Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Piski w tylnym zawieszeniu
Autor Wiadomość
tommyc1 
Mitsumaniak

Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-06-2008, 10:11   [EAxx] Piski w tylnym zawieszeniu

Od pewnego czasu slysze "popiskiwanie mokrej gumy" z okolic tylnego zawieszenia-sprawdzilem i wiem, ze nie jest to tylna klapa ani roleta (wczesniej piszczala ale uciszylem;)), gdy na parkingu zaczalem naciskac tyl samochodu to slyszalem pojedyncze pisniecia-co to moze byc? jakie elementy moga taki odglos wydawac? no i...ile to kosztuje? ;)
Ostatnio zmieniony przez robertdg 14-09-2014, 09:33, w całości zmieniany 1 raz  

pompec 
Mitsumaniak
misiu-maniak

Auto: EA5W Avance'02 tiptronic
Wysłany: 19-06-2008, 23:54   

mogą to być tuleje metalowo-gumowe (silentbloki)...

JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Auto: Sig 2.0T,Frotka 3.2, Astra2
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 21-06-2008, 23:37   

Taa u mnie podobno, szczególnie jak przejade "policjanta" i tak sie bujnie to zaskrzypi, ale co ciekawe nie zawsze, pewnie zalezy od wilgotności. Tez obstawiam silentblocki
---------------------------------------------------
Pomoc dla Kamilka
---------------------------------------------------

tommyc1 
Mitsumaniak

Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
Wysłany: 22-06-2008, 10:51   

u mnie tez nie zawsze, ale nie zwrocilem uwagi przy jakich pogodach najgorzej...natomiast najbardziej poskrzypuje gdy sa drobne nierownosci, "tarka" na jezdni albo droga z plyt betonowych-tedy poskrzypuje intensywnie no i tak jak pisalem wczesniej, gdy dociskam recznie tyl auta do ziemi to pojedynczy pisk temu towarzyszy... niedlugo przeglad, to sie okaze
a przy okazji, te silentbloki drogie sa? ile srednio kosztuje wymiana?

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 22-06-2008, 12:40   

ja bylem niedawno na stacji djagnostycznej i nic nie znalezli bo akurat nie piszczalo nawet na trzepakach cisza byla a piszczy jak diabli ale z przodu... wiecej TU powiem szczerze ze na silentbloki to chyba nie patrzyl facet stwierdzil ze na zawiasach nie ma luzu a ja jednak cos czuje czasem musze obadac wasz "temat"

axg
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2008, 21:07   

tommyc1 napisał/a:
u mnie tez nie zawsze, ale nie zwrocilem uwagi przy jakich pogodach najgorzej...natomiast najbardziej poskrzypuje gdy sa drobne nierownosci, "tarka" na jezdni albo droga z plyt betonowych-tedy poskrzypuje intensywnie no i tak jak pisalem wczesniej, gdy dociskam recznie tyl auta do ziemi to pojedynczy pisk temu towarzyszy... niedlugo przeglad, to sie okaze
a przy okazji, te silentbloki drogie sa? ile srednio kosztuje wymiana?

Witam

Tuleja do wahacza tylnego gornego na alledrogo kosztuje 65zl. Nie wiem czy duzo roboty jest z wymiana.

lejgo_inc 
Nowy Forumowicz
Lejgo_inc

Auto: Galant EA5A ('97, V6, sedan)
Wysłany: 04-04-2011, 11:53   

Witam,
U mnie też popiskuje tył jak przejeżdżam po policjancie. Wstępna diagnoza padła że może to być luz na mocowaniu tylnych amortyzatorów. Na razie mam w planie zbadać to jeszcze w jednym miejscu.
Piski z przodu z reguły oznaczały że za chwileczkę wahacze dolne proste zaczną się tłuc o wymianę.

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 04-04-2011, 12:33   

Tył często piszczy po zimie. Popiskują tuleje metalowo gumowe. Porządne mycie powinno pomóc.

mackbeth 
Mitsumaniak

Auto: JK04 M9R 2.0dCI
Wysłany: 04-04-2011, 13:14   

lejgo_inc napisał/a:
Witam,
U mnie też popiskuje tył jak przejeżdżam po policjancie. Wstępna diagnoza padła że może to być luz na mocowaniu tylnych amortyzatorów. Na razie mam w planie zbadać to jeszcze w jednym miejscu.
Piski z przodu z reguły oznaczały że za chwileczkę wahacze dolne proste zaczną się tłuc o wymianę.

U mnie też się pojawił pisk jak na tył auta naciskam. Co do brudu, to może być jednak mocowanie amorka - wcześniej miałem taki lekkie stuki, przy ruszaniu i jak łapałem takie bujanie na boki na nierównościach - np pofałdowany bruk.. teraz stuki zaniknęły a pojawił się pisk... więc myślę o wymianie mocowań.. tylko nie wiem jakie: w intercars są dwa zestawy:
SACHS 802 402 oraz SACHS 802 297.
Mam kombi, z nivomatami Sport Edition 1999r:)

balcik 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 1998r 2.5 V6
Wysłany: 21-09-2014, 20:32   

Witam
u mnie tez ostatnio pojawilo sie jakies skrzypienie w tylnym zawieszeniu a dokladnie to slychac te odglosy w tylnym prawym kole, i wydaje mi sie ze to bedzie jakis chyba wachacz czy cos takiego bo te skrzypienie doniczego innego raczej nie podobne... tylko tam chyba nie jeden wachacz jest, i nie wiadomo od czego sie zabrac

Tomii 
Mitsumaniak

Auto: C4, BX, Espace 3
Wysłany: 22-09-2014, 10:54   

balcik napisał/a:
Witam
u mnie tez ostatnio pojawilo sie jakies skrzypienie w tylnym zawieszeniu a dokladnie to slychac te odglosy w tylnym prawym kole, i wydaje mi sie ze to bedzie jakis chyba wachacz czy cos takiego bo te skrzypienie doniczego innego raczej nie podobne... tylko tam chyba nie jeden wachacz jest, i nie wiadomo od czego sie zabrac

psiknij tam mocno jakim wd40 czy czymś podobnym na tuleje wahacza wleczonego tą w podłużnicy przed kołem - jak przestanie zgrzypieć to masz winnego.

KsiadzRobak 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 22-09-2014, 11:44   

jeśli skrzypi na pokonywaniu nierówności, gdzie koło pracuje góra-dół to może być wahacz wleczony - najlepiej to rozebrać, przesmarować gumy (wyczyścić rdzę) i złożyć od nowa (pamiętając o skręcaniu zawieszenia w pozycji pracy)

balcik 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 1998r 2.5 V6
Wysłany: 24-09-2014, 20:56   

Tomii napisał/a:
balcik napisał/a:
Witam

psiknij tam mocno jakim wd40 czy czymś podobnym na tuleje wahacza wleczonego tą w podłużnicy przed kołem - jak przestanie zgrzypieć to masz winnego.

i tez zauwazylem ze jesli jade sam autem to nie skrzypi to aż tak bardzo naprawde rzadko malo co... a jesli jedziemy tak ze dwoch przod jedna osoba siedzi na tyle to juz zaczyna skrzypic jak cholera jutro przesmaruje coś i zobaczy sie jak to bedzie wygladalo czy cos da no i wtedy bedzie wiadomo juz w czym siedzi ten problem.

Odpowiedz do tematu