Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nadkola
Autor Wiadomość
ektomek
[Usunięty]

Wysłany: 10-11-2008, 19:03   Nadkola

Jeżeli kogoś z was drażni niczym nie zabezpieczony (poza lakierem) rant nadkola to polecam takie rozwiązanie. Znajomy zapodał Mi kiedyś ten temat i powiem Wam,że ta taśma jest rewelacyjna. Doskonale wywija się na nierównościach i świetnie się przylepia.

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-11-2008, 19:23   

A nie lepiej baranka rzucić? Pod taśme moze dostac sie woda zostanie i bedzie gniło, wg mnie baranek lepiej bedzuie leżał. Ja po naprawie nadkoli mam tak własnie zrobione.
pozdrawiam
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 10-11-2008, 19:30   

ile czsasu masz juz to na aucie ?? zdaje faktycznie to egzamin u Ciebie ?

ektomek
[Usunięty]

Wysłany: 10-11-2008, 19:55   

Generalnie każda metoda jest dobra dopóki nie jest uszkodzona powierzchnia lakiernicza. Wtedy nie pomoże żadna taśma czy baranek. Jakieś 10 lat temu kupiłem Lublinka prosto z tzw salonu. Kazałem sobie założyć plastikowe nadkola. Do dnia dzisiejszego nie ma grama rdzy na nadkolach. Do Mnie to przemawia. Baranek, dobra rzecz jednak straciłem nieco zaufanie. Przy niskich temperaturach powłoka twardnieje i jest podatna na odpryśnięcie.

[ Dodano: 10-11-2008, 20:07 ]
cuuube napisał/a:

Galant był "zdrowy". Mając przykre doświadczenia z poprzedniego auta przykleiłem zapobiegawczo zaraz po zakupie, czyli w maju.

t.o 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5W 2.5 V6 SE
Wysłany: 11-11-2008, 20:12   

ektomek napisał/a:
Generalnie każda metoda jest dobra dopóki nie jest uszkodzona powierzchnia lakiernicza. Wtedy nie pomoże żadna taśma czy baranek. Jakieś 10 lat temu kupiłem Lublinka prosto z tzw salonu. Kazałem sobie założyć plastikowe nadkola. Do dnia dzisiejszego nie ma grama rdzy na nadkolach. Do Mnie to przemawia. Baranek, dobra rzecz jednak straciłem nieco zaufanie. Przy niskich temperaturach powłoka twardnieje i jest podatna na odpryśnięcie.

[ Dodano: 10-11-2008, 20:07 ]
cuuube napisał/a:

Galant był "zdrowy". Mając przykre doświadczenia z poprzedniego auta przykleiłem zapobiegawczo zaraz po zakupie, czyli w maju.

To mam kilka pytań jeszcze :)

- jakiego jest koloru ta taśma, czarna jak na zdjęciu z nadkolem?
- jaki jest jej koszt?
- czy dostępna jest na internecie, tam kupiłeś?

pozdrawiam
t.o

ektomek
[Usunięty]

Wysłany: 11-11-2008, 21:13   

Taśma występuje w kolorach czarnym i czerwonym. Kupisz ją w każdej hurtowni budowlanej. Cena około 30 zł za 5-cio metrową rolkę najwęższej taśmy (10cm*5m). Są też szersze. Na oklejenie rantów wykorzystałem około metra.
Pozdrawiam

Forest
[Usunięty]

Wysłany: 11-11-2008, 21:21   

Ja generalnie taśmom nie ufam, a moją zasadą jest jeśli chodzi o nadkola, że im więcej tym lepiej. Nie załujcie konserwacji, a na same ranty (zrobię tak u siebie jak wymienię reperaturki) najpierw masa uszczelniająco wygłuszająca na pędzel, potem baranek i na końcu lakier. Od wewnątrz bitex, bitex, bitex, a same nadkola (od strony koła) ta właśnie masa na pędzel, pitex, bitex, boll(baranek) i bitex.

A generalnie rzecz biorąc wszystko jest dobre, co zabezpiecza przed kamieniami, choć jeśli chodzi o taśmę, to jest ryzyko że podejdzie woda, tak jak marcino pisze.

tommyc1 
Mitsumaniak

Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
Wysłany: 12-11-2008, 08:27   

jak przyjdzie wiosna to sie pochwale na ile sprawdzil sie brunox... narzie nic nie wylazi-minelo pol roku od "naprawy"

tosztotomasz 
Mitsumaniak
StingRay Driver

Auto: Accord Tourer CM2
Wysłany: 12-11-2008, 08:59   

tommyc1 napisał/a:
na ile sprawdzil sie brunox

Brunox się sprawdza, no chyba, że się nie sprawdza :arrow: kiedyś kupiłem w najmniejszej fiolce i był super. Zachęcony, następnym razem kupiłem mały słoiczek :evil: W ogóle nie zasychał. Po nałożeniu pozostawała lepka żywica, do której lepiło się wszystko. Nie wiem co było tego przyczyną - podłoże dobrze przygotowane, odtłuszczone, a sam preparat przecież bez terminu ważności :?

marcin4g 
Mitsumaniak

Auto: Eclipse & Galant
Wysłany: 30-01-2009, 11:40   

Odświeżę trochę temat -

Gdzie ja mogę kupić nadkola do Galant-a E5xA , nowe , zamienniki oryginałów bo moje noszą już duże ślady zużycia ja pęknięte w kilku miejscach - przeszukałem allegro ale niczego sensownego nie znalazłem, w mare przystępnej cenie macie jakieś namiary gidze by można było ewentualne popytać ?

Marti 
Mitsumaniak

Auto: Yamaha FJR 1300, Kia Carens2.0
Wysłany: 30-01-2009, 21:48   

Na początek zadzwoń do Japaneze

Marek Malik
Pabianice
telefon: (042) 215 44 02
GSM: 602 224 584
GG: 1027199

Może coś wymysli. Powodzenia

--------------------------------------------------------------------------------

mitsu_pl 
Forumowicz

Auto: Subaru Forester
Wysłany: 30-01-2009, 22:53   

Ja wam powiem coś ciekawego na temat tych wszytkich baranków, bitex-ów i innych pseudoochronnych badziewi. Bardzo często jest tak, że wręcz na pałe jest zalewane podwozie jakąś masą uszczelniającą przeciwko rdzy. Jednak trezba pamiętać, że tym, samym bardzo dobrze usczelniamy wszytkie "sączki" i inne odpływy... Nie musze tłumaczyć czym to grozi w niedalekiej przyszłości? Sam się o tym przekonałem, teraz mam nową podłogę w galancie wraz z progami... i chudszy portwel.
Mitsubishi Galant E88A 2.5 TT

Odpowiedz do tematu