|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS 1.8] mam lancera sedan '94 - chce MSS - czy to dobrze?? |
Autor |
Wiadomość |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 15-07-2008, 01:22
|
|
|
tylko zapamiętaj - dobrze, jeżeli gościu wcześniej nie go rozgrzewał - sprawdz łopatologicznie (wymacaj maske, czy nie jest ciepła ), jeżeli jest zimny, to powinien cykać delikatnie, jeżeli nie cyka tzn., że albo silnik jest ciepły, albo facet zalał gnoja gęstym olejem |
|
|
|
 |
bazkomp [Usunięty]
|
Wysłany: 15-07-2008, 08:31
|
|
|
o jakie cykanie chodzi - i rozumiem że ma cykać i po jakimś czsie ma przestać??
i co z tym rdzewieniem - jak to nimi jest - elikatny samochód czy bardzo wytrzymały??
gdzie zajżeć i co jeszcze warto sprawdzić - ta informacja o cykaniu -dziękuję bardzo przydatna
[ Dodano: 15-07-2008, 08:34 ]
@stein - widze, że ty masz taki model z tym silnikiem
bedę w lublinie za2 tygodnie ale to trochę za późno żeby cokolwiek porównać z Twoim wozem (oczywiście jesłi można) - no może jeśli gostek jeszcze go nie sprzeda to sie odezwę |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 15-07-2008, 09:25
|
|
|
Po 3 stronach dyskusji o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą.....
ja zastanowiłbym się, czy SS ...... może MSW? Zapakujesz do niego wszystko co do SS, razem z SS ..... wygodne auto dla 6 osób - super wygodne dla 4 + towar dla 2 dzieci (wiem co piszę )- praktycznie bez wad.... cenowo za 20k spokojnie coś fajnego znajdziesz......
Pozycja za kierownicą pozwala widzieć dachy SS.... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
bazkomp [Usunięty]
|
Wysłany: 15-07-2008, 09:29
|
|
|
ja to chętnie ale moja żona - łoj ja bym sie nasłuchał - po pierwsze i ostatecznie - ZA DUŻY |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 15-07-2008, 10:04
|
|
|
Bartek napisał/a: | ja zastanowiłbym się, czy SS ...... może MSW? Zapakujesz do niego wszystko co do SS, razem z SS ..... wygodne auto dla 6 osób - super wygodne dla 4 + towar dla 2 dzieci (wiem co piszę )- praktycznie bez wad.... cenowo za 20k spokojnie coś fajnego znajdziesz...... | Też prawda |
|
 |
bazkomp [Usunięty]
|
Wysłany: 15-07-2008, 10:49
|
|
|
ej szanowni koledzy wy sie kłócicie a je chce kupić MSS w dobrym stanie żeby nie umoczyć i potrzebuję waszej pomocy....... |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 15-07-2008, 11:20
|
|
|
bazkomp napisał/a: | o jakie cykanie chodzi - i rozumiem że ma cykać i po jakimś czsie ma przestać?? |
na zimnym silniku powinien delikatnie cykac, w miare rozgrzewania jednostki napedowej cykanie powinno ucichnac. Jasne ze czasem moze sie wlaczyc ale nie powinno cykac non stop.
Mozesz wyjac bagnet oleju i dotknac (olej) palcem wskazujacym i kciukiem. O ile byl zalany synetetykiem lub polsyntetykiem nie powinienc sie ciagnac! (to demaskuje dodanie ceramizera czy innego swinstwa). Nie dotyczy gdy jezzdi na minerale-ale kto leje mineral do samochodu...(w miare nowego)!
bazkomp napisał/a: | co z tym rdzewieniem - jak to nimi jest - elikatny samochód czy bardzo wytrzymały?? |
samochod jest calkowicie ocynkowany, wiec jesli jest jakas korozja nalezy sprawdzic czy nie jest spowodowana "mechanicznie" rysa, stluczka
bazkomp napisał/a: | gdzie zajżeć i co jeszcze warto sprawdzić - ta informacja o cykaniu -dziękuję bardzo przydatna |
w GDI warto zwrocic uwage chyba tylko na cykanie , reszta jak w zwyczajnym benzyniaku
cns80 napisał/a: | Ja ze swojej strony ostrzegam (po obserwacjach postów na forum) żeby uważać na GDi, bo sprzedający często ukrywają różne usterki (np. klepiące zawory) i najczęściej dotyczy to właśnie tego silnika. |
wiesz...co innego jezdzic samochodem z tym silnikiem a co innego slyszec...
