[Cari 1.6] Filtr powietrza stożkowy |
Autor |
Wiadomość |
Cristopfer [Usunięty]
|
Wysłany: 12-09-2008, 20:27 [Cari 1.6] Filtr powietrza stożkowy
|
|
|
Witam!!!
Czy ma ktoś w swoim "michu" założony filtr powietrza stożkowy. Czy to prawda, że auto,
po założeniu takiego filtra, ma większego powera. |
|
|
|
 |
big_foot [Usunięty]
|
Wysłany: 12-09-2008, 20:36 Re: Filtr powietrza stożkowy
|
|
|
Cristopfer napisał/a: | Witam!!!
Czy ma ktoś w swoim "michu" założony filtr powietrza stożkowy. Czy to prawda, że auto,
po założeniu takiego filtra, ma większego powera. |
Jeżeli jest to robota domorosłego "tunera" to taka to prawda, jak to, że mikołaj wchodzi do domu kominem i zostawia Ci prezent pod choinką, októry poprosiłeś w liście Ale to tylko moje zdanie.
Jeśli w seryjnym aucie zmieniłes tylko filtr na stozkowy za 50zł to wybacz, ale nic Ci to nie da. |
|
|
|
 |
Kris1980_147
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v + sekwencja
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2008 Posty: 334 Skąd: Rogoźnik
|
Wysłany: 12-09-2008, 20:44
|
|
|
Będzie ładniej wyglądać.
Ale gdyby poprowadzić też do niego zimnie powietrze to może z 0,5 KM więcej by się wykrzesało
Według mnie gra nie warta świeczki. |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 13-09-2008, 11:23
|
|
|
Moim zdaniem lepiej kupic sportowa wkladke k&n i do seryjnej puszki doprowadzic zimne powietrze. No i dzwiek sie poprawia Tylko w seryjnym aucie jesli beda przyrosty to raczej nieodczuwalne. |
|
|
|
 |
tosztotomasz
Mitsumaniak StingRay Driver

Auto: Accord Tourer CM2
|
Wysłany: 13-09-2008, 11:51
|
|
|
Po pierwsze - wkład, nawet sportowy dźwięku nie zmieni, a też niewiele poprawi.
Po drugie - wałkowane to już buło miliony razy, na milionie różnych for (tym także). Ludzie przestańcie wreszcie traktować filtr stożkowy jako garażowy tuning i sposób na ulepszenie czegokolwiek w swoim aucie. Filtr stożkowy to tylko element całego systemu, który musi być przebudowany, aby miało to sens. Poczytaj sobie trochę o modyfiakacjach dolotu, a dopiero potem zadawaj pytania jeśli czegoś nie zrozumiesz. Ułatwię Ci nawet to zadanie.
Na początek
http://www.tuningbaja.pl/?p=/1/7 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 13-09-2008, 11:55
|
|
|
filtr stozkowy da w tym momencie tylko jedno - fajny dzwik zasysanego powietrza
i to tez jeszcze firmowy bo tanie g.... z allegro to nic nie dadza |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 14-09-2008, 11:58
|
|
|
a.m.o.s napisał/a: | Po pierwsze - wkład, nawet sportowy dźwięku nie zmieni, a też niewiele poprawi. |
Jasne sam wklad nic nie zmieni. Ale jak doprowadzisz do niego zimne powietrze odpowiednio gruba rura to juz tak. Niektorzy po zamontowaniu wkladki sportowej robia nawet dziury w puszce zeby dzwiek sie poprawil |
|
|
|
 |
SHARK1979
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 3029 Skąd: Łęczyca
|
Wysłany: 15-09-2008, 22:03
|
|
|
Miałem stożek w Colt-cie 97 1,6 i tak naprawde tylko dzwięk się zmienił i to naprawde na ciekawy jak by tam było z 2,5 litra więc tylko efekty dzwiękowe-ładnie basowo silniczek mruczy!!! |
_________________ Pomogłem?-nie krępuj się wciśnij pomógł
Najładniejsza Cari zlotu 2011
Najładniejsza Cari zlotu 2012
Najładniejsza Cari zlotu 2013
Najładniejszy Colt zlotu 2014 |
|
|
|
 |
Konop44
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A Avance 2003
|
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 16-09-2008, 08:58
|
|
|
znaczy przeciwnicy... raczej wybijacze z glowy, ze bedzie tanio i rewelacyjnie. Samo zalozenie stozka da "nic" a moze popsuc. Ktoś tutaj chyba nawet pisał że stożek + dobrze zrobiony dolot to tak od 1000 pln. Druga sprawa, że samym stożkiem odetkaliśmy dolot, ale teraz wypadałoby tą większą ilość gazów odprowadzić, a więc kilejne pewnie w przypadku wydechu, kilka tys pln. Efekt? zyskalismy kilka % mocy a juz wydalismy kilka tys pln... Ptanie czy te kilka % az tak poczujemy, czy nie "taniej" kupilibysmy te KM kupujac auto z mocniejszym silnikiem?
