silnika przy scianie grodziowej po stronie kierownicy zaraz nad polaczeniem maglownicy z kierownica. rurka wchodzi na zawor pneumatyczny. btw mialbym te graty zaplonowe w dobrym stanie ale nie na gwalt bo mom je w CH a jestem w PL. |
|
|
|
 |
xcracing

|
Wysłany: 13-04-2008, 10:54
|
|
|
Chyba jednak zacznę od wymiany aparatu zapłonowego... a potem w razie czego zabiorę się za tą puszkę |
Mazda 6 - jest
 |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Mar 2005 Posty: 999 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 14-04-2008, 10:12
|
|
|
ale nie chodziło mi o tą puszkę... od tej puszki idzie wężyk do jakiegoś czujnika... czy to on czasem nie "walnął"... |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
Lisek
Mitsumaniak

Auto: Galant
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 61 Skąd: Polska
|
Wysłany: 03-04-2009, 23:41
|
|
|
W razie czego jak ktoś szuka kopułki to w Poznaniu jest sklep AKTYW - kopułka (japońska) ok 130zł, palec 20zł. Oto ich strona: http://www.aktyw.pl/kontakt.php |
|
|
|
 |
tompi30
Nowy Forumowicz
Auto: GALANT EA5W 2.5 AUT.
|
Wysłany: 04-04-2009, 08:57
|
|
|
mam aparat od swojego v6 97r tez miałem problem z obrotami na wolnych i szukałem kopułki ale kupiłem cały aparat wymieniłem całość okazało się że ta kopułka którą kupiłem była tez do d... dopiero dostałem kopułke od PLPynton i to załatwiło sprawe ale aparat który wyjąłem został mi a jest na 100% dobry także jak coś to na PW |
|
|
|
 |
|