Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma] Problem z kluczykiem
Autor Wiadomość
arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-08-2008, 14:15   [Carisma] Problem z kluczykiem

Witajcie,

poniewaz juz drugi kluczyk padl owiara czasu i rozleciala sie na nim sparciale gumowe 'oczko' zastanawiam sie jak rozwiazac ten problem.

Byc moze ktos z Was 'rozbieral' kluczyk i potrafi mi powiedziec w ktorym miejscu siedzi elektronika.

Kluczyki obecnie wygladaja tak:

Przylozylem do kluczyka 'matryce', i jesli taki sam ksztalt kluczyka jest zalany guma to widac dwa otwory. W ktorys z nich pewnie montowana jest elektronika. Mozna by ew. nawiercic otwor w gumie po bokach, ale jesli okazaloby sie , ze np. ten gorny jest wolny to idealnie nadawalby sie na zaiweszenie.

Powiem szczerze, ze nie usmiecha mi sie wydawac 300 zl za dorabianie kluczyka.
Ostatnio zmieniony przez glina 27-06-2014, 12:05, w całości zmieniany 1 raz  

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 21-08-2008, 14:21   

Walisz do gabinetu dentystycznego gdzie robią fotki RTG zębów... i za parenaście złotych będziesz miał fotę gdzie co siedzi w kluczyku. Kumpel kiedyś tak kluczyki od innego auta prześwietlał :badgrin:

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-08-2008, 14:38   

Zastanawialem sie wlasnie czy beda chcieli mi przeswietlic. Postanowilem jednak najpierw zapytac, byc moze ktos juz ma temat za soba.

Uzupelnie tylko, ze Carisma z 1995 roku.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 21-08-2008, 14:41   

dorobienie kluczyka to koszt 150zl a nie 300zl, i dorabiaja na takim ze do takiego pekniecia nie dojdzie, a byc moze ci dorobia taniej, jesli kumaty koles wyjmie immo z twojego kluczyka to wiecej jak 50zl nie zaplacisz

a ten kluczyk bez gumki to co to ??
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

loki7777 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.3 04
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 21-08-2008, 14:44   

To wzor:) NIe wiem osobiscie i wciaz mnie to zastanawia jak mozna takie g... zrobic:( Zeby go jak najmniej uzywac zalozylem sterownik centralnego zamka, ale sama guma to tragedia

plitek
[Usunięty]

Wysłany: 21-08-2008, 14:45   

Ja dorabiałemkluczyk facio zrobił mi "klon"-zapłaciłem-150zł i jest OK

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-08-2008, 14:57   

loki7777 napisał/a:
Zeby go jak najmniej uzywac zalozylem sterownik centralnego zamka

Ale stacyjke i tak trzeba przekrecic :/

Ten bez gumki to matryca/wzor do dorabiania kluczyka. Do tego jest blaszka z numerem identyfikacyjnym - pewnie do programowania immo.

Dowiadywalem sie o dorobienie kluczyka, ceny 250-300 zl - przy 300 na oryginalnym kluczyku Mitsubishi (180 zl za sam 'czysty' kluczyk).

Generalnie nie ma znaczenia 150 czy 300 zl. Mam oba kluczyki sprawne, problem jedynie z zawieszka. Auto stare i z kluczyka nikt strzelac nie bedzie. Nie planuje dorabiac, chce jakos nawiercic dziurke do zawieszenia na breloku.

[ Dodano: 21-08-2008, 15:04 ]
ps. sorki, blaszki w misku nie mam. Przy Nissanie byla - ale znow byly tylko 2 kluczyki, wiec pewnie to bylo oznaczenie kluczyka zeby ew. wiedzieli jaki dorobic.

loki7777 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.3 04
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 21-08-2008, 15:09   

Ja przy 2 kluczyku mam taka czarna zawieszke z nr ale nr kluczyka to nie jest - chyba ze po tym aso identyfikuje, bo w briefie jest inny.Ten przy kluczyku ma chyba 4 cyfry

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 21-08-2008, 15:21   

arekp napisał/a:
Zastanawialem sie wlasnie czy beda chcieli mi przeswietlic. Postanowilem jednak najpierw zapytac, byc moze ktos juz ma temat za soba.

