Jak spuścić płyn chłodniczy ?? |
Autor |
Wiadomość |
Zdziszek
Nowy Forumowicz
Auto: pajero 2.8
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-11-2008, 21:25 Jak spuścić płyn chłodniczy ??
|
|
|
Jak spuścić cały płyn chłodniczy z Pajero II 2.8td ?? Jest kranik na dole chłodnicy ale wyleciało tylko z 3 litry, apowinno przynajmniej drugie tyle. Jest jakis spust na bloku?? |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 05-11-2008, 21:30
|
|
|
Może termostat przytrzymuje, albo więcej nie miałeś? |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 05-11-2008, 22:24
|
|
|
Czy odkręciłeś korek od wlewu do chłodnicy ?? Jeśli nie to wytworzyło się podciśnienie i nie puści płynu a druga- sprawa może różne farfocle zapchały kranik.Spróbuj zdjąć przewód z dołu chłodnicy-> można się przy tym pochlapać niestety. Pozdrówka |
|
|
|
 |
Zdziszek
Nowy Forumowicz
Auto: pajero 2.8
|
Wysłany: 06-11-2008, 19:08
|
|
|
termostat odkręciłem i nic nie dało. A na na bloku nie ma żadnej śrubki?? |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 06-11-2008, 19:35
|
|
|
To zdejmij przewód na dole, bo może rzeczywiście się zapchało |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
kazugazu [Usunięty]
|
Wysłany: 20-11-2008, 23:32
|
|
|
Mam podobny problem.Spuściłem płyn(była prawie brązowa woda),zeszło tylko ok. 3,5l.Wlałem świeży (jasno zielony płyn też koło3.5l).Po przejechaniu kilkunastu kilometrów nie zmienił barwy.Termostat powinien się otworzyć na pełny obieg,samochód nigdy się nie przegrzał.Temp.silnika jest normalna.W instrukcji pisze,że powinno wejść 9,5l płynu.Nie rozumiem tej sytuacji... Proszę o pomoc Czy z bloku spuszcza się osobno? |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-11-2008, 23:59
|
|
|
kazugazu napisał/a: | Mam podobny problem.Spuściłem płyn(była prawie brązowa woda),zeszło tylko ok. 3,5l.Wlałem świeży (jasno zielony płyn też koło3.5l).Po przejechaniu kilkunastu kilometrów nie zmienił barwy.Termostat powinien się otworzyć na pełny obieg,samochód nigdy się nie przegrzał.Temp.silnika jest normalna.W instrukcji pisze,że powinno wejść 9,5l płynu.Nie rozumiem tej sytuacji... Proszę o pomoc Czy z bloku spuszcza się osobno? |
Gdzie sprawdzałeś kolor płynu-> na wlewie czy kranik??Spróbuj teraz trochę spuścić płynu i zobacz jaki będzie kolor zapewne taki sam jak poprzednio. A kolor i ilość płynu jaki spuściłeś może świadczyć że masz "brudną" chłodnice i kranik mógł się zapchać. Z bloku nie spuszcza się osobno. Pozdrówka |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
kazugazu [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2008, 19:43
|
|
|
Gdzie sprawdzałeś kolor płynu-> na wlewie czy kranik??Spróbuj teraz trochę spuścić płynu i zobacz jaki będzie kolor zapewne taki sam jak poprzednio. A kolor i ilość płynu jaki spuściłeś może świadczyć że masz "brudną" chłodnice i kranik mógł się zapchać. Z bloku nie spuszcza się osobno. Pozdrówka [/quote]
kolor płynu sprawdziłem przy wlewie(na chłodnicy).Sprawdzę teraz jak piszesz .Zleje płyn z powrotem do pojemnika i sprawdzę w ten sposób kolor.Przedmuchałem wtedy układ sprężonym powietrzem(od strony pojemnika wyrównawczego i powietrze wychodziło wężem spustowym,więc sugerowałem się tym,że układ powinien być w całości czysty) ...pooozdrooo... |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-11-2008, 21:22
|
|
|
Jeśli dmuchałeś na zimnym silniku to termostat mógł nie puścić. A jak ma się sprawa z ogrzewaniem?? Działa normalnie czy na gorącym silniku masz chłodzenie ?? Tak jak poprzednio było już opisane-> zdejmij przewód z dołu chłodnicy( na ciepłym silniku,UWAGA możesz się pochlapać) Pozdrówka |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
|