Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem ze wzmacniaczem :(
Autor Wiadomość
KucharZ 
Mitsumaniak

Auto: EA5W '99
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-05-2008, 20:27   Problem ze wzmacniaczem :(

Witam. Zabrałem się dzisiaj za podłączenie audio w swoim autku. Niestety w końcowej części napotkałem problem. Mianowicie wzmacniacz nie chce się włączyć :( tak jakby nie miał zasilania. Prąd na kablu jest. A instalacja wygląda tak:

"+" - Akumlator ->bezpiecznik -> kondensator -> wzmacniacz

"-" - Ze wzmacniacza idzie masa do akumlatora a z kondensatora na obudowe.

Na kablu dochodzącym do wzmacniacza jest prąd i kable są ok bo łącząc + z - próbówką wykazuje ze wszystko jest ok.

Czy to wzmacniacz moze być skopany :( ?? bezpieczniki sa ok 2x30A
Model wzmacniacza to: blaupunkt gta480

I druga sprawa. Kondensator nie wyświetla napięcia ani nie święci się na nim ta diodka, ale podejrzewam ze to własnie związane jest przez wzmacniacz. Kondensator to Dietz 1F

Z góry dzięki za pomoc i wszelkie rady

shark
[Usunięty]

Wysłany: 10-05-2008, 21:05   

cze, obok złacza + i - masz jeszcze trzecie złącze " system control" który powinieneś połączyć z kabelkiem o takiej samej nazwie w radiu, tymczasowo możesz podać tam plus z zasilania, ale na dłuższą mete nie może tak być bo wzmak będzie cały czas chodził, ponieważ jest to jego sterowanie. kabelek z radia podaje plus gdy je się włącza, gdy wyłączysz, plus zostaje odłączony i wzmacniacz się wyłącza
Pozdrówka
Shark

KucharZ 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-05-2008, 22:07   

Też to podłączałem. W radiu pod złącze bodaj "antena control" a w wzmacniaczu pod bodaj "remote" jeszcze jutro sprawdze ten kabelek moze on jest uwalony, bo na wyjściu do tej anteny prąd jest.

M4mooT
[Usunięty]

Wysłany: 11-05-2008, 15:16   

ja to bym sie zastanowil po co ci kondensator i to 1F? poza tym niektore kondensatory to sie jakos przez zaroweczke laduje po kazdorazowym odpiecu klem. sprobowalbys bez tego kondzia najpierw to se sprawdzisz wzmacniacz.

jezeli ci antena sie wysuwa a kabel z tego samoego miejsca masz podpiety pod remote we wzmaku to faktycznie wzmacniacz. wtedy nie ma co plakac bo ten wzmacniacz raczej nie najwyzszych lotow i polecam zakup juz nie blaupunkta :)

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 11-05-2008, 15:45   

kondensator jesli jest z elektronika tez musi miec podlaczone zasilanie ten "system kontrole"

M4mooT
[Usunięty]

Wysłany: 11-05-2008, 15:58   

to nie jest zasilanie tylko sygnal kiedy ma byc wlaczony :) tak samo jak przy wzmacniaczu czy auto-antenie :) ale sprawdz najlepiej bez kondensatora sam wzmacniacz.

KucharZ 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-05-2008, 19:14   

Jest już ok. Shark mi dał podpowiedź z podłączeniem kabla z zasilania i tak tez zrobiłem i było ok. Wyszło ze ten kabel co ma włączać wzmacniacz był uszkodzony bo ja nie prowadziłem nowego tylko bazowałem na tym co był. Także dzięki wszystkim za rady. U Sharka wciskam "pomógł" :)

Odpowiedz do tematu