ja z mojej strony powiem Ci ze jezdzilem wczesniej kilkoma samochodami z silnikami diesla (m.in common-rail 1 i 3 generacji dci, hdi, tddi, td itd... ) i w wiekszosci po przebiegu 130 000 (a dodam ze samochody byly kupowane jako nowe) cos zaczelo sie dziac. Turbina to byl standart w kazdym przypadku, a autka zawsze byly serwisowane (co 12 000 km) , turbo bylo dobrze traktowane zawsze bylo odczekane po jezdzie, a rano nigdy nie byly katowane. Auta jezdzone glownie po trasach! Malo tego w dci (3 generacji common-rail ) podly 2 wtryskiwacze... koszt wspomniane wczesniej przez mnie ponad 2000zl za sztuke.... podziekowalismy za diesle. Od kad jezdzimy benzyniakami nie ma nawet najmniejszego problemu z samochodami...
to takie male OT
Stad mam takie a nie inne zdanie o dieslach. benzyna jeszcze nigdy mnie nie zawiodla niezaleznie od przebiegi. Nie mowie ze DID jest zlym silnikiem, ale po prostu ogolnie nie lubie i nie polecam silnikow turbo diesla..
Dodam rowniez ze mam takze berlingo pierwszej generacji z silnikem 1,9 D i przy przebiegu bliskim 300 000km poza zaolejona miska i silnikiem na dole nic sie nie dzieje
hehe ze ich juz nie produkuja
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
Ostatnio zmieniony przez Robson86 15-07-2008, 11:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bazkomp [Usunięty]
|
Wysłany: 15-07-2008, 11:30
|
|
|
samochodem będę głównie jeździł ja - lubie jeździć dynamicznie - u mnie zawsze samochody palą więcej niż innym - nie jestem żeźnikiem i nie jestem kasiasty żeby sobie szaleć z zakupem samochodu ale jeśli mi ma palić w mieście 10 l to mnie nie straszy pod warunkiem że będzie mi sie dobrze jeździło - jak nacisne gaz to ma jechać a nie zastanawiac się teraz mam lancera sedan z '94roku 1.6/16v - cos koło 115 koni i tomnie sie podoba
więcej po mieście ewentualnie na weekendy gdzieś dalej
chce jechac dynamicznie i przyjemnie - żeby mnie nie trzepało w środku, nie trzaskało i żebym czuł sie w nim bezpiecznie - dlatego MSS.
żadnych przyczep i ładowności ponad potrzeby - 3 osoby + torby +namiot itede, żadnych boxów na dach (choć tego to nigdy nie wiadomo
myslałem tez o wpakowaniu do niego gazu ale to tylko plany i przemyślenia - na gazie nigdy nie jeździłem i nie wiem czy w ogóle warto w taki samochód z takim rocznikiem pakować gaz
NAJWAŻNIEJSZE - samochód musi spodobac się mojej żonie - niemal 160 cm wzrostu - jak siędzie to ma siedziec wysoko i czuć się pewnie, teraz to jak "wpadnie" w siedzenie lancerka to ja ledwo widać....
1.8 mpi jaka różnica 1.8 gdi - mechanikiem nie jestem więc prosze łopatologicznie
diesle odpadają !!( może są dobre ale mnie klekotanie pod maska nie rajcuje ) |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 15-07-2008, 11:38
|
|
|
bazkomp napisał/a: | lubie jeździć dynamicznie |
to wyklucza male jednostki napedowe bazkomp napisał/a: | myslałem tez o wpakowaniu do niego gazu ale to tylko plany i przemyślenia |
jesli GDI to zapomnij o GAZIE !!
