Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A 2.5] jak zdemontowac antene elektryczna?
Autor Wiadomość
Zhan 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-08-2008, 15:55   [EA5A 2.5] jak zdemontowac antene elektryczna?

witam

padla mi dzis antena, nie wiem czy sama czy ktos jej pomogl, efekt jest taki, ze zamiast sie wylaczyc w skrajnych polozeniach zaczyna terkotac...
pomyslalem, ze rozbiore i popatrze o co biega ale mam problem jak zdemontowac koncowke, ktora przechodzi przez karoserie, cos tam sie odkreca?

pozdrawiam
Artur

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 08-08-2008, 16:20   

Zhan napisał/a:
mam problem jak zdemontowac koncowke, ktora przechodzi przez karoserie, cos tam sie odkreca?

Może chodzi o połączenie między anteną a radiem. Czy to:

wystarczy odkręcić czarny przewód od anteny.
Renata
EA5W

Zhan 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-08-2008, 16:28   

nie, nie... chodzi o to, ze calosc trzyma sie juz tylko na tym grzybku, ktory wychodzi z karoserii, na zewnatrz... reszte porozkrecalem o porozlaczalem
na czubku jest taki dynksik z nacieciem na krzyz, w manualu (plik 54.pdf, str 74) jest on opisany jako Ring nut (czesc nr 3) ale za cholere nie wiem jak go sciagnac, probowalem odkrecac ale pocharatal sie caly i ani drgnal...

[ Dodano: 08-08-2008, 16:52 ]
ok, poradzilem sobie, po analizie fotki anteny od Czekoladki doszedlem do wniosku, ze musis sie odkreciec... i odkrecil sie :)
ale przy okazji mam jeszcze jedno pytanie, grzebiac przy antenie znalazlem pod tapicerka taki dosc gruby waz.. czarny, miekki, srednica ok 2 cm, do gory wchodzi chyba w slupek, na dole w to samo miejsce co rurka przezroczysta od anteny (a propos, po co jest ta rurka? jakies odprowadzanie wody?) wiecie moze od czego jest ten waz?

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 08-08-2008, 21:38   

Na dole jest rurka odprowadzająca wodę...

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

Zhan 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-08-2008, 21:44   

a nie wiesz od czego jest ten gruby waz?

corker
[Usunięty]

Wysłany: 08-08-2008, 22:45   

Witam serdecznie ja trochę pozwolę sie dołączyć do tematu bo u mnie antena sie rozsypała mam ręczną w EA2A . Czy ta nakrętka z nacięciami powinna zejść z anteny bo u mnie chyba sie zapiekła i nie mogę jej ściągnąć . Ale to jakoś sobie z tym poradzę ,pytanie inne ,jako iż muszę i tak kupić antenę to czy mogę podłączyć do mojego EA2A z 98r antenę elektryczną .Czy wiąże się to tylko z zastąpieniem starej ,podłączeniem wtyczki bo widziałem iż jest tam instalacja chyba od anteny poprowadzona ,i ewentualnie wstawieniem bezpiecznika . Ogólnie czy jest to w miarę prosta operacja czy wręcz niemożliwa i nie warta zachodu .?

Zhan 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-08-2008, 01:24   

jesli masz w okolicy anteny zlaczke osmiopinowa do sterowania elektryczna antena i radio ma mozliwosc sterowania anteny to nie powinno byc problemu...
te nacinana nakretke trzeba odkrecic, u mnie tez byla zapieczona i troche sie zniszczyla przy odkrecaniu bo jest bardzo miekka (chyba mosiadz) ale wkoncu puscila

Marcin_K 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.0 '00 Elegance
Wysłany: 09-08-2008, 14:39   

Moja antene tez była uszkodzona kiedy kupiłem Gala. Okazało się, że pękł plastikowy pręt z ząbkami,tak około 10cm przed końcem. Skleiłem go na gorąco tak, że plastik się połączył ale zgrubienia po naprawie nie usunąłem, żeby nie osłabiać miejsca klejenia. Silnik napędzający antenę wyłącza sie pod wpływam dużego obciążenia wiec kiedy antena sie wysuwa i zgrubienie po klejeniu nie może sie juz wsunąć w prowadnicę silnik wyłącza się. Minus jest tylko taki, że antena nie wysuwa sie do końca. Brakuje jej około 5cm

u157 
Mitsumaniak

Auto: Galant E 33, EA5W
Wysłany: 09-08-2008, 21:15   

Ten gruby wąż to odprowadzenie wody z szyberdachu. :wink:

Zhan 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-08-2008, 22:31   

Marcin_K napisał/a:
Okazało się, że pękł plastikowy pręt z ząbkami,tak około 10cm przed końcem. Skleiłem go na gorąco tak, że plastik się połączył ale zgrubienia po naprawie nie usunąłem, żeby nie osłabiać miejsca klejenia. Silnik napędzający antenę wyłącza sie pod wpływam dużego obciążenia wiec kiedy antena sie wysuwa i zgrubienie po klejeniu nie może sie juz wsunąć w prowadnicę silnik wyłącza się. Minus jest tylko taki, że antena nie wysuwa sie do końca. Brakuje jej około 5cm

u mnie stalo sie dokladnie to samo... z tym, ze naprawe przeprowadzilem troche precyzyjniejsza, nawiedcilem oba zlamane konce cienkim wiertlem, potem odlamalem kawalek tegoz wiertla i wkleilem go poxipolem w obydwa kawalki... trzyma mocno i antena dziala jak nowa :)

Maximus1005 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI GALANT 2,5 V6
Wysłany: 22-02-2010, 18:02   

Koledzy ja tez mam problem z antena a dokladniej to takiej natury ze zlamany jest bat. I mam do was pytanie nie wiecie czy bedzie pasowala taka antena
antena
a i czy mozna wymienic sam bat?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 22-02-2010, 18:16   

Bedzie pasowała po przerobieniu mocowania i zasilania anteny, sam bat mozna wymienić, sa na allegro dostępne takie od Daewoo, jak wpiszesz hasło w wyszukiwarce allegro "maszt daewoo" to napewno wyskoczy Ci pare wynikow
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Maximus1005 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI GALANT 2,5 V6
Wysłany: 22-02-2010, 18:29   

a trudna jest taka wymiana samego masztu? jak to zrobic?

a czy ktos juz wymieniaj sam bat albo antene?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 22-02-2010, 18:57   

Maximus1005, raczej nic bardziej skomplikowanego, trzeab wyciągnąć stary maszt z grzebieniem i załozyć nowy, jak ise nie myle to trzaba chyba wydługać i rozebrac antene gdyż maszt/jego grzebien chyba ma blokade co by sie za daleko nie wysunął
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

fj_mike 
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Wysłany: 22-02-2010, 22:03   

Maximus1005, ja się także przymierzam do wymiany bata. Nic trudnego z demontażem i montażem. Nabierzesz wprawy :wink:
Tu link do wkładów:
http://www.daewoo.win.pl/...php?product=584

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

Odpowiedz do tematu