2 przegląd |
Autor |
Wiadomość |
Herkules13 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-04-2008, 09:18 2 przegląd
|
|
|
Siema Panowie
Zrobiłem drugi przegląd i poprosiłem o regulację zaworów, ale mam nieodparte wrażenie że wcale jej nie było chociaż w ASO powiedzieli mi że regulacja jest zrobiona.
Powiedzcie mi jak to jest z regulacją zaworów w elce, co powinno być na fakturze z części żebym wiedział że ją robili.
Po przyjeździe do domu chciałem przeczyścić klime i po otwarciu maski stwierdziłem, że silnik, jego pokrywa i wszystko wokoło jest brudne z nalotem kurzu, a przecież gdyby zrobili regulacje to przynajmniej pokrywa powinna być bezkurzowa.
I drugie pytanie - jak myślicie, czy przeczyszczenie klimy przez wloty od środka wystarczy, czy może trzeba wyczyścić wloty pod maską ?
Robił to już ktoś ?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Kibloo
mod L200 pomorski łącznik

Auto: SS MY'15 1,2 INVITE
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 22 Sie 2007 Posty: 1640 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 19-04-2008, 14:05
|
|
|
przynajmniej uszczelka pod pokrywę zaworów (około 200PLN+ jeszcze jakieś inne uszczelki, chyba od kolektora dolotowego), poza tym taka robota to około 4 RG, tak mi powiedzieli w ASO (cena porzyblizona- bo dopiero bedę robił pierwszy raz po 80kkm to około 1000PLN z częściami). Jak zrobie to napisze dokładnie co było wymienione
pozdro |
_________________ "Dzisiaj jest owe jutro, o które martwiliśmy sie wczoraj i wszystko jest w porządku" [cytat]
Żabol pozdrawia!!!
 |
|
|
|
 |
HugoOrmo
Forumowicz Was? Kielbasa i Kwas

Auto: L200 '07 Chip 167KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 05 Gru 2007 Posty: 460 Skąd: Frei Stadt Danzig
|
Wysłany: 19-04-2008, 15:23
|
|
|
wlasnie wrocilem z ASO gdyz zostawilem auto na tydz. do przegladu...regulacja luzow wg ASO nie zawsze wiaze sie z wymiana uszczelek podobno zalezy to od stanu ich zuzycia...ja poprosilem koniecznie o nowe...cena tak jak pisal Kibloo lub troszke mniej...
pzdr |
|
|
|
 |
Herkules13 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-04-2008, 15:53
|
|
|
Mnie skasowali na 1700 pln - standardowy przegląd + wymiana klocków i płynu hamulcowego
Czy to nie jest drogo ?
Co do regulacji zaworów, to wydaje mi się że jednak ich nie regulowali.
Gdyby ktoś grzebał od góry przy silniku to wydaje mi się że przetarłby szmatką cokolwiek, a samochód wyglądał pod maska jak nietknięty |
|
|
|
 |
namotore
Mitsumaniak ach

Auto: T-fünf
|
Wysłany: 19-04-2008, 21:06 Re: 2 przegląd
|
|
|
Herkules13 napisał/a: | Siema Panowie
I drugie pytanie - jak myślicie, czy przeczyszczenie klimy przez wloty od środka wystarczy, czy może trzeba wyczyścić wloty pod maską ?
|
sa dwa rodzaje srodkow do klimy : odswiezajace i te drozsze, lepsze do odgrzybiania itp. Nie wystarczy nimi obrobic samych wlotow od wewnatrz, musisz pamietac o objechaniu parownika. W L200 jeszcze tego nie robilem, nie bylo potrzeby. Jak tylko sie za to zabiore, napisze wiecej szczegolow. pzdr |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-04-2008, 22:08
|
|
|
HugoOrmo napisał/a: | egulacja luzow wg ASO nie zawsze wiaze sie z wymiana uszczelek podobno zalezy to od stanu ich zuzycia... |
A to dobre:) Ciekawy jestem jak oceniają stopień ich zużycia |
|
 |
HugoOrmo

