Problem ze wzmacniaczem :( |
Autor |
Wiadomość |
KucharZ
Mitsumaniak
Auto: EA5W '99
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 449 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 10-05-2008, 20:27 Problem ze wzmacniaczem :(
|
|
|
Witam. Zabrałem się dzisiaj za podłączenie audio w swoim autku. Niestety w końcowej części napotkałem problem. Mianowicie wzmacniacz nie chce się włączyć tak jakby nie miał zasilania. Prąd na kablu jest. A instalacja wygląda tak:
"+" - Akumlator ->bezpiecznik -> kondensator -> wzmacniacz
"-" - Ze wzmacniacza idzie masa do akumlatora a z kondensatora na obudowe.
Na kablu dochodzącym do wzmacniacza jest prąd i kable są ok bo łącząc + z - próbówką wykazuje ze wszystko jest ok.
Czy to wzmacniacz moze być skopany ?? bezpieczniki sa ok 2x30A
Model wzmacniacza to: blaupunkt gta480
I druga sprawa. Kondensator nie wyświetla napięcia ani nie święci się na nim ta diodka, ale podejrzewam ze to własnie związane jest przez wzmacniacz. Kondensator to Dietz 1F
Z góry dzięki za pomoc i wszelkie rady |
|
|
|
 |
shark [Usunięty]
|
Wysłany: 10-05-2008, 21:05
|
|
|
cze, obok złacza + i - masz jeszcze trzecie złącze " system control" który powinieneś połączyć z kabelkiem o takiej samej nazwie w radiu, tymczasowo możesz podać tam plus z zasilania, ale na dłuższą mete nie może tak być bo wzmak będzie cały czas chodził, ponieważ jest to jego sterowanie. kabelek z radia podaje plus gdy je się włącza, gdy wyłączysz, plus zostaje odłączony i wzmacniacz się wyłącza
Pozdrówka
Shark |
|
|
|
 |
KucharZ
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-05-2008, 22:07
|
|
|
Też to podłączałem. W radiu pod złącze bodaj "antena control" a w wzmacniaczu pod bodaj "remote" jeszcze jutro sprawdze ten kabelek moze on jest uwalony, bo na wyjściu do tej anteny prąd jest. |
|
|
|
 |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 11-05-2008, 15:16
|
|
|
ja to bym sie zastanowil po co ci kondensator i to 1F? poza tym niektore kondensatory to sie jakos przez zaroweczke laduje po kazdorazowym odpiecu klem. sprobowalbys bez tego kondzia najpierw to se sprawdzisz wzmacniacz.
jezeli ci antena sie wysuwa a kabel z tego samoego miejsca masz podpiety pod remote we wzmaku to faktycznie wzmacniacz. wtedy nie ma co plakac bo ten wzmacniacz raczej nie najwyzszych lotow i polecam zakup juz nie blaupunkta |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 11-05-2008, 15:45
|
|
|
kondensator jesli jest z elektronika tez musi miec podlaczone zasilanie ten "system kontrole" |
|
|
|
 |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 11-05-2008, 15:58
|
|
|
to nie jest zasilanie tylko sygnal kiedy ma byc wlaczony tak samo jak przy wzmacniaczu czy auto-antenie ale sprawdz najlepiej bez kondensatora sam wzmacniacz. |
|
|
|
 |
KucharZ
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-05-2008, 19:14
|
|
|
Jest już ok. Shark mi dał podpowiedź z podłączeniem kabla z zasilania i tak tez zrobiłem i było ok. Wyszło ze ten kabel co ma włączać wzmacniacz był uszkodzony bo ja nie prowadziłem nowego tylko bazowałem na tym co był. Także dzięki wszystkim za rady. U Sharka wciskam "pomógł" |
|
|
|
 |
|