bazkomp napisał/a: | 1.8 mpi jaka różnica 1.8 gdi |
jeden jest z wtryskiem posrednim (czyli jak w kazdym aucie benzynowym m.in. w Twoim Lancerku) a drugi jest z wtryskiem bezposrednim (jest to pierwszy silnik jaki jest seryjnie produkowany z ta technologia. W tej chwili dolaczyla do niego podobna jednostka tylko ze VW -ale po ilu latach hehe )
bazkomp napisał/a: | niemal 160 cm wzrostu - jak siędzie to ma siedziec wysoko i czuć się pewnie, teraz to jak "wpadnie" w siedzenie lancerka to ja ledwo widać.... |
w SS siedzi sie stosunkowo wysoko wiec nie ma raczej obawy ze bedzie sie zle siedzialo Twojej żonie
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C5167410
ewentualnie z silnikiem 1,6
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C5751789
ALE bez watpienia Twoja propozycja samochodu jest najatrakcyjniejsza oferta i na pewno warto ja obejrzec
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 15-07-2008, 12:00
|
|
|
bazkomp, mamy trochę daleko do siebie, ale zapewniam Cię, że żona po przejażdżce MSW stwierdziłaby to co moja (170 cm wzrostu 50 kg po 2 dziecku)...... MSW i nic innego |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
bazkomp [Usunięty]
|
Wysłany: 15-07-2008, 12:16
|
|
|
no ale kobiety to są kobiety - tego sie nie da zmierzyc wzrostem
sprawdziwy i zobaczymy - bo zdjęcia ot zawsze ładne są
a co powiecie na przebieg którego nawet nie podali - czy np taki 8 latek z przebiegiem powiedzmy 150 tys to jest dobry pomysł?? przy jakich rzebiegach to trzeba by się zastanowić nnad zakupem - mam na mysli tylko MSS z silnikiem benzynowym a nie inne wozy. jak tam zawieszenie, ukłąd kierowniczy.... komputerek itede itepe... |
|
|
|
 |
bazkomp [Usunięty]
|
Wysłany: 15-07-2008, 13:08
|
|
|
cały spanachany ?? a tak po naszemu to oco chodzi i skąd wiesz że od angola?? tych lamp nawet nie widać - widac za to że jakies wgniecenie ma plewej stronie koło p[rzedniego reflektora - no chyba że to cień
wracając do mojego egzemplarza - gostek umówi sie ze mna na mieście żebym niby nie musiał kluczyć i szukać gdzie on to tam jest - czyli samochód bedzie rozgrzany - juz mi to śmierdzi i do tego nie napisał i ponoć nawet nie pamięta jaki on ma przebieg - to gośc który ściąga wozy z zagranicy a ten niby ściągnął dla znajomego, który nim troche pojeździł i teraz chce kupic taki sam ale nowszy - baju baju a świstak siedzi i zawija te sreberka..... |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 15-07-2008, 13:36
|
|
|
Stein napisał/a: | a lewa tylna lampa od angola a więc pewnie bity | Albo chciał mieć lampy symetryczne
bazkomp napisał/a: | gostek umówi sie ze mna na mieście żebym niby nie musiał kluczyć i szukać gdzie on to tam jest | żebyś go nie mógł znaleźć wrazie czego
bazkomp napisał/a: | ponoć nawet nie pamięta jaki on ma przebieg | Bo jeszcze się nie zdecydował na ile cofnąć, albo jest ogromny
bazkomp napisał/a: | to gośc który ściąga wozy z zagranicy | Czyli sprzedawca lepszy niż ASO
bazkomp napisał/a: | ten niby ściągnął dla znajomego | tu mi czołg jedzie, a tramwaj go wyprzedza.
bazkomp napisał/a: | który nim troche pojeździł i teraz chce kupic taki sam ale nowszy | Który chce kupić taki sam tylko mniej się psujący.
Dziś inny kolega z tego forum, który też szuka SS podrzucił mi taki link:
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C5465942
Ten przynajmniej nie jest sprowadzany.
