Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.8] mam lancera sedan '94 - chce MSS - czy to dobrze??
Autor Wiadomość
xjacobs 
mod MSS

Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-07-2008, 01:22   

tylko zapamiętaj - dobrze, jeżeli gościu wcześniej nie go rozgrzewał - sprawdz łopatologicznie (wymacaj maske, czy nie jest ciepła :D ), jeżeli jest zimny, to powinien cykać delikatnie, jeżeli nie cyka tzn., że albo silnik jest ciepły, albo facet zalał gnoja gęstym olejem :)

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 15-07-2008, 08:31   

o jakie cykanie chodzi - i rozumiem że ma cykać i po jakimś czsie ma przestać??
i co z tym rdzewieniem - jak to nimi jest - elikatny samochód czy bardzo wytrzymały??
gdzie zajżeć i co jeszcze warto sprawdzić - ta informacja o cykaniu -dziękuję bardzo przydatna

[ Dodano: 15-07-2008, 08:34 ]
@stein - widze, że ty masz taki model z tym silnikiem
bedę w lublinie za2 tygodnie ale to trochę za późno żeby cokolwiek porównać z Twoim wozem (oczywiście jesłi można) - no może jeśli gostek jeszcze go nie sprzeda to sie odezwę :-)

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 15-07-2008, 09:25   

Po 3 stronach dyskusji o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą.....

ja zastanowiłbym się, czy SS ...... może MSW? Zapakujesz do niego wszystko co do SS, razem z SS ;) ..... wygodne auto dla 6 osób - super wygodne dla 4 + towar dla 2 dzieci (wiem co piszę ;) )- praktycznie bez wad.... cenowo za 20k spokojnie coś fajnego znajdziesz......

Pozycja za kierownicą pozwala widzieć dachy SS....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 15-07-2008, 09:29   

ja to chętnie ale moja żona - łoj ja bym sie nasłuchał - po pierwsze i ostatecznie - ZA DUŻY

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 15-07-2008, 10:04   

Bartek napisał/a:
ja zastanowiłbym się, czy SS ...... może MSW? Zapakujesz do niego wszystko co do SS, razem z SS ..... wygodne auto dla 6 osób - super wygodne dla 4 + towar dla 2 dzieci (wiem co piszę )- praktycznie bez wad.... cenowo za 20k spokojnie coś fajnego znajdziesz......
Też prawda :)

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 15-07-2008, 10:49   

ej szanowni koledzy :-) wy sie kłócicie a je chce kupić MSS w dobrym stanie żeby nie umoczyć i potrzebuję waszej pomocy.......

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 15-07-2008, 11:20   

bazkomp napisał/a:
o jakie cykanie chodzi - i rozumiem że ma cykać i po jakimś czsie ma przestać??

na zimnym silniku powinien delikatnie cykac, w miare rozgrzewania jednostki napedowej cykanie powinno ucichnac. Jasne ze czasem moze sie wlaczyc ale nie powinno cykac non stop.
Mozesz wyjac bagnet oleju i dotknac (olej) palcem wskazujacym i kciukiem. O ile byl zalany synetetykiem lub polsyntetykiem nie powinienc sie ciagnac! (to demaskuje dodanie ceramizera czy innego swinstwa). Nie dotyczy gdy jezzdi na minerale-ale kto leje mineral do samochodu...(w miare nowego)!
bazkomp napisał/a:
co z tym rdzewieniem - jak to nimi jest - elikatny samochód czy bardzo wytrzymały??

samochod jest calkowicie ocynkowany, wiec jesli jest jakas korozja nalezy sprawdzic czy nie jest spowodowana "mechanicznie" rysa, stluczka
bazkomp napisał/a:
gdzie zajżeć i co jeszcze warto sprawdzić - ta informacja o cykaniu -dziękuję bardzo przydatna

w GDI warto zwrocic uwage chyba tylko na cykanie , reszta jak w zwyczajnym benzyniaku
cns80 napisał/a:
Ja ze swojej strony ostrzegam (po obserwacjach postów na forum) żeby uważać na GDi, bo sprzedający często ukrywają różne usterki (np. klepiące zawory) i najczęściej dotyczy to właśnie tego silnika.

