[Cari 1.8 GDI] Termometr zewnętrzny z automatyczną klimą. |
Autor |
Wiadomość |
dask [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2008, 21:44 [Cari 1.8 GDI] Termometr zewnętrzny z automatyczną klimą.
|
|
|
Witajcie.
Mam taki mały problem: Na wyświetlaczu nie pokazuje mi się temperatura zewnętrzna (nie ma nic nawet kresek). Sprawdziłem czujnik, wygląda na sprawny bo rezystancję miał odpowiednią do temperatury. Przejrzałem schematy elektryczne i zauważyłem, że przy klimie automatycznej czujnik jest wyprowadzony do ECU A/C a nie pod wyświetlacz jak przy klimie ręcznej. Czy to i brak oryginalnego radia może być powodem? Gdzie szukać rozwiązania problemu? Czy były różne wesje automatycznej klimatyzacji? Acha dodam jeszcze, że Cari z 2000 r.
Pozdrawiam.
P.S. Szukałem już odpowiedzi w wyszukiwarce ale nie znalazłem. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 30-05-2008, 22:47
|
|
|
Czujnik do temperatury zewnętrznej to tak na prawdę jest podpięty pod klimę i powinieneś mieć go na środkowej pionowej belce łącznikowej pomiędzy górnym a dolnym wzmocnieniem przed chłodnicą tuz pod zamkiem klapy komory silnika i wygląda jak mały czarny walec ø8mm długości 5-6 cm tuz pod zamkiem klapy.
Tak masz?
PS. kurcze chyba cyknę w końcu fotę z tego sensora bo co rusz się pytania o to pojawiają |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
dask [Usunięty]
|
Wysłany: 31-05-2008, 09:44
|
|
|
Tak jak napisałem. Czujnik jest, jest wpięty w instalację i działa. Problem więc tkwi gdzieś indziej. |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
|
|
|
 |
dask [Usunięty]
|
Wysłany: 03-06-2008, 09:40
|
|
|
Doszedłem w końcu co było nie tak. Po nitce do kłębka, czyli od sprawdzenia samego czujnika po sprawdzenie wszystkich połączeń aż do wyświetlacza (korzystając ze schematów elektrycznych) doszedłem, że .... wystarczyło zresetować sterownik wyświetlacza i być może klimy. Po wyjęciu wtyczek i ponownym ich włożeniu wszystko zaczęło działać jak powinno. Jasne, wiem, że prościej by było zdjąć klemę z akumulatora lub wyjąć odpowiedni bezpiecznik - cóż człowiek uczy się na błędach. Dobre strony - wiem jak rozebrać środkowy panel nic nie wyłamując. W razie potrzeby służę pomocą.
I rada dla Was: jeżeli przestał działać termometr zewnętrzny (nie pokazuje się nic - jak u mnie było lub pokazują się kreski - dot. pewnie klimy manualnej) zanim zabierzecie się za rozbieranie samochodu odłączcie na chwilę zasialnie!
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
hessboll2
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI Dynamics
Dołączył: 25 Lut 2011 Posty: 129 Skąd: Ostrowiec Świętokrzyski
|
Wysłany: 13-05-2012, 14:19
|
|
|
Dołaczam sie do tematu mogłbys wrzucic jeszcze raz fotki umiejscowienia tego czujnika???? |
_________________ BORN TO BE FREE!
<Moje CacKo http://forum.mitsumaniaki...php?t=61901>
 |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
hessboll2
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI Dynamics
Dołączył: 25 Lut 2011 Posty: 129 Skąd: Ostrowiec Świętokrzyski
|
Wysłany: 14-05-2012, 23:57
|
|
|
yhm mam rozumiec ze w 1.8 gdi jest takie samo umiejscowienie tej wtyczki dodam ze to cari 2000 rok jutro obacze sprawe czy czasem wtyczka nie zasniedziala albo cos w tym stylu dzieki |
_________________ BORN TO BE FREE!
<Moje CacKo http://forum.mitsumaniaki...php?t=61901>
 |
|
|
|
 |
lubega1983
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI lif
|
Wysłany: 11-04-2015, 08:24
|
|
|
Podepnę sie pod temat.
U mnie po wymianie akumulatora ( wymiana trwała 7 min ) Termometr pokazuje ,,0,, stopni temperatury zewnętrznej.
Jak to naprawić ? Miał ktoś taką sytuacje ?
|
|
|
|
 |
|