Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Demontaż mieszka lewarka skrzyni biegów
Autor Wiadomość
Bartman
[Usunięty]

Wysłany: 03-11-2008, 16:48   Demontaż mieszka lewarka skrzyni biegów

Witam, ja jak zwykle w temacie demontażu :D .
Tym razem chciałbym bez strat własnych zdemontować rzeczony mieszek lewarka skrzyni (może być razem z gałką), a to dlatego , że przy prędkościach autostradowych na 5-tym biegu, irytująco wibruje dotykając do jakiejś innej metalowej części. Chciałbym spróbować w jakiś sposób to wytłumić. Btw, czy ktoś również słyszy takie dzwięki w swoim misiu? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-11-2008, 17:16   

He he he a wiesz jak gajga zmiany biegow lata w EasySelect. Tam nie ma elektroniki tylko mechanicznie wszystko polaczone. Ja mam oprawione to skora i trzeszczy niemilosiernie od nowosci. Pomaga pastowanie (troche-zmiekcza skore) lub poruszanie tym obszyciem. Takie to uroki posiadania taczki full wypas tylko na czterech kolkach.
Jesli chodzi o meritum to niestety nie wiem jak u Ciebie mozna to ruszyc.

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 03-11-2008, 17:19   

Ja w Pajero II i SS mam oprawione obie dźwignie w takie tworzywo sztuczne, które jest dosyć twarde, ale nie trzeszczy nawet przy dużych prędkościach.

elili
[Usunięty]

Wysłany: 03-11-2008, 17:36   Re: Demontaż mieszka lewarka skrzyni biegów

Bartman napisał/a:
chciałbym bez strat własnych zdemontować rzeczony mieszek lewarka skrzyni (może być razem z gałką .

Gałka odkręca się od lewarka.
Mieszek na stałe połączony z plastikową obudową. Demontaż plastików: od tyłu.
- odkręcić wkręty w schowku pod łokciem,
- wyjąć plastik z gdniazdkiem i włącznikiem tylnej szyby (podważyć wkrętakiem - zatrzaski puszczają), odpiąć kostki,
- wyjąć schowek z plastikami,
- wyjąć plastik z mieszkiem (oprócz zatrzasków pod plastikiem od schowka są z przodu dwa widoczne kołki)
- odkręcić gałki.

Bartman napisał/a:
Btw, czy ktoś również słyszy takie dzwięki w swoim misiu? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Na razie tu nic się nie dzieje. Jeszcze ? :D

HugoOrmo 
Forumowicz
Was? Kielbasa i Kwas

Auto: L200 '07 Chip 167KM
Wysłany: 03-11-2008, 19:24   

nie wiem czy to jest to samo ale u mnie od okolo 2kkm - a teraz mam 71kkm - terkoce cos jak samochod dojdzie do normalnej temperatury, co owocuje tym, ze zima jest w nim ciszej bo dluzej sie nagrzewa a w lato od pierwszego kopa terkoce...co to jest nie mam pojecia a serwisy rozkladaja rece ale:
1. na zewnatrz nie slychac
2. dzwiek pochadzi gdzies z pomiedzy lewarka, tunelu srodkowego a czescia deski kierowcy czyli z polowy kokpitu....
3. jest tak irytujacy, ze czasami mam ochote zablokowac pedal gazu kijem od miotly i puscic elke z urwiska...jak je.nie o glebe to moze jej przejdzie i kupujac nowy samochod juz nie bedzie terkotal...fak, szit i niech to szlag trafi...a taki fajny samochodzik moglby byc...

pzdr

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 04-11-2008, 08:01   

HugoOrmo, moze to troche nie w temacie ale czy to moze miec zwiazek ze zmianami np audio lub instalacja CB. Czasami zle ulozona kostka lub inny element pozostawiony przez mechanika moze wpadac w wibracje lub odksztalcac inny plastikowy element. Wiem, ze to dziwny objaw z tymi temperaturami ale zwyczajnie jakas czesc pod wplywem ciepla zmienia swoja wielkosc. Przy niedokladnym lub zbyt scislym dopasowaniu niestety jeden o drugi zaczyna trzec i robic sie malo przyjemnie.

HugoOrmo 
Forumowicz
Was? Kielbasa i Kwas

Wysłany: 04-11-2008, 11:28   

Witaj Gene dzieki za zainteresowanie ale CB montowalem dopiero trzy m-ce temu w konsoli na dachu, audio nie wymienialem a auto mam od kwietnia 2007 a "pierdzi" od konca maja 2007...czasami terkotanie znika na pare dni po czym pojawia sie ze zdwojona sila...najpierw myslalem, ze to zle zamontowana skrzynka od chipa, ktora latala pod maska jak wsza...po zamontowaniu prawidlowym w czerwcu 2007 nic za wiele sie nie zmienilo...Twoj post naprowadzil mnie jedynie na instalacje alarmu, robiona w salonie przed sprzedaza i to sprawdze...ale fakt jest taki, ze moje auto jest w zaleznosci od warunkow o 1/4-1/3 glosniejsze niz std...

pzdr

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 04-11-2008, 13:51   

Mi tak glosniczek od czujnika cofania latal w lewym nadkolu, szukalem, szukalem i nic. Dopiero jeden mily doradca serwisowy w Mitcarze wyczail przyczyne. :wink:
Kiedys moze posluchamy razem to sie postawi trafna diagnoze. :mrgreen:

namotore 
Mitsumaniak
ach

Auto: T-fünf
Wysłany: 04-11-2008, 16:42   

pisalem juz gdzies wczesniej o tym, mialem podobne problemy - od czasu do czasu cos drzalo w galce - i recepta jest krotka. trzymajac jedna dlonia pret galki zmiany biegow przez material skoropodobny, druga reka odkrec galke (tak samo i biegi i naped - w lewo sie odkrecaja :) ) jest tam w srodku plastikowy element ktory pod wplywem drgan wpada w rezonans - ma luzy. trzeba tam do srodka zdjetej galki wpuscic troszke silikonu sanitarnego, uniwersalnego, nawet dekarskiego i zakrecic do oporu obie galki z powrotem. mi pomoglo ponad rok z tym jezdze i nic nie halasuje :idea: ja bym najpierw to sprawdzil przed demontazem, jesli nie pomoze to wtedy narzedzia w dlon i do boju!

Bartman
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2008, 20:46   

Dzięki namotore, to rzeczywiście ten element brzęczął...nie silikonowałem, tylko go poprostu wyrzuciłem...Gałka się trzyma dobrze...nic nie brzęczy. Pozdrawiam.

namotore 
Mitsumaniak
ach

Auto: T-fünf
Wysłany: 18-12-2008, 20:51   

no i super, u mnie teraz zaczelo cos piszczec na nierownosciach za tylna kanapa, ale mam tam zbyt duzy bajzel. Posprzatam i bedzie ok. Pozdrawiam

HugoOrmo 
Forumowicz
Was? Kielbasa i Kwas

Wysłany: 19-12-2008, 09:40   

he he,
za tylna kanape wrzucilem na calej szerokosci i dlugosci dwie warstwy pianki tapicerskiej.
eliminuje luzy kanapy - na nierownosciach nie stuka, dociska wszystkie lewarki, apteczki, gasnice i inne szpargaly, dodatkowo wycisza samochod. Powiem Wam, ze subiektywnie zrobilo sie naprawde cicho w samochodzie i na nierownosciach np. tarka praktycznie nic sie nie dzieje...

pzdr

Odpowiedz do tematu