W prywatnym gabinecie RTG to ci zrobia co tylko zechcesz - w końcu płacisz za usługę - ja kiedyś prześwietlałem w kilku rzutach pewien moduł elektroniczny zatopiony w nieprzezroczystej żywicy - właśnie po to by wywiercić w nim dziurę w bezpiecznym miejscu.

szyszus1 
Mitsumaniak

Auto: Cari GDI 98'
Wysłany: 22-08-2008, 23:51   

Jeden kluczyk też mi się tak zrobił i po zdarciu całej gumy wygląda to tak:

Także po zdarciu tej gumy nie ma takiego metalu jak pokazałeś, jest natomiast ten plastik widoczny na zdjęciu. W pierwszej focie możemy zobaczyć w prawym górnym rogu wystający kawałek plastiku, który jest jeszcze głębiej - moim zdaniem to ta elektronika, choć jest to słabo widoczne na zdjęciach. Gdzieś w jakimś zakładzie dorabiania kluczy widziałem, że mieli właśnie takie uchwyty do sprzedania, było wiele marek ale mitsubishi akurat nie widziałem, porozglądaj się, po dowiaduj o tym...

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-08-2008, 00:01   

Ooo ... dzieki :D Wlasnie tego nie bylem pewien, czy po bokach gumy mozna nawiercac.

Wychodzi na to, ze kicha :( Trzeba bedzie cos innego kombinowac.

[ Dodano: 23-08-2008, 00:14 ]
szyszus1, po nalozeniu na siebie Twojego i mojego zdjecia wychodzi na to, ze dziurki widoczne na moim probniku sa w tym samym miejscu co w Twoim kluczyku.

Moglbys sie poprzygladac, i powiedziec czy to co uzupelnia u Ciebie gorna dziurke to jest guma czy jakis plastik?

Mysle, ze jesli to jest plastik to nawiercenie w tym miejscu dziurki przez gume idealnie rozwiaze problem :)

[ Dodano: 23-08-2008, 00:18 ]

szyszus1 
Mitsumaniak

Auto: Cari GDI 98'
Wysłany: 23-08-2008, 00:38   

Ja myślę, że to jest guma na 98% ale przez to chyba też by dobrze było, a jeśli nie to mógłbyś zrobić dziurkę po lewej stronie kluczka ze zdjęcia nr 1 (tam chyba nie ma nic co by było można uszkodzić) ale najlepszym rozwiązaniem chyba było by, żeby Ci dorobili ten uchwyt jak znajdziesz takie miejsce gdzie się to robi! Cieszę się, że mogłem pomóc i życzę powodzenia!

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 23-08-2008, 12:23   

włożenie kluczyka do nowej gumy kosztuje 30 zł a może nawet taniej :) razem z immo ci przełożą.

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

marke 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1,6
Wysłany: 25-08-2008, 09:27   

do oryginalnego kluczyka dorobiłem uchwyt.Spinacz biurowy wygiąłem odpowiednio,coś na kształt rozciągniętej podkowy i wtopiłem w obudowę gorącą lutownicą.Trzyma lepiej niż klej.Jeżeli masz znajomego,który posiada lutownicę jest to kilka minut pracy.Estetyka w tym rozwiązaniu rzecz drugorzędna ale uchwyt trzyma bezproblemowo.

tdi1982 
Forumowicz

Auto: Carisma
Wysłany: 29-08-2008, 11:15   

Nie lepiej jest dorobić kluczyk bez imo ja płaciłem 40zł i przełożyć pestkę od imo.żeby sprawdzić czy masz imo wsadź klucz(TO METALOWE BEZ gumy) w stacyjkę przekręć go żeby kontrolki się zapaliły.Jeśli kontrolka od silnika nie zgaśnie znaczy się że masz imo.Pestka jest schowana w tej gumie czarnej z któregoś boku lewa lub prawa strona.W tej gumie jest zatopiony plastyk a w nim imo.Delikatnie ją rozetnij i będzie tam mała czarna pestka transponder od imo,który trzeba przełożyć do dorobionego klucza.U nas w serwisie nie opłaca się dorabiać klucza bo oni i tak korzystają z punktów dorabiania w danym mieście.Sam serwis dostarcza tylko surówkę klucza za 170zł a dorabiają go na mieście.W Niemczech koszt kluczyka to 30euro!!!!.

Odpowiedz do tematu