|
Wysłany: 27-04-2008, 11:17
|
|
|
Witam,
Auto odebrane wczoraj z przegladu (42 kkm)...poza std rzeczami bylo zrobione:
1. gwarancyjna wymiana obejm na piorach resorow oraz ich ustawienie (teraz podobno nie maja prawa piszczec) - sprawdzilem i mocowanie rzeczywiscie jest inne)
2. regulacja luzow zaworow - no ale oczywiscie bez wymiany uszczelek co poddaje w watpliwosc calosc operacji - choc widac slady rak wiec cos tam robili
3. ABSOLUTNY HIT!!!! - zalozenie filtru przeciwpylkowego do ukladu klimatyzacji/wentylacji - zasmialem sie prosto w oczy gosciowi z ASO ale z czerwonymi uszami przekonywal mnie, ze w L200 jest std miejsce na filtr i mozna go zalozyc i wlasnie to zrobili...
4. Dodatkowo pozbawili mnie wiekszosci piszczen, skrzypien i innych akustycznych wynalazkow co powoduje, ze jadac 120 przeszkadza mi dmuchawa na 2-3 biegu
pzdr |
|
|
|
 |
namotore
Mitsumaniak ach

|
Wysłany: 27-04-2008, 11:37
|
|
|
No to gdzie ten filtr sie wklada
nie pekaj, za kilka kkm cos sie poluzuje i znow bedziesz happy |
|
|
|
 |
Herkules13 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-04-2008, 12:01
|
|
|
namotore napisał/a: | No to gdzie ten filtr sie wklada |
Dokładnie - gdzie się go wkłada ?
Chętnie sobie wymienie
NAM - niewiesz gdzie jest główny dolot na nawiewy ?
Chce przeczyścić klime i niemoge ich znaleźć. |
|
|
|
 |
Kibloo

|
Wysłany: 27-04-2008, 17:43
|
|
|
gadałem z HugoOrmo, wstawi na forum numer części dla filtra przeciwpyłkowego, ale cierpliwości...
pozdro |
_________________ "Dzisiaj jest owe jutro, o które martwiliśmy sie wczoraj i wszystko jest w porządku" [cytat]
Żabol pozdrawia!!!
 |
|
|
|
 |
HugoOrmo

|
Wysłany: 28-04-2008, 14:49
|
|
|
czesc niedowiarki
numer czesci jezeli chodzi o filtr to: MMZ690361, ja nie zagladalem i nie rozbieralem deski rozdzielczej i nie potwierdze ze filtr tam siedzi...
facio w serwisie zaklinal sie, ze filtr jest dostepny i oni w swoim ASO montuja go przy nowych autach sami lub przy pierwszym przegladzie...
doskonale wiem, ze orginalnie go nie ma i tyle...pzdr |
|
|
|
 |
namotore
Mitsumaniak ach

|
Wysłany: 28-04-2008, 14:50
|
|
|
Herkules13-> nie grzebalem glebiej (dalej nie wiem co z tym filtrem kabinowym/przeciwpylkowym ) ale z tego co widze powietrze do kabiny idzie od kratek przed przednia szyba przez nagrzewnice z silnika, chlodnice klimy do wnetrza, ale zeby dokladnie odpowiedziec, trzebaby zajrzec zeby pozniej nie zdziwic sie pozycja na fakturze za przeglad |
|
|
|
 |
Herkules13 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-04-2008, 19:36
|
|
|
W mordke jeża... w moim ASO stwierdzili że filtra nie było, nie ma i nie będzie.
W takim razie zna ktoś ASO w okolicy Warszawy gdzie taki filtr mi założą.
NAM - daje sobie z tym spokój. Kupiłem taki dziwny specyfik do czyszczenia klimy w puszcze. Włączasz nawiwy na obieg wew. na maxa i odbezpieczasz puche. Z niej zaczyna wylatywać specyfik do czyszczenia nawiewów i zamykasz drzwi.
Ide czyścić, zobacze jak to działa. |
|
|
|
 |
namotore
Mitsumaniak ach

|
Wysłany: 28-04-2008, 21:43
|
|
|
tylko zeby Ci nie przyszlo do glowy zeby tam w srodku siedziec a nie lepiej kupic wunder-bauma? |
|
|
|
 |
Kibloo

|
Wysłany: 28-04-2008, 22:07
|
|
|
dzisiaj odebrałem misia z warsztatu i też zapytałem o filtr... jak najbardziej jest możliwość i nawet taki juz tez montowali... ja sobie montuję prawdopodobnie przy nastepnym przeglądzie.
pozdro |
Żabol pozdrawia!!!
 |
|
|
|
 |
|