Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak spuścić płyn chłodniczy ??
Autor Wiadomość
Zdziszek 
Nowy Forumowicz

Auto: pajero 2.8
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-11-2008, 21:25   Jak spuścić płyn chłodniczy ??

Jak spuścić cały płyn chłodniczy z Pajero II 2.8td ?? Jest kranik na dole chłodnicy ale wyleciało tylko z 3 litry, apowinno przynajmniej drugie tyle. Jest jakis spust na bloku??

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 05-11-2008, 21:30   

Może termostat przytrzymuje, albo więcej nie miałeś?

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 05-11-2008, 22:24   

Czy odkręciłeś korek od wlewu do chłodnicy ?? Jeśli nie to wytworzyło się podciśnienie i nie puści płynu a druga- sprawa może różne farfocle zapchały kranik.Spróbuj zdjąć przewód z dołu chłodnicy-> można się przy tym pochlapać niestety. Pozdrówka :)

Zdziszek 
Nowy Forumowicz

Auto: pajero 2.8
Wysłany: 06-11-2008, 19:08   

termostat odkręciłem i nic nie dało. A na na bloku nie ma żadnej śrubki??

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 06-11-2008, 19:35   

To zdejmij przewód na dole, bo może rzeczywiście się zapchało

kazugazu
[Usunięty]

Wysłany: 20-11-2008, 23:32   

Mam podobny problem.Spuściłem płyn(była prawie brązowa woda),zeszło tylko ok. 3,5l.Wlałem świeży (jasno zielony płyn też koło3.5l).Po przejechaniu kilkunastu kilometrów nie zmienił barwy.Termostat powinien się otworzyć na pełny obieg,samochód nigdy się nie przegrzał.Temp.silnika jest normalna.W instrukcji pisze,że powinno wejść 9,5l płynu.Nie rozumiem tej sytuacji... :? Proszę o pomoc :) Czy z bloku spuszcza się osobno?

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-11-2008, 23:59   

kazugazu napisał/a:
Mam podobny problem.Spuściłem płyn(była prawie brązowa woda),zeszło tylko ok. 3,5l.Wlałem świeży (jasno zielony płyn też koło3.5l).Po przejechaniu kilkunastu kilometrów nie zmienił barwy.Termostat powinien się otworzyć na pełny obieg,samochód nigdy się nie przegrzał.Temp.silnika jest normalna.W instrukcji pisze,że powinno wejść 9,5l płynu.Nie rozumiem tej sytuacji... :? Proszę o pomoc :) Czy z bloku spuszcza się osobno?

Gdzie sprawdzałeś kolor płynu-> na wlewie czy kranik??Spróbuj teraz trochę spuścić płynu i zobacz jaki będzie kolor zapewne taki sam jak poprzednio. A kolor i ilość płynu jaki spuściłeś może świadczyć że masz "brudną" chłodnice i kranik mógł się zapchać. Z bloku nie spuszcza się osobno. Pozdrówka :)

kazugazu
[Usunięty]

Wysłany: 22-11-2008, 19:43   

Gdzie sprawdzałeś kolor płynu-> na wlewie czy kranik??Spróbuj teraz trochę spuścić płynu i zobacz jaki będzie kolor zapewne taki sam jak poprzednio. A kolor i ilość płynu jaki spuściłeś może świadczyć że masz "brudną" chłodnice i kranik mógł się zapchać. Z bloku nie spuszcza się osobno. Pozdrówka :) [/quote]

kolor płynu sprawdziłem przy wlewie(na chłodnicy).Sprawdzę teraz jak piszesz :idea: .Zleje płyn z powrotem do pojemnika i sprawdzę w ten sposób kolor.Przedmuchałem wtedy układ sprężonym powietrzem(od strony pojemnika wyrównawczego i powietrze wychodziło wężem spustowym,więc sugerowałem się tym,że układ powinien być w całości czysty) :? ...pooozdrooo...

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-11-2008, 21:22   

Jeśli dmuchałeś na zimnym silniku to termostat mógł nie puścić. A jak ma się sprawa z ogrzewaniem?? Działa normalnie czy na gorącym silniku masz chłodzenie ?? Tak jak poprzednio było już opisane-> zdejmij przewód z dołu chłodnicy( na ciepłym silniku,UWAGA możesz się pochlapać) Pozdrówka :)

Odpowiedz do tematu