[Cari 1.8 GDI] Termostat? |
Autor |
Wiadomość |
juras2713 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-05-2008, 18:36 [Cari 1.8 GDI] Termostat?
|
|
|
Witam . Szukam porady odnosnie słabego ogrzewania w Carisma 1,8GDI. Od jakiegos czasu zauwazyłem ze z kratek dmucha chłodne powietrze ,(dodam ze mam klimtronika)dopiero jak nastawie 30 stopni to coś zaczyna cieplejszego leciec. Podejrzewam ze to termostat ale pewien nie jestem i nie wiem nawet jak to sprwdzic? Niechciałbym zeby mnie jakis mechnik lub ostatecznie sewis wydoił.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
major
Mitsumaniak Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Wrz 2006 Posty: 678 Skąd: kalisz i wrocław
|
Wysłany: 03-05-2008, 20:02
|
|
|
A co ze wskażnikiem temperaturu na desce rozdzielczej? Wskazówka powinna być na połowie. Jak jest u Ciebie? |
_________________ Moje autka:
Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
|
|
|
 |
juras2713 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2008, 12:03
|
|
|
Wskaznik temperatury jest w połowie skali. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 04-05-2008, 17:23
|
|
|
No to pewnie masz to samo co inni z klimą automatyczną - trzeba przenieść jej czujnik temperatury z panelu nad radiem gdzieś w inne miejsce gnie nie będzie sztucznie podgrzewany przez radio. Był o tym osobny wątek na forum a nawet fotki rozebranego panelu z dolutowanym/dosztukowany dłuższym kablem i sensorem na końcu. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Brikston
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 271 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 04-05-2008, 19:56
|
|
|
Panowie, to nie jest problem czujnika temperatury wewn nad radiem: ktos juz o tym pisal ze jezdzil bez radia i nic nie pomoglo, poza tym sam tez to sprawdzilem. A po drugie problem opisany przez autora tego watku ma miejsce rowniez przy wylaczonej klimatyzacji (tym samym czyjnik temp wewn nie jest uzywany). Przyklad: mamy nastawione na wyswietlaczu np. 18 st (klima wylaczona) i leci nam zimne powietrze, tak jak powinno. Ale nagle chcemy zrobic w aucie troche cieplej i jedziemy w gore temp. No i tutaj ten problem sie pojawia: cieple powietrze zaczyna leciec dopiero przy okolo 30 st na wyswietlaczu, wiec cos jest nie tak. czasem tez jest na odwrot, czyli mamy 18 st na wyswietlaczu i leci nam cieple powietrze... oczywiscie po przejechaniu na min skali czyli 17st leci juz zimne, ale wszscy widzicie ze cos jest tu nie tak. Czyli to nie problem czyjnika wewn temp. Cos takiego dzieje sie u mnie. Mechanik klubowy z malopolskiego, ktory tez ma carisme z klima automatyczna ma ten sam problem. Pracowal w serwisie mitsu 10 lat i powiedzial ze to powrzechny problem z tymi klimami i nie znalezli na to sposobu Niemniej jednak jesli ktos zna sposob na poprawienie fabryki to z checia sie doweiemy:) bo to normalnie wkurza... jesli ktos sprawdzi ten termostat to niech tu nam od razu pisze!
Pozdr |
_________________ Mitsubishi Carisma 2001 1.8 GDI Avance
 |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 04-05-2008, 20:13
|
|
|
Też to u siebie zauważyłem. Trzeba stopniowo podkręcać temperaturę bo zaczyna lecieć chłodne powietrze. Klima nie działa więc to rzeczywiście chyba nie ten czujnik. Da się z tym żyć tylko trzeba podwyższać temp. co jakiś czas. |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 04-05-2008, 20:39
|
|
|
No ja myślałem że za zwykły nawiew ten czujnik tez odpowiada odpowiednio dozując dawki ciepłego i zimnego powietrza. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 04-05-2008, 20:53
|
|
|
Może zapowietrzony jest wymiennik? |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Brikston
Forumowicz

|
Wysłany: 04-05-2008, 21:00
|
|
|
saphire napisał/a: | Może zapowietrzony jest wymiennik? |
Czyli? Jak to sprawdzic? Jak ewentualnie usunac?
Pozdr |
 |
|
|
|
 |
juras2713 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-05-2008, 04:29
|
|
|
Myslałem ze ten czujnik rozwiaze sprawe ,ale wczoraj wieczorem jechałem do pracy i miałem wyłaczone radio ,temperatura standardowo ustawiona na 25 st. i powiało chłodem. A własnie wrociłem z pracy jechałem z wyłaczonym radiem i grzeje jak trzeba ,naprawde niemam koncepcji. Bąć co bąć warzne ze nie jestem sam z tym problemem , ale normalnie boli mnie ze cos jest nie tak. |
|
|
|
 |
Brikston
Forumowicz

|
Wysłany: 08-05-2008, 23:36
|
|
|
Panowie, zauwazylem ze mam cos nie gtak z klima i okazalo sie ze sprezarka w mojej klimie jest nieszczelna (UV dodane do czynnika chlodzacego). Zdecydowalem sie na kupienie nowej (uzywanej) sprezarki zamiast uszczelniania starej. No i tutaj moje pytanie: czy lepiej jest kupic nowy zamiennik czy uzywany oryginal z anglika? Jelsi ktos ma jakies doswiadczenia to chetnie poczytam. |
 |
|
|
|
 |
|