Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
kontrolka silnika
Autor Wiadomość
passik
[Usunięty]

Wysłany: 02-06-2008, 16:36   kontrolka silnika

niby wszystko w porządku. w trasie zapaliła mi się pierwszy raz kontrolka silnika. spanikowałem troszkę, ale jechałem na następny dzień dalej ponad 150 km. po przejechaniu ok 80 kontrolka silnika zgasła i juz wszystko oki. po odpaleniu sie nie pojawia. mam cari GDI 98. co to moze byc?

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-06-2008, 17:34   

lambda

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

krzych_o
[Usunięty]

Wysłany: 05-06-2008, 21:36   

No wlaśnie mam ten sam problem. Kontrolka zaświeca się kiedy chce i gaśnie jak chce. Do tego komputer nie pokazuje żadnego błędu. Jakie sugestie? Bo nie mam pewności czy gdzieś w dalekiej wakacyjnej trasie mi autko nie stanie. Muszę coś zdiagnozować.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 06-06-2008, 07:43   

Trzeba zrobić wykres lambdy podczas jazdy z różnymi obrotami i na różnym obciążeniu.

loki7777 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.3 04
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 06-06-2008, 08:18   

a moze tak jak u mnie trzeba uzupelnic plyn w spryskiwaczach??
No dobra moj blad bo u mnie migalo i w sumie ciezko bylo wyczuc co to miga
Ostatnio zmieniony przez loki7777 06-06-2008, 11:55, w całości zmieniany 1 raz  

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 06-06-2008, 08:56   

loki7777 napisał/a:
a moze tak jak u mnie trzeba uzupelnic plyn w spryskiwaczach??

od tego jest osobna kontrolka... a nie silnika

kawa89
[Usunięty]

Wysłany: 06-06-2008, 10:17   

a moze czujnik polozenia walka rozrzadu ;] mialem tak u mnie ;] pare watkow nizej ;] tylko jak ja zgasilem silnik na kontrolce to pozniej nie chcial odpalic i musialem czekac az ostygnie do zera i znow smiga ;]

krzych_o
[Usunięty]

Wysłany: 08-06-2008, 12:52   

saphire napisał/a:
Trzeba zrobić wykres lambdy podczas jazdy z różnymi obrotami i na różnym obciążeniu.

Właśnie nie potrafię znaleźć żadnej zależności. Do serwisu mam dośc daleko a warsztaty prywatne zwykle kiepsko znają się na GDI i nie mają kompa. Ile taka przyjemność kosztuje w serwisie i jak to się przede wszystkim bada?
Czy poza tym wyjściem nikomu nic do głowy nie przychodzi?

Może lepiej już wymienić niż się bawić w jeżdżenie po serwisach.

Pozdrawiam

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 08-06-2008, 13:03   

krzych_o napisał/a:
Właśnie nie potrafię znaleźć żadnej zależności. Do serwisu mam dośc daleko a warsztaty prywatne zwykle kiepsko znają się na GDI i nie mają kompa. Ile taka przyjemność kosztuje w serwisie i jak to się przede wszystkim bada?

U mnie dzialanie lambdy sprawdzaja za kazdym razem jak robie przeglad autka - przy analizie spalin.

Podlaczenie 'pod komputer' w ASO to koszt ~120-150 zl. Na wartszatach przypadkowych jest to samo, tyle ze jak bedzie sie jakis nieuk podlaczac to moze Ci immobilizer zablokowac i wtedy w ogole dupa bedzie.

krzych_o
[Usunięty]

Wysłany: 08-06-2008, 13:07   

arekp napisał/a:
krzych_o napisał/a:

U mnie dzialanie lambdy sprawdzaja za kazdym razem jak robie przeglad autka - przy analizie spalin.

Podlaczenie 'pod komputer' w ASO to koszt ~120-150 zl. Na wartszatach przypadkowych jest to samo, tyle ze jak bedzie sie jakis nieuk podlaczac to moze Ci immobilizer zablokowac i wtedy w ogole dupa bedzie.

Czekaj bo chyba jakiś niedouczony jestem. Czyli mówisz,że wykres lambdy można zrobić na każdej stacji diagnostycznej? Czyli co robi się to na podstawie spalin jedynie?

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 08-06-2008, 13:57   

krzych_o napisał/a:
Czekaj bo chyba jakiś niedouczony jestem. Czyli mówisz,że wykres lambdy można zrobić na każdej stacji diagnostycznej? Czyli co robi się to na podstawie spalin jedynie?

Mi nieprawidlowe dzialanie sondy wykazala analiza spalin, a nie blad sygnalizowany przez komputer. Po wmianie sondy, kolejna analiza spalin i prawidlowe parametry.

Co bylo widac, jak to wygladalo nie mam pojecia. Dla mnie istotne bylo 'sonda do wymiany' oraz 'sonda dziala prawidlowo'.

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 08-06-2008, 14:08   

krzych_o napisał/a:
Czyli co robi się to na podstawie spalin jedynie?

w GDI awarię sondy wymiga kontrolka silnika, bo w GDI są dwie sondy i jak jedna zaliczy padake, to druga sie drze że coś nie halo. U Arka jest jedna sonda i w zasadzie najszybciej właśnie się wykryje poprzez analize spalin, lub po prostu w momencie nagłego wzrostu spalania :)

krzych_o
[Usunięty]

Wysłany: 08-06-2008, 15:43   

Chooper napisał/a:
krzych_o napisał/a:
Czyli co robi się to na podstawie spalin jedynie?

w GDI awarię sondy wymiga kontrolka silnika, bo w GDI są dwie sondy i jak jedna zaliczy padake, to druga sie drze że coś nie halo. U Arka jest jedna sonda i w zasadzie najszybciej właśnie się wykryje poprzez analize spalin, lub po prostu w momencie nagłego wzrostu spalania :)

U mnie spalanie jest w normie. Co lambd - o ile dobrze pamiętam 2 sondy są dopiero w cari po lifcie. A kontrolka... nawet kiedy się świeci komputer nie pokazuje żadnego błędu na diagnostyce.

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 08-06-2008, 15:53   

krzych_o napisał/a:
Co lambd - o ile dobrze pamiętam 2 sondy są dopiero w cari po lifcie

odsyłam pod samochód to się przekonasz, że masz 2.

krzych_o
[Usunięty]

Wysłany: 08-06-2008, 21:14   

Chooper napisał/a:
krzych_o napisał/a:
Co lambd - o ile dobrze pamiętam 2 sondy są dopiero w cari po lifcie

odsyłam pod samochód to się przekonasz, że masz 2.

A jakiś schemacik gdzie one są rozmieszczone bo ja widzę tylko jedną u siebie.

Odpowiedz do tematu