Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Bebechy Carismy '99
Autor Wiadomość
Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-02-2007, 13:02   

a ja mam troszke inny przepis na głośniki w drzwiach:

na początek potrzebne będą obicie drzwi, arkusz papieru i nożyczki, lub nozyk do tapet
1. wycinamy sobie szablon wnęki na głośnik jak na foto:

2. szablon ten przerysowujemy na zakupiony wcześniej kawałek płyty MDF o grubości 10 mm, oraz odrysowujemy także ramkę maskownicy głośnika, lub chociaż jego orys

3. najlepiej wyżynarką wycinamy odrysowane kontury i ewentualne zadziory i nierówności załamujemy papierem ściernym (np. 80 lub 100)

4. dalej np. na aluminiowy płaskowniczek skręcamy ze sobą pierścień i szablon z obicia i i całość ustawiamy na drzwiach tak aby głosnik był skierowany w stronę, w którą chcemy aby był skieowany

5. krok 5 to już radosna twórczość gipso-szpachlarza, w którym żywicą poliestrową nadajemy orientacyjny kształt konstrukcji głośnikowej

6. jak szpachla wyschnie, to szlifujemy ją papierem ściernym aby poprawić kształt obudowy i całość ponownie pokrywamy szpachla, ale już wykończeniową

7. jak obudowa jest już ponownie wyszlifowana, pora ją udekorować w tym celu docinamy odpowiednio większy fragment skórzanej, lub skóropodobnej otuliny

8. na arkuszu obiciówki rozprowadzamy klej (podobno może być jakiś z kategorii dwuskładnikowych, ale również sprawdzić tu się może zwykły silikon, który jest lekko elastyczny, a zarazem bardzo wytrzymały

9. caość ogkładamy na zbudowaną wcześniej formę i szpatółką do wygładzania (+ szmatka) oraz opalarką staramy się, aby otulinka dokładnie przylegała do formy (pod wpływem temperatury lekko się uelastycznia, a silikon szybciej schnie)

10. całość pozostawiamy do pełnego wyschnięcia, ale dbająć jeszcze o lekkie nagrzanie np. pod lampką, aby materiał nie popękał na skutek wystygania.

11. Malowanie pod kolor obicia drzwi w samochodzie i zamontowanie na drzwiach

12. efekt końcowy:

na podstawie hififreaks.de

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 10-02-2007, 14:10   

z calym szacunkiem ale zamontowanie glosnikow do tapicerki jest jedna wielka pomylka, no chyb aze ta tapicerka jest na sztywno przytwierdzona do blachy ale i tak bedzie ciagle drgala.

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 10-02-2007, 14:46   

arturro napisał/a:
z calym szacunkiem ale zamontowanie glosnikow do tapicerki jest jedna wielka pomylka, no chyb aze ta tapicerka jest na sztywno przytwierdzona do blachy ale i tak bedzie ciagle drgala.

to już nie mój problem :) ja tego nie robiłem :)

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 10-02-2007, 17:44   

nie no widze ze kolor nie ten :D
chodzi mi o to ze jesli juz ktos wlozyl troche pracy w panele to mogl je zrobic bardziej logicznie.
mocowanie glosnikow za pomoca mdf do tektury nie jest zbyt madre.

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 10-02-2007, 19:01   

Ogólnie nie zła robótka, jeśli chodzi o efekt końcowy, ale fakt jest faktem, że z mocowaniem woofera to sobie ktoś nie do końca dogodził...

leser
[Usunięty]

Wysłany: 28-03-2007, 21:09   

arturro napisał/a:

nie wiem jak ktoś robił bo na zdjeciach nie widać, ale jeżeli dobrze przykręcił panel do blachy to tapicerka pomiędzy nie będzie przeszkadzac ani drgać

też czasami tak robiłem, po solidnym dociagnieciu nie ma o tym mowy

jedyna wada to żeby ścignąć tapicerkę trzeba odkręcać panel/dystans/pierścienie...

zmc29 
Forumowicz

Auto: Carisma 2001r. 4G92
Wysłany: 10-11-2008, 14:26   

arturro,
Arturro, ile metrów przewodu zasilającego wzmacniacz idzie do Carismy jeśli wzmacniacz jest tradycyjnie w bagażniku. Czytałem Twoją fotorelację ale tego szczegółu się nie dopatrzyłem a nie wiem ile zamówić aby potem nie lutować jeśli okaże się że 5m to za mało (a myślę że za mało bo do Peugeota 405 podobnej chyba wielkości auta było za mało).

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 10-11-2008, 15:57   

nie pamietam dokladnie ale wydaje mi sie ze wlasnie 10m zuzylem kabla zasilajacego, zreszta jak sam widzisz kable glowne szly do rozgaleziacza, a potem mniejsza srednica na wzmacniacze i kondensator.

1grzecho 
Mitsumaniak

Auto: carisma 1.9td 99r EXE
Wysłany: 15-11-2008, 19:02   

przedwczoraj kładłem instalacje do wzmacniacza i od akumulatora do bagażnika masz niecałe 6metrów przewodu. przewód kładłem pod progiem od strony pasażera.

zmc29 
Forumowicz

Wysłany: 16-11-2008, 00:26   

1grzecho- jakiej grubości przewód kładłeś? Czy jest tam w ścianie grodziowej po stronie pasażera jakaś zaślepka na położenie przewodu czy trzeba wiercić ?

1grzecho 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-11-2008, 12:24   

położyłem 16mm. Przewody kupywałem w hurtowni elektrycznej na metry, tam kupisz najtaniej... niczego nietrzeba wiercić. wyciąłem otwór w gumie i go przepychasz bez większych problemów, przewody tej grubości mają odpowiednią sztywność. cała operacja to kilka minut, dłużej zchodzi sie z układaniem przewodów. piszę oczywiście o gumie którą znajdziesz pod maską po lewej stronie, od kierowcy, potem gume trzeba oczywiście uszczelnic i po sprawie, ja użyłem silikonu
więcej poczytasz pod linkiem u dołu.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=24417

zmc29 
Forumowicz

Wysłany: 16-11-2008, 13:39   

Ok. Mam nadzieje że przewód 35mm2 też przez te gumę przejdzie i w progach się zmieści.

1grzecho 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-11-2008, 14:23   

zmc29 napisał/a:
Ok. Mam nadzieje że przewód 35mm2 też przez te gumę przejdzie i w progach się zmieści.

35mm2??? :) to ile płaciłeś za metr? myśle że przejdzie... chociaż będziesz musiał sie pomęczyć przy przepychaniu

zmc29 
Forumowicz

Wysłany: 16-11-2008, 14:35   

Jeszcze nie kupiłem ale mam taki zamiar. Na znanym portalu aukcyjnym: metr- 27 zeta

Odpowiedz do tematu