wiesz...co innego jezdzic samochodem z tym silnikiem a co innego slyszec...
ja z mojej strony powiem Ci ze jezdzilem wczesniej kilkoma samochodami z silnikami diesla (m.in common-rail 1 i 3 generacji dci, hdi, tddi, td itd... ) i w wiekszosci po przebiegu 130 000 (a dodam ze samochody byly kupowane jako nowe) cos zaczelo sie dziac. Turbina to byl standart w kazdym przypadku, a autka zawsze byly serwisowane (co 12 000 km) , turbo bylo dobrze traktowane zawsze bylo odczekane po jezdzie, a rano nigdy nie byly katowane. Auta jezdzone glownie po trasach! Malo tego w dci (3 generacji common-rail ) podly 2 wtryskiwacze... koszt wspomniane wczesniej przez mnie ponad 2000zl za sztuke.... podziekowalismy za diesle. Od kad jezdzimy benzyniakami nie ma nawet najmniejszego problemu z samochodami...
to takie male OT
Stad mam takie a nie inne zdanie o dieslach. benzyna jeszcze nigdy mnie nie zawiodla niezaleznie od przebiegi. Nie mowie ze DID jest zlym silnikiem, ale po prostu ogolnie nie lubie i nie polecam silnikow turbo diesla..

Dodam rowniez ze mam takze berlingo pierwszej generacji z silnikem 1,9 D i przy przebiegu bliskim 300 000km poza zaolejona miska i silnikiem na dole nic sie nie dzieje :)
hehe ze ich juz nie produkuja :D
Pozdroo
Ostatnio zmieniony przez Robson86 15-07-2008, 11:30, w całości zmieniany 1 raz  

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 15-07-2008, 11:30   

samochodem będę głównie jeździł ja - lubie jeździć dynamicznie - u mnie zawsze samochody palą więcej niż innym - nie jestem żeźnikiem i nie jestem kasiasty żeby sobie szaleć z zakupem samochodu ale jeśli mi ma palić w mieście 10 l to mnie nie straszy pod warunkiem że będzie mi sie dobrze jeździło - jak nacisne gaz to ma jechać a nie zastanawiac się :-) teraz mam lancera sedan z '94roku 1.6/16v - cos koło 115 koni i tomnie sie podoba :-)
więcej po mieście ewentualnie na weekendy gdzieś dalej
chce jechac dynamicznie i przyjemnie - żeby mnie nie trzepało w środku, nie trzaskało i żebym czuł sie w nim bezpiecznie - dlatego MSS.
żadnych przyczep i ładowności ponad potrzeby - 3 osoby + torby +namiot itede, żadnych boxów na dach (choć tego to nigdy nie wiadomo
myslałem tez o wpakowaniu do niego gazu ale to tylko plany i przemyślenia - na gazie nigdy nie jeździłem i nie wiem czy w ogóle warto w taki samochód z takim rocznikiem pakować gaz
NAJWAŻNIEJSZE - samochód musi spodobac się mojej żonie - niemal 160 cm wzrostu - jak siędzie to ma siedziec wysoko i czuć się pewnie, teraz to jak "wpadnie" w siedzenie lancerka to ja ledwo widać....

1.8 mpi jaka różnica 1.8 gdi - mechanikiem nie jestem więc prosze łopatologicznie
diesle odpadają !!( może są dobre ale mnie klekotanie pod maska nie rajcuje :-) )

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 15-07-2008, 11:38   

bazkomp napisał/a:
lubie jeździć dynamicznie

to wyklucza male jednostki napedowe :)
bazkomp napisał/a:
myslałem tez o wpakowaniu do niego gazu ale to tylko plany i przemyślenia

jesli GDI to zapomnij o GAZIE !!
bazkomp napisał/a:
1.8 mpi jaka różnica 1.8 gdi

jeden jest z wtryskiem posrednim (czyli jak w kazdym aucie benzynowym m.in. w Twoim Lancerku) a drugi jest z wtryskiem bezposrednim (jest to pierwszy silnik jaki jest seryjnie produkowany z ta technologia. W tej chwili dolaczyla do niego podobna jednostka tylko ze VW -ale po ilu latach :D hehe )
bazkomp napisał/a:
niemal 160 cm wzrostu - jak siędzie to ma siedziec wysoko i czuć się pewnie, teraz to jak "wpadnie" w siedzenie lancerka to ja ledwo widać....

