Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
12-10-2007, 14:42
Co ile rozrząd w wagonie benz ?
Autor Wiadomość
grzes23
[Usunięty]

Wysłany: 08-10-2007, 20:13   Co ile rozrząd w wagonie benz ?

Witam !
Prosze o radę:W miśku 2,0 benz+gaz 97r. po zakupie przy 140,tys.km wymieniłem rozrząd(części ok600,zł+robota) teraz po 5 latach zrobiłem 60 tys.km.Czy mam już powtórzyć operację ?
A 2 pytanko:klekocze mi na wolnych obr.(popychacz?),na zimnym przez 500m głośno,a na ciepłym ciszej.Czy to powód do niepokoju,czy można jazdzić?
I jeszcze jedno-przy różnych prędkościach słyszę denerwującego "świerszcza "jakby spod licznika,jak odpuszczę gazu to jest cicho
Uff dużo tego ale proszę o pomoc i pozdrawiam

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-10-2007, 20:17   

Rozrząd wymieniasz w momencie gdy osiągniesz sygnał że to już czyli co wcześniej nastąpi: wymagany przebieg albo 5 lat. Minęło ci 5 lat i mimo że przebieg masz jeszcze OK to nadaje się do wymiany - guma parcieje z czasem więc te 5lat to graniczny moment kiedy trzeba wymieniać choćbyś miał najechane ledwie 10tys km.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 09-10-2007, 00:04   

grzes23 napisał/a:
przy różnych prędkościach słyszę denerwującego "świerszcza "jakby spod licznika,jak odpuszczę gazu to jest cicho
Też to mam w Colcie. Sposób: radio nieco głośniej. Poważnie ja tak robię :lol:

grzes23
[Usunięty]

Wysłany: 09-01-2008, 22:37   

Witajcie !
Wyjmowałem licznik i to wygląda,że linka hałasuje...Więc też radio pogłaszam...
Pozdrawiam

Giant
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2008, 12:07   

saphire napisał/a:
wymagany przebieg albo 5 lat.

UUUUUPSSSSSS i tu pojawil sie nastepny zonk :badgrin: o tym nie wiedzialem,samochod ma 8lat przebieg 64000km a pasek nie byl wymieniany.Mechanik powiedzial mi ze pasek wyglada bardzo ladnie i ze sa na nim widoczne napisy do polowy i moge na nim smigac jeszcze ze 30000km :evil: :axe:

Dzis musze sprawdzic ceny paska i go wymienic bo nie bede ryzykowal.

Czy jest jeszcze cos co powinienem wymienic przy okazji wymiany paska?

DarekCz
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2008, 10:17   

razem z paskiem trzeba wymienić napinacz i rolkę prowadzącą, to w zależności od typu silnika czy takowa posiada, a jeśli chciał byś tak dokładnie jak przewiduje instrukcja fabryczna to powinno sie wymieniać tez koła zębate rozrządu. Ja osobiście to wymieniłem koła dopiero po 3 wymianie paska i rolek.

Giant
[Usunięty]

Wysłany: 13-01-2008, 21:15   

Kupilem w ASO pasek rozrzadu do tego dali mi jeszcze jakis taki maly pasek i jakas rolke i powiedzieli ze to jest komplet :? do tego wszystkiego dokupilem jeszcze u nich 1 uszczelke walu korbowego, 2 uszczelniacze walka rozrzadu oraz pasek od alternatora bo strasznie piszczy jak silnik jest zimny.Jak zamawialem czesci przez telefon sprzedawca powiedzial mi ze wszystkie czesci sa orginalne Mitsubishi,za dwa dni odebralem czesci i w domu otwieram pudelko z paskiem rozrzadu i na pasku widze napis Gates Mitsubishi.Teraz nie wiem ile mam jezdzic na tym nowym pasku 60000 czy 90000tys??

We wtorek wymiana :)

DarekCz
[Usunięty]

Wysłany: 15-01-2008, 12:46   

Moim zdaniem to lepiej nie ryzykować i jeździć do 90 tys., osobiście to wymieniam jak mi przebieg osiągnie około 75-80 tys. Trzy razy już wymieniałem :D

rangurmadur
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2008, 17:56   

Hmm, wlasnei mam ten sam dylemat. Pasek rozrzadu w moim MSW byl wymieniony 5 lat temu i ma zrobione 50 tys. Fabryczna instrukcja Mitsubishi przewiduje wymiane paska co SZESC (6) lat lub co 90 tys km i taka procedura jest praktykowana na Islandii. W serwisie powiedzieli mi ze przy tak malym przebiegu moge na tym pasku jezdzic jeszcze co najmniej 2 lata. Dodam ze montuja tutaj oryginalne czesci.

I teraz kto ma racje i kogo sluchac ? Czy ktos doswiadczyl zerwania paska rozrzadu w MSW albo Galancie przy przebiegu ponizej 90 tys km, lub przed uplywem 5 lat, jak to czesto np ma miejsce w Oplach ??

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 01-06-2008, 21:16   

rangurmadur napisał/a:
I teraz kto ma racje i kogo sluchac ?

Wymień jeśli masz wątpliwości :)

Odpowiedz do tematu