Bagażnik dachowy do L-ki |
Autor |
Wiadomość |
zbyniek
Nowy Forumowicz

Auto: L200
|
Wysłany: 29-05-2008, 18:15 Bagażnik dachowy do L-ki
|
|
|
Jestem na etapie zakupu bagażnika bazowego do L-ki. U dilera Thule oglądałem takowe "cudeńko". U dilerów "mitsu" dostępne są dwie wersje: stalowa i aluminiowa (ta ostatnia mnie interesuje), obie również z Thule. Na zdjęciu wygląda to jednak nieco inaczej niż to co widziałem, a zdjęcie to jedyna wiedza jaką dysponuje diler "mitsu".
Może ktoś przerabiał ten temat. Czy Thule robi jedną wersję, tylko różnie wykończoną ?
Najważniejsze jaki może być rozstaw belek, w jakim zakresie można go zmieniać ?
Krzywizna dachu jest duża, może to być ograniczone. Ze zdjęcia wynika, że jest to poniżej 70 cm, ja potrzebuję minimum 80. |
|
|
|
 |
namotore
Mitsumaniak ach

Auto: T-fünf
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-05-2008, 06:52
|
|
|
ja mam thule alu, ale z tego co wiem jest jeszcze wersja stalowa czarna. Moje belki maja dlugosc 130 cm (obie takie same) i sa w odleglosci ok.82 cm od siebie. Pozdrawiam |
_________________ nam |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30-05-2008, 11:14
|
|
|
Mam nadzieje, ze to troche wyjasni. Na forum juz byl gdzies temat poruszany. Jak znajde zapodam link.
Generalnie jesli masz relingi dachowe sprawa jest naprawde prosta. Thule ma 2 rodzeje elementow montazowych: czarne, o przekroju prostokatnym - tansze i mniej eleganckie oraz srebrne aluminiowe o przekroju owalnym duzo fajniejsze i estetyczniejsze. Ja w Pininie mialem zestaw alu i bylem zadowolony. Nie zacinalo sie nic. Montaz bez narzedzi, latwy dostep i udany system aranzacji bagaznika; klatka, snowboard, rowery, box.
 |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
zbyniek
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 30-05-2008, 14:33
|
|
|
namotore napisał/a: | ja mam thule alu |
Rozumiem, że jest to bagażnik kupiony u dilera mitsu ?
Gene napisał/a: | Generalnie jesli masz relingi dachowe sprawa jest naprawde prosta |
Montaż ma być do dachu samochodu, nie do hardtopa. Do tej pory uważałem, że relingi na hardtopie to tylko ozdobnik ( ze względu na ich wytrzymałośc), widzę, że jednak nie. Aczkolwiek przy wersji 4-drzwiowj są tak krótkie, że chyba jednak ozdobnik. |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 30-05-2008, 15:14
|
|
|
zbyniek napisał/a: | Rozumiem, że jest to bagażnik kupiony u dilera mitsu ? |
Nie w Norauto
zbyniek napisał/a: | Aczkolwiek przy wersji 4-drzwiowj są tak krótkie, że chyba jednak ozdobnik. |
Nowe L200 chyba nie ma relingow fabrycznie. Jesli chcesz bagaznik na szoferke musisz kupic inne mocowania (stopy) przeznaczone do aut bez relingow. |
 |
|
|
|
 |
namotore
Mitsumaniak ach

|
Wysłany: 30-05-2008, 16:26
|
|
|
zbyniek napisał/a: | namotore napisał/a: | ja mam thule alu |
Rozumiem, że jest to bagażnik kupiony u dilera mitsu ?
|
bagaznik kupilem w prywatnym sklepie, dobrali tylko zaczepy do l200 a belki uniwersalne o przekroju eliptycznym nieco i dlugosci 130 cm. wozilem juz ok 70-80kg na nim i sie trzyma, problem jest tylko z aerodynamika- jest glosniej (moze tez dlatego leci max 185 wg GPS ) i wiekszy nieco apetyt zauwazylem, poza tym ok. co chcesz na nim wozic? wrzuce foty niedlugo...
[ Dodano: 30-05-2008, 17:08 ]
 |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 30-05-2008, 17:28
|
|
|
dokladnie Namotore sie spisal |
 |
|
|
|
 |
zbyniek
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 30-05-2008, 18:57
|
|
|
Oglądam prospekt "L200 akcesoria", porównuję z fotką i moim zdaniem jest to dokładnie to samo.
namotore napisał/a: | co chcesz na nim wozic? |
Potrzebuję go pod box. Mam dwa, różnej wielkości stąd moje pytanie o max rozstaw i wątpliwości czy można tym "jeździć" po dachu. Powoli moje wątpliwości znikają.
namotore napisał/a: | (moze tez dlatego leci max 185 wg GPS |
...eee to spoko, to mój poleci 170 gorzej będzie jak box za mną nie nadąży ...
Poważniej. Czy wozisz to ustrojstwo cały czas na dachu? Ponoć przy długim użytowaniu mogą zostać ślady na lakierze. Generalnie nie będę miał tego problemu, do założenia 3-4 razy w roku. |
|
|
|
 |
namotore
Mitsumaniak ach

|
Wysłany: 30-05-2008, 22:04
|
|
|
dokladnie 82.5 cm od osi do osi mam takze sprawdz przy boksie. mam to na dachu od pazdziernika non-stop. Pewnie slady beda ale to moj sluzbowy samochod i ciagle cos dlugiego woze wiec sie przydaje p.s.170 z boxem nie polecam , ile w sieci MMC chca za niego? |
|
|
|
 |
alarmik [Usunięty]
|
|
|
|
 |
zbyniek
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 31-05-2008, 09:09
|
|
|
namotore napisał/a: | ile w sieci MMC chca za niego? |
Stalowy 509, aluminium 666 zł. Ceny brutto. Mogę się mylić o parę złotych, pamięć już nie ta |
|
|
|
 |
namotore
Mitsumaniak ach

|
Wysłany: 31-05-2008, 09:52
|
|
|
sporo kupowalem w Cubik i kolo 400 wyszlo wszystko |
|
|
|
 |
Bartman [Usunięty]
|
Wysłany: 03-06-2008, 15:16
|
|
|
Witam. Pod stopy idą przezroczyste folie samoprzylepne - więc z rysowaniem dachu nie ma problemu. Problem jest natomiast z nośnością dachu misia...nie mogłem jej znaleźć w instrukcji. Orginalne poprzeczki aero Mitsubishi vel Thule mają nośność 50 kg, a np kosz bagażowy Thule 100 kg, a kosz ARB 75kg - (montowany do dachu bez relingów)...Więc nośność dachu L-ki pozostaje zagadką...czyżby tylko 50 kg? Kolejny obciach...Rav 4 ma 100kg. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
namotore
Mitsumaniak ach

|
Wysłany: 03-06-2008, 15:32
|
|
|
Na ulotce od bagaznika jest napisane ze nosnosc wynosi 75kg konkretnie dla l200. wozilem kolo 80kg max i sie nie skrzywil. Pzdr |
|
|
|
 |
alarmik [Usunięty]
|
|
|
|
 |
|