w SS siedzi sie stosunkowo wysoko wiec nie ma raczej obawy ze bedzie sie zle siedzialo Twojej żonie :)
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C5167410
ewentualnie z silnikiem 1,6
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C5751789

ALE bez watpienia Twoja propozycja samochodu jest najatrakcyjniejsza oferta i na pewno warto ja obejrzec :)
Pozdroo

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 15-07-2008, 12:00   

bazkomp, mamy trochę daleko do siebie, ale zapewniam Cię, że żona po przejażdżce MSW stwierdziłaby to co moja (170 cm wzrostu 50 kg po 2 dziecku)...... MSW i nic innego ;)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 15-07-2008, 12:16   

no ale kobiety to są kobiety - tego sie nie da zmierzyc wzrostem :-)
sprawdziwy i zobaczymy - bo zdjęcia ot zawsze ładne są

a co powiecie na przebieg którego nawet nie podali - czy np taki 8 latek z przebiegiem powiedzmy 150 tys to jest dobry pomysł?? przy jakich rzebiegach to trzeba by się zastanowić nnad zakupem - mam na mysli tylko MSS z silnikiem benzynowym a nie inne wozy. jak tam zawieszenie, ukłąd kierowniczy.... komputerek itede itepe...

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 15-07-2008, 13:08   

cały spanachany ?? a tak po naszemu to oco chodzi i skąd wiesz że od angola?? tych lamp nawet nie widać - widac za to że jakies wgniecenie ma plewej stronie koło p[rzedniego reflektora - no chyba że to cień

wracając do mojego egzemplarza - gostek umówi sie ze mna na mieście żebym niby nie musiał kluczyć i szukać gdzie on to tam jest - czyli samochód bedzie rozgrzany - juz mi to śmierdzi i do tego nie napisał i ponoć nawet nie pamięta jaki on ma przebieg - to gośc który ściąga wozy z zagranicy a ten niby ściągnął dla znajomego, który nim troche pojeździł i teraz chce kupic taki sam ale nowszy - baju baju a świstak siedzi i zawija te sreberka.....

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 15-07-2008, 13:36   

Stein napisał/a:
a lewa tylna lampa od angola a więc pewnie bity
Albo chciał mieć lampy symetryczne ;)

bazkomp napisał/a:
gostek umówi sie ze mna na mieście żebym niby nie musiał kluczyć i szukać gdzie on to tam jest
żebyś go nie mógł znaleźć wrazie czego :)

bazkomp napisał/a:
ponoć nawet nie pamięta jaki on ma przebieg
Bo jeszcze się nie zdecydował na ile cofnąć, albo jest ogromny :wink:

bazkomp napisał/a:
to gośc który ściąga wozy z zagranicy
Czyli sprzedawca lepszy niż ASO :wink:

bazkomp napisał/a:
ten niby ściągnął dla znajomego
tu mi czołg jedzie, a tramwaj go wyprzedza.

bazkomp napisał/a:
który nim troche pojeździł i teraz chce kupic taki sam ale nowszy
Który chce kupić taki sam tylko mniej się psujący.

Dziś inny kolega z tego forum, który też szuka SS podrzucił mi taki link:
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C5465942
Ten przynajmniej nie jest sprowadzany.

Nie oszukujmy się. Polacy ściągają samochody z Niemiec od 1991 roku. W między czasie zaczeli tam jeździć Białorusini, Rosjanie, Litwini, Ukraińcy i Łotysze. Do interesu weszli także mieszkający tam Turcy. Znając skłonność tych wszystkich narodów do kombinowania powiedzcie mi jakie jest prawdopodobieństwo kupienia samochodu niebitego lub z nie cofniętym przebiegiem lub ze sprawną elektroniką ???

