| Olej i płyn chłodniczy min-max | 

| Autor | Wiadomość | 

| byczeks [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 18-08-2008, 14:19   Olej i płyn chłodniczy min-max |   
 |  
               | 
 |  
               | Czy ktoś wie ile w Cari 1.8 GDI przed liftem mieści się dokładnie oleju silnikowego i płynu chłodniczego w zbiorniczku pomiędzy kreseczkami min. i max.? |  | 

|   |  | 

|  | 

| saphire   Mitsumaniak
 daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
 Kraj/Country: Polska

| 

|  Wysłany: 18-08-2008, 21:01 |   
 |  
               | 
 |  
               | Oleju wlewasz 3.5 l przy normalnej wymianie i będziesz miał 0.5 na dolewki a stan wyjdzie ci prawie do max. |  
				| _________________ Bartek `saphire` Siębab
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| TESTER   Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998

| 

|  Wysłany: 19-08-2008, 06:32 |   
 |  
               | 
 |  
               | 3,51 l w misce olejowej i 0,31 w filtrze olejowym (w/g instrukcji), a chłodniczego płynu pomiędzy kreskami jakieś 3 - 4 setki wejdzie. |  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

| byczeks [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 19-08-2008, 11:30 |   
 |  
               | 
 |  
               | A na bagnecie oleju pomiędzy min-max? Pytam, ponieważ chcę policzyć ile mi bierze oleju i czy to norma.Był zatankowany na max i na 2600 km przejechane ubyło ok. 1/3 odległości od max do min. |  | 

|   |  | 

|  | 

| czekoladka_1981   Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
 Pomogła: 150 razy

| 

|  Wysłany: 19-08-2008, 11:52 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | byczeks napisał/a: |  	  | A na bagnecie oleju pomiędzy min-max? | 
 Gzieś było na ten temat: prawdopodobnie> 1 litr
 |  
				| _________________ 
  Piszę poprawnie po polsku. pozdrawiam
 Renata
 EA5W

|  | 

|   |  | 

|  | 

| saphire   Mitsumaniak
 daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT

| 

|  Wysłany: 19-08-2008, 12:20 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | byczeks napisał/a: |  	  | Był zatankowany na max i na 2600 km przejechane ubyło ok. 1/3 odległości od max do min. | 

Trochę więcej ci bierze niż normalnie bo w zwykłym użytkowaniu (czyli bez ustawicznego kręcenia obrotów pod czerwone) od max do min powinno wystarczyć od wymiany do wymiany czyli na jakieś 12-15tys km no chyba że mu zdrowo ciśniesz to wtedy wypije olej i trzeba dolewać.

U ciebie by wychodziło że od max do min wystarczy ci na jakieś 9tys uwzględniając te 0.5l dolewki która ci została w bańce po wymianie starczy ci to na te 15tys więc póki co ja bym się jeszcze nie przejmował niemniej to zależy jak jeździsz autem bo jeśli spokojnie i tyle ci wziął to jednak za dużo bierze ale jeśli ostro ciśniesz to wziął OK
 |  
				| _________________ Bartek `saphire` Siębab
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| byczeks [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 19-08-2008, 16:35 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dzięki @saphire za wyczerpującą odpowiedź. O to mi chodziło. Jeżdżę raczej normalnie. Nie za szybko i nie za wolno, ale ze wskazaniem na oszczędną jazdę. Narazie się nie przejmuję. Zobaczymy po ilu kilometrach zejdzie do min i wtedy będzie wiadomo na ile km bierze 1L jeżeli jest tak jak @czekoladka_1981 napisała. I chyba przy następnej wymianie zmienie olej na 10W40 ponieważ nie wiem czy dobrze zrobiłem, po przeczytaniu postów na forum o oleju do GDI zalałem go w ciemno Elfem 5W30 ale tak naprawdę nie wiem na jakim oleju jeździł poprzedni właściciel w Belgii. Może to trochę obniży branie oleju. Co o tym sądzicie? |  | 

|   |  | 

|  | 

| Petros   Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI LS 98'

| 

|  Wysłany: 21-08-2008, 10:50 |   
 |  
               | 
 |  
               | Byczeks Czekoladka ma rację. Wczoraj uzupełniałem stan oleju 10W40 i poziom oleju był dokładnie przy dolnej kresce. Po wlaniu dokładnie 0,5L poziom podniósł się idealnie do połowy drogi między kreskami.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

|  |