[Cari 1.8 GDI] Padł akumulator |
Autor |
Wiadomość |
wazu
Mitsumaniak
Auto: carisma GDI 1.8 LS 98`
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Cze 2007 Posty: 309 Skąd: z Polski
|
Wysłany: 09-06-2008, 16:33 [Cari 1.8 GDI] Padł akumulator
|
|
|
Poradźcie co może być tego przyczyną. Dzisiaj rano odpaliłem cari w garażu raczej bez problemu (zauważyłem tylko, że przy przekręceniu zapłonu przygasły cyferki na wyświetlaczu, co wzbudziło moje lekkie zaniepokojenie). Przejechałem kawałek po mieście na włączonej klimie, kilka razy gasiłem i zapalałem silnik bez żadnych problemów, aż w końcu pod domem towarowym klapa, chcę odpalić, a tu "zonk". Nie wiem co mogło rozładować tak skutecznie aku (komputer też się zresetował), bo nawet po podłączeniu się przez kable do innego auta zanim zaskoczył silnik musiałem odczekać parę minut, aż się podładuje aku. Czy to już koniec mojego akumulatora, czy może jakiś problem z ładowaniem?. Po powrocie do domu zmierzyłem napięcie na aku przy włączonym silniku i było 13,9V, więc chyba alternator ładuje. |
_________________ CIEKAWOSTKA
 |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 09-06-2008, 16:56
|
|
|
akumulatory tak mają, że czasem padają |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
wit [Usunięty]
|
Wysłany: 09-06-2008, 17:25
|
|
|
Takie niespodziewane padnięcie akumulatora czasem jest spowodowane uszkodzeniem jednej z cel , sprawdż napięcie samego akumulatora. |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 09-06-2008, 18:02
|
|
|
Moze poprostu aku ma juz swoje latka i 3eba go wymienc na nowy...jak baterie w pilocie
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
wazu
Mitsumaniak
|
Wysłany: 09-06-2008, 19:51
|
|
|
Robson86 napisał/a: | Moze poprostu aku ma juz swoje latka i 3eba go wymienc na nowy...jak baterie w pilocie
Pozdroo | No właśnie nie wiem ile tych latek ma . Jak kupowałem cari w ub.r. poprzedni właściciel nic nie wspominał o latach aku, swoją drogą mogłem zapytać |
 |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 09-06-2008, 20:00
|
|
|
wazu napisał/a: | No właśnie nie wiem ile tych latek ma . Jak kupowałem cari w ub.r. poprzedni właściciel nic nie wspominał o latach aku, swoją drogą mogłem zapytać |
wydaje mi sie ze to sa wlasnie oznaki tego ze aku juz nie pracuje tak jak powinien. Kup sobie nowy...przynajmniej bedziesz mial pewnosc ze Cie nie zawiedzie
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
wazu
Mitsumaniak
|
Wysłany: 09-06-2008, 20:10
|
|
|
Cytat: | wydaje mi sie ze to sa wlasnie oznaki tego ze aku juz nie pracuje tak jak powinien. Kup sobie nowy...przynajmniej bedziesz mial pewnosc ze Cie nie zawiedzie
Pozdroo | I tak właśnie chyba zrobię jutro rano. Dziękuję wszystkim za rady. Aaaaa jak kształtują się ceny aku 65 Ah, może ktoś ostatnio kupował i wie. Może doradzicie jaki wziąć, a jakie omijać szerokim łukiem. |
 |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 10-06-2008, 00:42
|
|
|
65 to jest wg mnie maximum. Warta jest dosc droga ale dobra, godne polecenia sa Centry (najlepiej te normalne bez oczek bo slyszalem rozne opinie o nich), Bosh tez jest ok ale tez jest dosc drogi, fajny jest tez kager gdyz jest robiony na licencji bosha a jest w przyzwoitych pieniazkach dostepny
Jesli masz karte klubowa to powinienes miec rabat w inter-carze
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
wazu
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-06-2008, 16:58
|
|
|
Właśnie kupiłem EXIDE 65Ah chyba na licencji Centry. Dzisiaj znowu spotkała mnie przykrość z akumulatorem. Rano odpalił, pojechałem do pracy, około 11 znowu ruszyłem w krótką jazdę, po czym już nie mogłem uruchomić pojazdu. Poratował mnie znajomy z kablami. To tylko utwierdziło mnie w przekonaniu o zakupie nowego akumulatora. Mam nadzieję, że to załatwi sprawę i że to nie jakiś problem z instalacją.
[ Dodano: 11-06-2008, 20:33 ]
wit napisał/a: | Takie niespodziewane padnięcie akumulatora czasem jest spowodowane uszkodzeniem jednej z cel , sprawdż napięcie samego akumulatora. | Podłączyłem ten stary akumulator pod prostownik na całą noc, rano sprawdziłem napięcie, było 12,65 V. Zostawiłem na 10 godzin bez obciążenia i po tym czasie zmierzyłem napięcie, było 10,5 V. Teza o uszkodzeniu jednej z cel jest więc jak najbardziej słuszna. Swoją drogą nawet się cieszę, że to akumulator padł, a nie inne urządzenie. |
 |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
|
|
|
 |
wazu
Mitsumaniak
|
Wysłany: 16-06-2008, 14:03
|
|
|
Mój EXIDE jak na razie sprawuje się bez zarzutu. Mam 65 Ah bez oczka. No i cena trochę inna (dałem 340 zł). Ta cena na alledrogo rewelka nawet z przesyłką będzie taniej. Tylko, że (+) jest z lewej strony, do cari nie pasuje. Przed kupnem radzę najpierw się upewnić, czy mają z prawym (+) . |
 |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 16-06-2008, 15:27
|
|
|
no tak mam po prawej stronie ale mysle ze obróce akum i wystarczy przewodu |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
|