Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Padł akumulator
Autor Wiadomość
wazu 
Mitsumaniak

Auto: carisma GDI 1.8 LS 98`
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 09-06-2008, 16:33   [Cari 1.8 GDI] Padł akumulator

Poradźcie co może być tego przyczyną. Dzisiaj rano odpaliłem cari w garażu raczej bez problemu (zauważyłem tylko, że przy przekręceniu zapłonu przygasły cyferki na wyświetlaczu, co wzbudziło moje lekkie zaniepokojenie). Przejechałem kawałek po mieście na włączonej klimie, kilka razy gasiłem i zapalałem silnik bez żadnych problemów, aż w końcu pod domem towarowym klapa, chcę odpalić, a tu "zonk". Nie wiem co mogło rozładować tak skutecznie aku (komputer też się zresetował), bo nawet po podłączeniu się przez kable do innego auta zanim zaskoczył silnik musiałem odczekać parę minut, aż się podładuje aku. Czy to już koniec mojego akumulatora, czy może jakiś problem z ładowaniem?. Po powrocie do domu zmierzyłem napięcie na aku przy włączonym silniku i było 13,9V, więc chyba alternator ładuje.

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 09-06-2008, 16:56   

akumulatory tak mają, że czasem padają

wit
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2008, 17:25   

Takie niespodziewane padnięcie akumulatora czasem jest spowodowane uszkodzeniem jednej z cel , sprawdż napięcie samego akumulatora.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 09-06-2008, 18:02   

Moze poprostu aku ma juz swoje latka i 3eba go wymienc na nowy...jak baterie w pilocie :P :)
Pozdroo

wazu 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-06-2008, 19:51   

Robson86 napisał/a:
Moze poprostu aku ma juz swoje latka i 3eba go wymienc na nowy...jak baterie w pilocie :P :)
Pozdroo
No właśnie nie wiem ile tych latek ma :P . Jak kupowałem cari w ub.r. poprzedni właściciel nic nie wspominał o latach aku, swoją drogą mogłem zapytać :oops:

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 09-06-2008, 20:00   

wazu napisał/a:
No właśnie nie wiem ile tych latek ma . Jak kupowałem cari w ub.r. poprzedni właściciel nic nie wspominał o latach aku, swoją drogą mogłem zapytać

wydaje mi sie ze to sa wlasnie oznaki tego ze aku juz nie pracuje tak jak powinien. Kup sobie nowy...przynajmniej bedziesz mial pewnosc ze Cie nie zawiedzie :)
Pozdroo

wazu 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-06-2008, 20:10   

Cytat:
wydaje mi sie ze to sa wlasnie oznaki tego ze aku juz nie pracuje tak jak powinien. Kup sobie nowy...przynajmniej bedziesz mial pewnosc ze Cie nie zawiedzie :)
Pozdroo
I tak właśnie chyba zrobię jutro rano. Dziękuję wszystkim za rady. Aaaaa jak kształtują się ceny aku 65 Ah, może ktoś ostatnio kupował i wie. Może doradzicie jaki wziąć, a jakie omijać szerokim łukiem.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 10-06-2008, 00:42   

65 to jest wg mnie maximum. Warta jest dosc droga ale dobra, godne polecenia sa Centry (najlepiej te normalne bez oczek bo slyszalem rozne opinie o nich), Bosh tez jest ok ale tez jest dosc drogi, fajny jest tez kager gdyz jest robiony na licencji bosha a jest w przyzwoitych pieniazkach dostepny :)
Jesli masz karte klubowa to powinienes miec rabat w inter-carze
Pozdroo

wazu 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-06-2008, 16:58   

Właśnie kupiłem EXIDE 65Ah chyba na licencji Centry. Dzisiaj znowu spotkała mnie przykrość z akumulatorem. Rano odpalił, pojechałem do pracy, około 11 znowu ruszyłem w krótką jazdę, po czym już nie mogłem uruchomić pojazdu. Poratował mnie znajomy z kablami. To tylko utwierdziło mnie w przekonaniu o zakupie nowego akumulatora. Mam nadzieję, że to załatwi sprawę i że to nie jakiś problem z instalacją.

[ Dodano: 11-06-2008, 20:33 ]
wit napisał/a:
Takie niespodziewane padnięcie akumulatora czasem jest spowodowane uszkodzeniem jednej z cel , sprawdż napięcie samego akumulatora.
Podłączyłem ten stary akumulator pod prostownik na całą noc, rano sprawdziłem napięcie, było 12,65 V. Zostawiłem na 10 godzin bez obciążenia i po tym czasie zmierzyłem napięcie, było 10,5 V. Teza o uszkodzeniu jednej z cel jest więc jak najbardziej słuszna. Swoją drogą nawet się cieszę, że to akumulator padł, a nie inne urządzenie.

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 16-06-2008, 08:41   

zamierzam kupic ten akumulator. http://allegro.pl/item382..._japonskie.html miał ktos przyjemnośc z firma EXIDE

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

wazu 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-06-2008, 14:03   

Mój EXIDE jak na razie sprawuje się bez zarzutu. Mam 65 Ah bez oczka. No i cena trochę inna (dałem 340 zł). Ta cena na alledrogo rewelka nawet z przesyłką będzie taniej. Tylko, że (+) jest z lewej strony, do cari nie pasuje. Przed kupnem radzę najpierw się upewnić, czy mają z prawym (+) .

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 16-06-2008, 15:27   

no tak mam po prawej stronie ale mysle ze obróce akum i wystarczy przewodu :)

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

Odpowiedz do tematu