Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Termometr zewnętrzny z automatyczną klimą.
Autor Wiadomość
dask
[Usunięty]

Wysłany: 30-05-2008, 21:44   [Cari 1.8 GDI] Termometr zewnętrzny z automatyczną klimą.

Witajcie.
Mam taki mały problem: Na wyświetlaczu nie pokazuje mi się temperatura zewnętrzna (nie ma nic nawet kresek). Sprawdziłem czujnik, wygląda na sprawny bo rezystancję miał odpowiednią do temperatury. Przejrzałem schematy elektryczne i zauważyłem, że przy klimie automatycznej czujnik jest wyprowadzony do ECU A/C a nie pod wyświetlacz jak przy klimie ręcznej. Czy to i brak oryginalnego radia może być powodem? Gdzie szukać rozwiązania problemu? Czy były różne wesje automatycznej klimatyzacji? Acha dodam jeszcze, że Cari z 2000 r.
Pozdrawiam.
P.S. Szukałem już odpowiedzi w wyszukiwarce ale nie znalazłem.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-05-2008, 22:47   

Czujnik do temperatury zewnętrznej to tak na prawdę jest podpięty pod klimę i powinieneś mieć go na środkowej pionowej belce łącznikowej pomiędzy górnym a dolnym wzmocnieniem przed chłodnicą tuz pod zamkiem klapy komory silnika i wygląda jak mały czarny walec ø8mm długości 5-6 cm tuz pod zamkiem klapy. :finga:

Tak masz?

PS. kurcze chyba cyknę w końcu fotę z tego sensora bo co rusz się pytania o to pojawiają :D

dask
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2008, 09:44   

Tak jak napisałem. Czujnik jest, jest wpięty w instalację i działa. Problem więc tkwi gdzieś indziej.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 31-05-2008, 13:04   

Ja mam fotki alenie za dobre moge je zpoadać zaraz.

Jakość nienajlepsza ale zawsze coś

dask
[Usunięty]

Wysłany: 03-06-2008, 09:40   

Doszedłem w końcu co było nie tak. Po nitce do kłębka, czyli od sprawdzenia samego czujnika po sprawdzenie wszystkich połączeń aż do wyświetlacza (korzystając ze schematów elektrycznych) doszedłem, że .... wystarczyło zresetować sterownik wyświetlacza i być może klimy. Po wyjęciu wtyczek i ponownym ich włożeniu wszystko zaczęło działać jak powinno. Jasne, wiem, że prościej by było zdjąć klemę z akumulatora lub wyjąć odpowiedni bezpiecznik - cóż człowiek uczy się na błędach. Dobre strony - wiem jak rozebrać środkowy panel nic nie wyłamując. W razie potrzeby służę pomocą.
I rada dla Was: jeżeli przestał działać termometr zewnętrzny (nie pokazuje się nic - jak u mnie było lub pokazują się kreski - dot. pewnie klimy manualnej) zanim zabierzecie się za rozbieranie samochodu odłączcie na chwilę zasialnie!
Pozdrawiam.

hessboll2 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI Dynamics
Wysłany: 13-05-2012, 14:19   

Dołaczam sie do tematu mogłbys wrzucic jeszcze raz fotki umiejscowienia tego czujnika???? :roll:

<Moje CacKo http://forum.mitsumaniaki...php?t=61901>

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 14-05-2012, 11:07   

Na pierwszej fotce widać gdzie jest czujnik, na pozostałych umiejscowienie wtyczki czujnika.

hessboll2 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI Dynamics
Wysłany: 14-05-2012, 23:57   

yhm mam rozumiec ze w 1.8 gdi jest takie samo umiejscowienie tej wtyczki dodam ze to cari 2000 rok jutro obacze :rolleyes: sprawe czy czasem wtyczka nie zasniedziala albo cos w tym stylu dzieki :D

<Moje CacKo http://forum.mitsumaniaki...php?t=61901>

lubega1983 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI lif
Wysłany: 11-04-2015, 08:24   

Podepnę sie pod temat.
U mnie po wymianie akumulatora ( wymiana trwała 7 min ) Termometr pokazuje ,,0,, stopni temperatury zewnętrznej.
Jak to naprawić ? Miał ktoś taką sytuacje ?
:|

Odpowiedz do tematu