Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA4A 1.6] ślizgające się sprzęgło
Autor Wiadomość
Pawian
[Usunięty]

Wysłany: 29-05-2008, 13:50   [CA4A 1.6] ślizgające się sprzęgło

Cześć,

Niedawno wymieniłem sprzęgło w Colcie przejechałem może 2 tyś i co...? Sprzęgło zaczęło się znowu ślizgać?

Na ręcznym sprawdzane gaśnie odrazu! Problem jest przy wyższych biegach na czwórce od 3 tyś jak wcisnę pedał gazu do końca to jakbym jechał automatem - poślizg.

Diagnoza jest taka że może olej z silnika wycieka jakoś do tarczy i powoduje poślizg, czy to możliwe?? Nie pamiętam jakiej firmy jest tarcza ale chyba nie ma opcji żeby się już wytarła?

Jutro odwiedzam warsztat i będzie rozbiórka.
Ostatnio zmieniony przez karolgt 03-06-2008, 01:19, w całości zmieniany 1 raz  

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 29-05-2008, 16:59   

Mysle ze gdyby byla to wina oleju to sprzeglo slizgaloby sie caly czas a nie tylko w takich okolicznosciach o jakich piszesz :]

Pawian
[Usunięty]

Wysłany: 29-05-2008, 17:13   

Też tak myślę ale to z olejem to wymyślili w warsztacie......jutro mają rozebrać skrzynię.

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-05-2008, 08:24   

Wymieniałeś cały komplet? Łożysko, docisk i tarczę czy tylko np tarczę? Może w warsztacie chcieli zyskać trochę kasy na częściach i poskąpili a teraz masz taki efekt?

Pawian
[Usunięty]

Wysłany: 30-05-2008, 15:01   

Cześć

Wymieniłem cały komplet! Podobno sprzęgło można spalić w "5 min." ale nie przypominam sobie żebym jakoś na maksa katował miśka.

Mam już info z warsztatu. Nie rozebrali skrzyni ale stwierdzili że jeżeli cieknie z pod uszczelki pod głowicą olej to może on jakimś cudem dostać się do sprzęgła i cały czas je smarować i dlatego się ślizga. Hmmm niestety nie ma jak tego sprawdzić nie rozbierając skrzyni....masakra jakaś.

No i jeszcze ta uszczelka... :(

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2008, 14:52   

hmm... moim zdaniem gdyby byl to olej to by sie slizgalo caly czas no ale moze sie myle :P

adamovicius
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2008, 17:30   

Niekoniecznie musi sie slizgac cały czas.Przeciez sprzeglo ma swoj docisk.

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 31-05-2008, 21:33   

adamovicius napisał/a:
Niekoniecznie musi sie slizgac cały czas.Przeciez sprzeglo ma swoj docisk.
Ale jeśli sprzęgło będzie zabryzgane olejem to będzie się ślizgać od samego początku lub zacznie bardzo szybko po rozpoczęciu jazdy.

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2008, 23:06   

No niby ma swoj docisk ale olej sam z siebie znacznie zmniejszy tarcie i by sie slizgalo. Tak samo jakby sobie tarcze hamulcowe olejem posmarowc :P

mechu102 
Forumowicz

Auto: Colt CA0 '93 4G92 1,6 16V
Wysłany: 15-06-2008, 11:27   

witam
umnie od samego poczatku cieknie lekko z pod glowicy czyli juz od trzech lat jak mam colta. olej wlasnei si dostaje w okolice obudowy sprzegla. przez ten czas bylo wszystko ok ale ostatnio jak chcialem ostro przespieszyc i zmienilem z jedynki na dwojke to zaczelo sie slizgac i tak samo na trojce ale ljak sciagnalem z gazu i ponownie wcisnalem to ciagnal normalnie. umnie to chyba wlasnie jzu powoli sprzeglo bedzie padalo.
mam takie pytabko jakie sprzeglo kupiles a moze jakie polecacie.
widzialem na allegro sprzeglo firmy AISAN chyba jakos tak
dobre to jest?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 15-06-2008, 13:18   

mechu102 napisał/a:
sprzeglo firmy AISAN chyba jakos tak
dobre to jest?
Bardzo dobre. Śmiało można zakładać.