Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Wpadajacy pedał hamulca, brak hamulców
Autor Wiadomość
drd1812 
Mitsumaniak

Auto: Renault Latitude
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 13-08-2008, 08:43   [Cari 1.6] Wpadajacy pedał hamulca, brak hamulców

Witam serdecznie,

mam poważny problem nie mam hamulców :( Postawiłem wczoraj auto na parkingu normalnie
dziś wsiadam do auta i "zonk" nie mam hamulców.
Pedał po naciśnięciu schodzi do podłogi, czuć lekki opór przy samym końcu. Jak się go kilkakrotnie pod pompuje to przez chwilkę jakby hamulce reagowały. Plyn w zbiorniczku w normie. Podpowiedzcie co sie stało ??

W piątek miałem lecieć na weekend do Czech.

mareqm 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI ,2003 AT
Wysłany: 13-08-2008, 09:00   

Zapowietrzone hamulce.Gdzieś łapie powietrze,może nadpęknięty przewód.sprawdź czy nie ma gdzieś wycieku a ponadto sprawdź poziom płynu hamulcowego.Może wystarczy dolać i odpowietrzyć.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 13-08-2008, 09:01   

A masz ABS?

drd1812 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-08-2008, 09:05   

Mam ABS
kontrolki gasną normalnie.

Poziom płynu hamulcowego w normie nie ma wycieków.

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 13-08-2008, 09:12   

Może coś ze serwem:Trzymaj pedał hamulca wciśnięty i włączyć silnik. Jeśli serwo i pompa podciśnieniowa działają bez zarzutu, wówczas pedał hamulca musi wyczuwalnie pod stopą opaść, zaczyna działać wspomaganie.
Renata
EA5W

Czerwien
[Usunięty]

Wysłany: 13-08-2008, 09:23   

Może uszczelniacze na pompie hamulcowej powoli kończą swój żywot?:)

drd1812 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-08-2008, 09:57   

Aktualizacja tematu za namową "czekoladka_1981" pobawiłem sie porządnie pedałem i okazało sie ze płynu jednak ubywa, po pompowałem trochę żeby zobaczyć na asfalcie gdzie (wiem ze nie ładnie) okazuje sie ze tylne prawe koło, na wysokości mniej więcej mocowania wahacza. i teraz pytanie czy to tylko wężyk?? Nie mam dostępu w pracy do manuala wiec nie zobaczę jak wygląda tył układu hamulcowego czy jest rozdzielacz czy jak sie domyślam skoro jest ABS to każdy przewód od pompy hamulcowej osobno. Proszę o podpowiedź. Jeśli ktoś mógłby mi podesłać tylko tego pdf z manuala gdzie są hamulce.

rklos (małpa) ssk.pl

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 13-08-2008, 10:30   

No to albo wężyk, albo odpowietrznik albo cylinderek - trzeba wleźć pod spód i sprawdzić dokładnie skąd leci. I lepiej nie jeździj póki tego nie naprawisz :P

wegiel
[Usunięty]

Wysłany: 13-08-2008, 11:31   

Moze sprobuj jeszcze dokrecic srubke od wezyka - ja mialem zonka ostatnio bo mi sie kontrolka od recznego zapalala i troche plynu ubywalo. Cieklo z prawego tylu- dokrecilem srubke (nie wiem czemu byla poluzowana) i teraz mam spokoj.

Z tym ze nie mialem problemu z dzialaniem hamulca. Moze faktycznie cos przecielo wezyk. Wiem ze w zamienniku wezyk elastyczny to co okolo 150PLN bo juz mialem kupowac.

drd1812 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-08-2008, 11:42   

Autko już u mechanika z pobieżnych oględzin, zblocze suche cylinderek też, za to mokry wąż mniej więcej na środku. W FOTA zamówiłem wężyk ok 20 zł szt będzie na jutro rano :) Jest szansa że weekend sie uda :D

Parę uwag:

1. Nigdy nie jeździć z taką awarią autkiem, jeśli już musisz to tylko do mechanika i nie szybciej niż 20 km/h - po prostu nie ma czym hamować, ręczny na niewiele się zdaje a elastyczność silnika powoduje że hamowanie silnikiem niewiele pomaga.

2. Jeśli z powodu wycieku zapali ci się kontrolka hamulca "ręcznego" to nie koniecznie musi to oznaczać, że masz zaciągnięty "ręczny", czy czujnik nie działa. Najczęściej to sygnał ze zbiorniczka płynu hamulcowego, że stan jest poniżej bezpiecznego minimum.

3. Rozpędzona Cari ma cholernie długą drogę swobodnego wytracania prędkości (oj opory toczenia są tu niewielkie :wink: )

I na koniec wielkie dzięki wszystkim za podpowiedzi
Ostatnio zmieniony przez drd1812 13-08-2008, 11:45, w całości zmieniany 1 raz  

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 13-08-2008, 11:45   

wegiel napisał/a:
Wiem ze w zamienniku wezyk elastyczny to co okolo 150PLN bo juz mialem kupowac.
Ile :?: :!: Zamiennik na tył do Colta kosztuje 20,00 PLN. Nie sądzę, by do Carismy kosztował wiele więcej.

wegiel
[Usunięty]

Wysłany: 13-08-2008, 19:29   

Tak mi kiedys kolo w sklepie powiedzial - ale moze to byl wezyk/kapelek ktory szedl przez cala dlugosc samochodu.

Odpowiedz do tematu