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 16-09-2008, 09:28
|
|
|
Stożek plus dolot to koszt ok 300 zł.
Czy ktokolwiek z wypowiadajacych sie tutaj zakładał takie cos, lub jeździł takim samochodem.
Stozek i dolot to pierwsza modyfikacja jaka wszyscy robia.
Da napewno wiecej aniżeli strumienica. |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 16-09-2008, 09:39
|
|
|
miałem i jeżdziłem i po jednym sezonie sprzedałem na allegro, żeby za dużo nie stracić. Mój brat miał w Ibizie stożek z dolotem i też po jakimś czasie (ale więcej niz jeden sezon) sprzedał i wrócił do zwykłej puszki z filtrem papierowym (choć w przypadku Ibizy efekty dzwiekowe byly lepsze). Poza dźwiękiem nie odnotowałem żadnych plusów, a na naszych zasyfionych drogach miałem dość czyszczenia tego. |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
SHARK1979
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 3029 Skąd: Łęczyca
|
Wysłany: 16-09-2008, 21:15
|
|
|
spotkałem się już z sytuacją kiedy stożek nie ma zimniego dolotu oraz obudowy, auto na dolnych obrotach jest o wiele słabsze czyli mół, a do tego przez takie rozwiązanie silnik łapie o wiele więcej syfu co wpływa na żywotność jednostki
[ Dodano: 16-09-2008, 21:18 ]
co do strumiennicy to po zdjęciu kata pozwala przejść przegląd oraz wycisza metaliczny dzwięk po zdemontowaniu kata!!
[ Dodano: 16-09-2008, 21:23 ]
Aha mówie o muleniu w silniku GDI i sorki za tamtego muła |
_________________ Pomogłem?-nie krępuj się wciśnij pomógł
Najładniejsza Cari zlotu 2011
Najładniejsza Cari zlotu 2012
Najładniejsza Cari zlotu 2013
Najładniejszy Colt zlotu 2014 |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 16-09-2008, 21:35
|
|
|
SHARK1979 napisał/a: | silnik łapie o wiele więcej syfu co wpływa na żywotność jednostki |
Niby w jaki sposob? Zauwazylem ze na forum panuje opinia ze to co zrobilo mitsubishi musi byc za...ste i nie da sie tego poprawic. Fakt jest taki ze jesli zrobimy dobry dolot (nie koniecznie ze stozkiem) na pewno nie bedzie gorzej. Jesli natomiast utneimy kawalek rury od dolotu i zalozymy stozek zaraz przy silniku to nie moze byc dobrze. Zauwazcie ze w silnikach niedoladowanych gdzie nie ma ic stozek zazwyczaj siedzi w nadkolu bo tam lapie najwiecej zimnego powietrza ale tez najbardziej sie brudzi i trzeba go czesciej czyscic. Dobra alternatywa dla tego rozwiazania jest poprowadzenie do seryjnej puszki powietrza rury z zimnym powietrzem i wsadzenie do niej sportowej wkladki. Mamy wtedy dobrze izolowany termicznie dolot i do tego chwyt z zimnym powietrzem. |
|
|
|
 |
|