Nie oszukujmy się. Polacy ściągają samochody z Niemiec od 1991 roku. W między czasie zaczeli tam jeździć Białorusini, Rosjanie, Litwini, Ukraińcy i Łotysze. Do interesu weszli także mieszkający tam Turcy. Znając skłonność tych wszystkich narodów do kombinowania powiedzcie mi jakie jest prawdopodobieństwo kupienia samochodu niebitego lub z nie cofniętym przebiegiem lub ze sprawną elektroniką ??? |
|
 |
bazkomp [Usunięty]
|
Wysłany: 15-07-2008, 13:57
|
|
|
co do sprowadzanych samochodów to sa dwie szkoły
1. jeździł po lepszych drogach więc powienien byc w lepszym stanie technicznym
2. bity, malowany, kręcony przebieg i kręcony sprzedawca
co prawda to prawda - ten z knurowa to jakiś cygan pieroński - ale przynajmniej się dowiem czy zonie sie spodoba - a jak się spodoba to i do warszawy pojade po jakiś pewniejszy model - a nóz widelec jakiś mitsumaniak mi sprzeda swój |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 15-07-2008, 14:36
|
|
|
bazkomp napisał/a: | samochodem będę głównie jeździł ja - lubie jeździć dynamicznie - u mnie zawsze samochody palą więcej niż innym - nie jestem żeźnikiem i nie jestem kasiasty żeby sobie szaleć z zakupem samochodu ale jeśli mi ma palić w mieście 10 l to mnie nie straszy pod warunkiem że będzie mi sie dobrze jeździło - jak nacisne gaz to ma jechać a nie zastanawiac się teraz mam lancera sedan z '94roku 1.6/16v - cos koło 115 koni i tomnie sie podoba
więcej po mieście ewentualnie na weekendy gdzieś dalej
chce jechac dynamicznie i przyjemnie - żeby mnie nie trzepało w środku, nie trzaskało i żebym czuł sie w nim bezpiecznie - dlatego MSS.
żadnych przyczep i ładowności ponad potrzeby - 3 osoby + torby +namiot itede, żadnych boxów na dach (choć tego to nigdy nie wiadomo
myslałem tez o wpakowaniu do niego gazu ale to tylko plany i przemyślenia - na gazie nigdy nie jeździłem i nie wiem czy w ogóle warto w taki samochód z takim rocznikiem pakować gaz
|
pierwsza sprawa - jeżeli teraz masz 115 kucy, to 1.6 w ss będzie jeździł nieznacznie gorzej, bo ma 98 kucyków, ale radzi sobie bardzo dobrze - nie ma najmniejszego problemu rozpędzić go do licznikowych 150 (więcej nie było próbowane)
co do gazu - jeżeli chcesz 1.8, to odpuść sobie lpg power jeżeli ciśniesz pedał w podłogę, to z oszczędnego GDI zrobi sie etylinożerny wózek...
z gazem w 1.6 jest różnie - oglądałem 2 ss z gazem - oba były 1.6 - jednego właściciel sprzedawał po półrocznym użytkowaniu, ale był mocno bity w przód i trochę lżej w tył - sprzedawca zarzekał się, że gaz był włączany sporadycznie - być może sprawiał problemy, więc postanowił go sprzedać
następny egzemplarz miał kiedyś założone lpg, ale że sprawiał ogromne problemy (silnik wariował), to został wymontowany, lecz kontrolka check engine została
do czego piję? odpuść sobie gaz... - to, co Ci "fachowcy" potrafią zrobić z silnikiem to jest masakra - mogą tak spartaczyć robotę, że gazu odechce Ci się na wieki
[ Dodano: 15-07-2008, 14:40 ]
bazkomp napisał/a: | cały spanachany ?? a tak po naszemu to oco chodzi i skąd wiesz że od angola?? tych lamp nawet nie widać - widac za to że jakies wgniecenie ma plewej stronie koło p[rzedniego reflektora - no chyba że to cień
wracając do mojego egzemplarza - gostek umówi sie ze mna na mieście żebym niby nie musiał kluczyć i szukać gdzie on to tam jest - czyli samochód bedzie rozgrzany - juz mi to śmierdzi i do tego nie napisał i ponoć nawet nie pamięta jaki on ma przebieg - to gośc który ściąga wozy z zagranicy a ten niby ściągnął dla znajomego, który nim troche pojeździł i teraz chce kupic taki sam ale nowszy - baju baju a świstak siedzi i zawija te sreberka..... | to powiedz gościowi, że sam do niego przyjedziesz, niech Ci tylko poda adres... silnik musi być zimny, żebyś mógł stwierdzić jakąś usterkę troszke to smierdzi, ale wszystko idzie sprawdzić
[ Dodano: 15-07-2008, 14:41 ]
co z tego, skoro bity... |
|
|
|
 |
|
|