Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[ Cari 1.6 ]Pomocy!! uciążliwe szarpanie do 2 tys obrotów.
Autor Wiadomość
tayfun
[Usunięty]

Wysłany: 20-07-2008, 12:03   [ Cari 1.6 ]Pomocy!! uciążliwe szarpanie do 2 tys obrotów.

Witam,
Cos niedobrego dzieje się z moją Carismą, otórz przy ruszaniu odczuwa sie uciążliwe szarpania do 2 tys. obrotów. Pojawiają się one na kazdym biegu gdy obroty spadną poniżej 1,5 tys. Wtedy wciskam gaz do dechy i pojawia się jedno, czasami dwa szarpnięcia, jakby paliwo nie dochodziło, albo jakby sie przydławiał. Na wysokich obrotach jest wszystko ok. Jaka moze być tego przyczyna?? Boję się że może nawalać sonda lambda;// Proszę o pomoc.

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-07-2008, 12:52   

wymien filtr paliwa

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Wysłany: 21-07-2008, 15:41   

kiedy mieniał świece i kable WN???

tayfun
[Usunięty]

Wysłany: 22-07-2008, 11:29   

Świece zmieniałem w październiku 2006r., a kabli nie wymianiałem, myslisz ze to moze być przyczyną??

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Wysłany: 22-07-2008, 15:38   

świece niektórzy twierdza że trzeba wymieniac po 60k inni po 90k a jeszcze inni że aż zacznie szarpac :D ... czy WN to nie wiem...jak u mnie szarpalo to wymienilem te 3 rzeczy: filtr paliwa, świece i kable przestało...wiec sam musisz zdecydować co chcesz wymienic

loki7777 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.3 04
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 22-07-2008, 16:13   

To aj dodam swoje 3 grosze. Terz mam 1,6 i czy filtr paliwa to taki http://www.allegro.pl/ite...ma_1_6_1_8.html bo niby ?300zl a tu za 35??

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 22-07-2008, 16:18   

loki7777, taki jak ten w linku

loki7777 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-07-2008, 16:21   

Dzieki za odpowiedz:) Ma sie rozumiec ze to jest ten co przychodzi w bak - nie za tani? Bo chyba czytalem ze 350zl kosztuje a tu taka mila niespodzianka:) I taki pytanie czy od niego moze zalezec to ze autko jest mulowate tzn wolno sie rozpedza (porownujac do Vw caddy 1,9 td) i predkosci maksymalne nie powalaja - ok 150 kmh (tzn wiecej nie mialem sie gdzie rozpedzic, glownie chodzi o przyspieszenie i dynamiczna jazde)?

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 22-07-2008, 17:03   

loki7777, z tego co sie orientuje to 1,6 nie ma filtra w baku i jak wymienisz ten co w linku to bedzie wszystko a znajduje sie poniżej filtra powietrza (dostęp jest beznadziejny a najlepiej od spodu go widać)

loki7777 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-07-2008, 17:16   

OK. Dzieki za odpowiedz.

konradkj
[Usunięty]

Wysłany: 01-11-2008, 10:53   100 % fajkocewki

znam ten ból. miałem kiedyś identyczny problem i sprawdziłem wszystko, zmieniłem filtry, czyściłem co się da aż wkońcu dotarłem do cewek. Najlepiej to po ciemku odpal auto i zobacz czy cewki się nie "świecą". moje się świeciły więc ściągnąłem od producenta z azji w rewelacyjnej cenie bo w salonie wołają 1000 zł za sztukę a te używki na allegro to też mogą mieć przebicie. jakby co mogę pomóc w ich kupieniu.
Pozdrawiam wszystkim Mitsumaniaków i służę pomocą jakby co.

Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Wysłany: 01-11-2008, 17:13   

konradkj - masz może jak sprawdzić, czy do innych modeli Mitsubishi produkują te cewki? Mam na myśli Galanta GTI.

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 01-11-2008, 22:03   

ja stawiam na przewody WN, równie dobrze mogą to być cewki, zdejmij przewody i przeczyść wszystkie styki, można dostać taką szczoteczkę drucianą na trzpieniu do multi-narzędzi z serii DREMEL nie koniecznie musi być oryginalna bo jest droga, a zamiast samego narzędzia które jest jeszcze droższe, wystarczy zwykła wkrętarka akumulatorowa bądź nawet wiertarka, wyczyść końcówki przewodów w środku i końcówkę świecy zapłonowej czasami woda potrafi dostać się pod kapturek, wtedy trzeba ją stamtąd wyprzeć, są specjalne do tego celu preparaty, (WD40 się nie nadaje) ja używam 98% spirytusu technicznego. :twisted:

Wojciech 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma1.6 gaz/sekw 98r
Wysłany: 04-01-2009, 13:16   

Być może przestawił ci się czujnik położenia przepustnicy i załącza silnik krokowy sterujący pracą biegu jałowego zbyt wcześnie (przy wyższych obrotach). Mocowany śrubami do przepustnicy położenie regulowane pozycja w kierunku do ziemi załącza sterowanie silnika krokowego przy niższych obrotach. Możliwe jest też zaniczyszczenie potencjomtru czujnika (mniej prawdopodobne). Sprawdzenie tej przyczyny zajmie ci max 10min. Daj znać jak poszło. (przestaw do dołu)

kunowaty 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Wysłany: 06-01-2009, 16:04   

Mam podobny problem jak kolega wiec podpinam się do tematu.Jestem troszkę zdruzgotany bo 3 dzień odbieram auto od mechanika pojeździ 30 min dobrze a później znowu to samo czyli oboty spadają prawie do 0 ale nie gaśnie a przy dodawaniu gazu jakby się delikatnie dławił i nie miał mocy mechanik robił następujące rzeczy : wymiana świec , czyszczenie cewek i coś tam ze stykami , czyszczenie przepustnicy i regulacja czujnika , jutro jadę na wymianę filtra paliwa- moja inicjatywa , pytałem o kable mówił że na pewno nie kable jakiś pomysł dacie mi jeszcze ? moja carisma 1.6 16v 1999 r

Z Góry dzięki za odpowiedzi.

Odpowiedz do tematu