Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pasek klinowy drży i stuka w obudowę
Autor Wiadomość
anluk2
[Usunięty]

Wysłany: 09-07-2008, 21:20   Pasek klinowy drży i stuka w obudowę

Witam

Na wolnych obrotach moja Carisma 1,9TD `99 chodzi ok, lecz gdy wchodzi na obroty to słychać łomot uderzającego paska klinowego o plastikową obudowę (widać drgania paska). Nie wiem czy to wina paska (pasek wygląda dobrze ma ok 10000 przejechane), czy to może napinacz paska (chociaż słyszałem ,że jeśli byłby to napinacz to by piszczało), a może tylko luźna plastkiwowa obudowa.
Prosze pomóżcie bo strasznie mnie to drażni.

Pozdrawiam

adamk4
[Usunięty]

Wysłany: 10-07-2008, 07:29   

Może masz luźny pasek. Spróbuj go trochę naciągnąć. albo może być mokry od jakiegoś oleju.

anluk2
[Usunięty]

Wysłany: 10-07-2008, 23:10   

Pasek jest suchy i dobrze napięty bo juz sprawdzałem.

grzechuto
[Usunięty]

Wysłany: 11-07-2008, 16:24   

Witam
Prawdopodobnie ten pasek wpada we wszystkich 1,9td. U mnie jest to samo, jak dodam trochę gazu to wpada w wibracje. Już się przyzwyczaiłem, nie pomogła nawet wymiana na nowy.

TESTER 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-07-2008, 16:52   

Jedynie dodatkowa rolka napinająca by go od tych drgań powstrzymała.

carisma1
[Usunięty]

Wysłany: 15-07-2008, 07:37   

Moze koło pasowe Cię się rozsypuje bądź amrtyzatorek napinacza sie kończy- najczęściej wybija suię w nim tuleja gumowo-metalowa i naciąg paska sie zmniejsza, uważaj bo wtedy pasek szoruje po nim ...można zawsze założyć krótszy pasek i tez pomaga.

anluk2
[Usunięty]

Wysłany: 16-07-2008, 17:44   

Orientowałem się w cenie to taki napinacz paska klinowego to ok. 430zł. Spróbuję więc najpierw założyć krótszy pasek - tylko skąd mam wiedzieć o ile krótszy?

carisma1
[Usunięty]

Wysłany: 17-07-2008, 07:47   NAPINACZ

było już poczytaj:http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=14798&highlight=napinacz&sid=4a4d3827e77cdb31d142026757562f9b

ARTURCARI98TD
[Usunięty]

Wysłany: 03-08-2008, 18:33   

JA mam problem tego typu ze na wolnych obrtach mi troszke popiskuje gdy wlacze klime lub skrece kolami do oporu piczczy dosyc glosno ale jak jade to nic nie piszczy wymienilem tylko sama rolke od napinacza i jakby na wolnych popiskuje mniej CO TO JEST? czy powinienem wymienic sprezyne napinacza i to cos metalowego na czym zamatowana jest rolka

szymekus
[Usunięty]

Wysłany: 03-08-2008, 20:20   

nie powinienes wymienic pasek na nowy i napinacz naciagnac do oporu. pasek ci sie slizga bo jest juz zuzyty, i dla tego popiskuje.

ARTURCARI98TD
[Usunięty]

Wysłany: 04-08-2008, 20:29   

dzis gdy odpalilem nic nie piszczalo i jak zalaczylem klime tez nic ale jak juz przejechalem kilka km to po wlaczeniu klimy zaczynalo popiskiwac o pasku nie myslalem bo wymienialem go jakies 20-25 tys km temu czy to sie tak szybko wyciera ten pasek

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-08-2008, 20:59   

Bo pasek należy ponownie napiąć mniej więcej miesiąc po jego wymianie bo nowy się zawsze trochę naciąga. Jeśli go nie napiąłeś jakiś czas po wymianie to zrób to teraz i licz że to pomoże i że nie jest już wyjechany.

ARTURCARI98TD
[Usunięty]

Wysłany: 05-08-2008, 18:37   

nie naciagne go wiecej bo to juz jest max pozatym jaki zakladali mi nowy tez go naciagneli naa maxa i sprawdzli mi to specjalnymi sluchawkami skad dochodzi tenn pisk i nic to nie dalo byc moze juz trzeba zamienic na nowy pasek

Odpowiedz do tematu