Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Skrzypiące zawieszenie
Autor Wiadomość
looq 
Mitsumaniak

Auto: Colt 1.5 DID Motion
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-04-2008, 19:59   Skrzypiące zawieszenie

Rzuciło mi się w oczy już kilka wypowiedzi w innych topicach o tym że w colciakach skrzypi zawieszenie.

Moje auto w tym przypadku nie jest wyjątkiem i na nierównościach potrafi przygrywać jak stary tapczan.

Zastanawiam się tylko (ponieważ auto mam od niedawna) czy to po prostu ten typ tak ma i należy sie z tym pogodzić, czy może to oznaka że się coś psuje, a może ktoś sobie z tym problemem poradził?

Gorzkim
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2008, 08:07   

Jakie konkretnie skrzypienie masz na myśli? - podaj źródlo lub chociaż przybliżoną lokalizację źródła

looq 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-04-2008, 10:49   

No skrzypienie jak w tapczanie, no nie wiem jak lepiej opisać dźwięk skrzypiącej sprężyny. Skrzypi na przykład kiedy przejeżdżam przez spowalniacz. Dochodzi wydaje mi się z okolic tylnych sprężyn. Z przednich zresztą też.

Gorzkim
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2008, 14:09   

aha,
no to ja powiem ze u mnie nic takiego nie ma. może twój poprzednik powkładał coś w sprężyny?? (są takie gumowe, pseudousztywniające wkładki). no chyba ze to skrzypi fotel??
najlepiej podjedz gdzies na stacje diagnostyczna i za 20zl zrobią ci test amorow i od razu przeglad zawiechy (wjezdzasz na taka maszynke co rusza kolami w roznych kierunkach). warto zebyś wszedł wtedy do kanału pod auto i przysłuchał się skąd te "dziwne" odgłosy
pozdrawiam!

Steffek
[Usunięty]

Wysłany: 03-06-2008, 18:43   

Witam,
tez mam to skrzypienie a na wszystkich testach zawieszenie wychodzi zdrowe jak ryba, wiec mam nadzieje ze to nic strasznego

looq 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-06-2008, 22:34   

U mnie właściwie już przestało skrzypieć. Podejrzewam, że skrzypienie było spowodowane tym, że zanim auto wpadło w moje ręce stało trochę na parkingach.

piciu_p
[Usunięty]

Wysłany: 23-06-2008, 08:26   

Na to wygląda, że skrzypiące zawieszenie to kolejna typowa usterka naszych coltów.

Moje CZ3 ma 10m-cy i na liczniku niecałe 15tys. km i też skrzypi, a jeżdżę nim codziennie. Więc nie jest to winna "zastania".

Moje auto raz skrzypi, raz nie. Przy pokonywaniu krótkich tras, zazwyczaj skrzypi delikatnie.
Natomiast niedawno pojechałem swoim coltem do Chorwacji i w drodze autko dopiero dało pokaz skrzypienia. Każda niewielka nierówność, a nawet poruszanie autem ręką na parkingu.
Nieprzyjemne odgłosy dochodziły z przedniego zawieszenia od strony kierowcy.
Do tego doszło jeszcze skrzypienie z kolumny kierownicy podczas manewrowania na parkingu.

Zadzwoniłem więc do MAP, jednak po kilku minutach oczekiwania na połączenie z konsultantem, wściekły dałem sobie spokój i ruszyłem w dalszą drogę. Jak dla mnie MAP to porażka, tak jak większość serwisów Mitsu.

pozdrawiam
Piotr

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 27-06-2008, 00:23   

ja mam Galanta i u mnie od pewnego czasu tez cos skrzypi
looq napisał/a:
Skrzypi na przykład kiedy przejeżdżam przez spowalniacz. Dochodzi wydaje mi się z okolic tylnych sprężyn. Z przednich zresztą też.
a na kostce brukowej-'kocie łby' ?? i przy temperaturze ponizej 20 stopni ?? bo ja u siebie zaobserwowalem wlasnie w takich warunkach
Gorzkim napisał/a:
najlepiej podjedz gdzies na stacje diagnostyczna i za 20zl zrobią ci test amorow i od razu przeglad zawiechy (wjezdzasz na taka maszynke co rusza kolami w roznych kierunkach). warto zebyś wszedł wtedy do kanału pod auto i przysłuchał się skąd te "dziwne" odgłosy
przeglad wyakazal tyle ze
Steffek napisał/a:
zawieszenie wychodzi zdrowe jak ryba
dzis bylem u mechanikera zeby obadal silentbloki i nic zreszta jak na zlosc nic nie piszczalo :!: a godzine pozniej juz sie odezwal :evil: psikalem czesc elementow gumowometalowych z zawiechy i nic to rowniez nie pomoglo
az wstyd tak jezdzic bo wszyscy sie obracaja i :lol: zamaist podziwiac

niedawno slyszalem ' mondka ' ja trzeszczy porazka wiec to nie wada modelu widac czasem musi cos sie dziac zeby nie bylo nudy
jak cos wymyslicie to dajcie cynka na PW moze i umnie podziala

piciu_p
[Usunięty]

Wysłany: 27-06-2008, 13:39   

cuuube napisał/a:
az wstyd tak jezdzic bo wszyscy sie obracaja i :lol: zamaist podziwiac

Dokładnie.

W moim to już teraz na całego skrzypi. Wystarczy pohuśtać autem na boki i już słychać.
Za tydzień jadę na przegląd gwarancyjny i zobaczę co fachowcy w serwisie powiedzą.
Choć na wiele nie liczę :?

[ Dodano: 10-07-2008, 12:08 ]
Byłem w sobotę w serwisie i:

1 usterka: skrzypiące zawieszenie.
SERWIS: wyrabiają się gumy amortyzatorów. Ten typ tak ma, przechodzi po przebiegu ok. 40tys.km. Przeczyściliśmy i na jakiś czas powinien byc spokój.

Po przejechaniu kilkunastu km znów skrzypi.

2 usterka: buczenie w zakresie 3600-3800obr/min
SERWIS: winny jest układ wydechowy, który jest montowany w colcie. Ten typ tak ma.

Ręce opadają :(

Odpowiedz do tematu