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 15-07-2008, 13:57   

co do sprowadzanych samochodów to sa dwie szkoły
1. jeździł po lepszych drogach więc powienien byc w lepszym stanie technicznym
2. bity, malowany, kręcony przebieg i kręcony sprzedawca :-)

co prawda to prawda - ten z knurowa to jakiś cygan pieroński - ale przynajmniej się dowiem czy zonie sie spodoba - a jak się spodoba to i do warszawy pojade po jakiś pewniejszy model - a nóz widelec jakiś mitsumaniak mi sprzeda swój :-)

xjacobs 
mod MSS

Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Wysłany: 15-07-2008, 14:36   

bazkomp napisał/a:
samochodem będę głównie jeździł ja - lubie jeździć dynamicznie - u mnie zawsze samochody palą więcej niż innym - nie jestem żeźnikiem i nie jestem kasiasty żeby sobie szaleć z zakupem samochodu ale jeśli mi ma palić w mieście 10 l to mnie nie straszy pod warunkiem że będzie mi sie dobrze jeździło - jak nacisne gaz to ma jechać a nie zastanawiac się :-) teraz mam lancera sedan z '94roku 1.6/16v - cos koło 115 koni i tomnie sie podoba :-)
więcej po mieście ewentualnie na weekendy gdzieś dalej
chce jechac dynamicznie i przyjemnie - żeby mnie nie trzepało w środku, nie trzaskało i żebym czuł sie w nim bezpiecznie - dlatego MSS.
żadnych przyczep i ładowności ponad potrzeby - 3 osoby + torby +namiot itede, żadnych boxów na dach (choć tego to nigdy nie wiadomo
myslałem tez o wpakowaniu do niego gazu ale to tylko plany i przemyślenia - na gazie nigdy nie jeździłem i nie wiem czy w ogóle warto w taki samochód z takim rocznikiem pakować gaz

pierwsza sprawa - jeżeli teraz masz 115 kucy, to 1.6 w ss będzie jeździł nieznacznie gorzej, bo ma 98 kucyków, ale radzi sobie bardzo dobrze - nie ma najmniejszego problemu rozpędzić go do licznikowych 150 (więcej nie było próbowane)

co do gazu - jeżeli chcesz 1.8, to odpuść sobie lpg power :) jeżeli ciśniesz pedał w podłogę, to z oszczędnego GDI zrobi sie etylinożerny wózek...
z gazem w 1.6 jest różnie - oglądałem 2 ss z gazem - oba były 1.6 - jednego właściciel sprzedawał po półrocznym użytkowaniu, ale był mocno bity w przód i trochę lżej w tył - sprzedawca zarzekał się, że gaz był włączany sporadycznie - być może sprawiał problemy, więc postanowił go sprzedać :)
następny egzemplarz miał kiedyś założone lpg, ale że sprawiał ogromne problemy (silnik wariował), to został wymontowany, lecz kontrolka check engine została :(

do czego piję? odpuść sobie gaz... - to, co Ci "fachowcy" potrafią zrobić z silnikiem to jest masakra - mogą tak spartaczyć robotę, że gazu odechce Ci się na wieki :)

[ Dodano: 15-07-2008, 14:40 ]
bazkomp napisał/a:
cały spanachany ?? a tak po naszemu to oco chodzi i skąd wiesz że od angola?? tych lamp nawet nie widać - widac za to że jakies wgniecenie ma plewej stronie koło p[rzedniego reflektora - no chyba że to cień

wracając do mojego egzemplarza - gostek umówi sie ze mna na mieście żebym niby nie musiał kluczyć i szukać gdzie on to tam jest - czyli samochód bedzie rozgrzany - juz mi to śmierdzi i do tego nie napisał i ponoć nawet nie pamięta jaki on ma przebieg - to gośc który ściąga wozy z zagranicy a ten niby ściągnął dla znajomego, który nim troche pojeździł i teraz chce kupic taki sam ale nowszy - baju baju a świstak siedzi i zawija te sreberka.....
to powiedz gościowi, że sam do niego przyjedziesz, niech Ci tylko poda adres... silnik musi być zimny, żebyś mógł stwierdzić jakąś usterkę :) troszke to smierdzi, ale wszystko idzie sprawdzić 8)

[ Dodano: 15-07-2008, 14:41 ]
cns80 napisał/a:

Dziś inny kolega z tego forum, który też szuka SS podrzucił mi taki link:
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C5465942
Ten przynajmniej nie jest sprowadzany.

co z tego, skoro bity... :(

Odpowiedz do tematu