Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: akbi
24-11-2008, 09:43
Mam problem - głowica Lancer GTi
Autor Wiadomość
KucharMSN 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer GTi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-11-2008, 15:55   Mam problem - głowica Lancer GTi

witam wszystkich Mitsumaniakow:)
mam problem zwiazany z moim samochodzikiem! strzelila mi glowica i nigdzie nie moge takiej dostac! autko juz ponad 2 miesiace stoi w warsztacie :cry: i niestety nic sie z nim nie dzieje! slyszalem ze glowica od eclipse'a 2.0 16V prawdopodobnie pasuje do mojego silnika, ale niestety to tylko przypuszczenia! czy jest ktos kto moze mi pomoc z tym fantem! z gory wielkie dzieki i czekam na jakies info![/b]
Ostatnio zmieniony przez tomusn 26-11-2008, 00:53, w całości zmieniany 2 razy  

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 20-11-2008, 23:16   

Co to za Lancer? Model, rocznik, silnik? Niestety wróżek u nas nie ma...

KucharMSN 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-11-2008, 23:19   

Lancer Gti 1.8 16V DOHC rocznik 90!! jesli wiesz cos na ten temat, to prosilbym i pomoc, bo juz nie moge patrzec jak on stoi a ja nic nie moge zrobic!! bo nawet nie wiem co mam robic. glowicy nigdzie nie moge znalesc, a z tym "swap'em" od eclipse to tez ciezki temat...

dyzio007
[Usunięty]

Wysłany: 25-11-2008, 21:17   

jesli pasuje od eslipsa to proponuje tu http://www.eclipse.net.pl...c76d1834c#57356

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 25-11-2008, 22:53   

Od siebie mogę zaproponować kontakt z Trawor76 - może znajdzie coś dla Ciebie w swoim garażu. Ostatnio rozbierał Colta C50 ale niestety nie wiem, z jakim silnikiem.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 26-11-2008, 02:02   

KucharMSN napisał/a:
Lancer Gti 1.8 16V DOHC rocznik 90!! jesli wiesz cos na ten temat, to prosilbym i pomoc, bo juz nie moge patrzec jak on stoi a ja nic nie moge zrobic!! bo nawet nie wiem co mam robic. glowicy nigdzie nie moge znalesc, a z tym "swap'em" od eclipse to tez ciezki temat...
TO zależy jaki model tego 4G62 DOHC z Eclipse bo były dwa. Ty masz silnik 6 bolt (tzn koło zamachowe montowane jest na 6 śrub do wału. W Eclipse były 6 i 7 bolt. Są pewne różnice w głowicy.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

KucharMSN 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-11-2008, 08:06   

oznaczenie silnika w moim lancerze to 4g67, a chcialem sprobowac z ta z eclipse'a 4g63, bo ta podobno pasuje, ale dziki wszystkim za pomoc! jakby ktos cos jeszcze wiedzial to tez bym sie nie obrazil gdybym dostal jakas wiadomosc :wink:

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 26-11-2008, 11:16   

KucharMSN, my wiemy, że silnik 1.8 DOHC w Lancerze to 4G67. Mi chodzi o to czy Ty wiesz z jakiego silnika możesz mieć tą głowicę? Podaj rok produkcji, cokolwiek.
Głowica z 4G63 6bolt pasuje do Twojego silnika.
Pytania które mam do Ciebie - co się stało z silnikiem? Pasek? Czy sprawdziłeś tłoki?

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

KucharMSN 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-11-2008, 19:36   

n wlasnie nie wiem i to jest najgorsze!!! a Ty jestes pewny ze ta 4g63 6bolt pasuje?!
a odnosnie pytan, to oddalem go do warsztatu! i tam zdjeli glowice, okazalo sie ze zawory sa wyzej niz szlif na glowicy:( wiec co za tym idzie nie ma jej juz z czego planowac! jesli chodzi o pasek to go wymieniam, bo wymieniam kompletny rozrzad, a jakby z tlokami bylo cos nie tak to by mi na pewno powiedzial mechanik ze cos z nimi nie tak! a oddalem go do naprawde dobrego warsztatu, przynajmniej tak mi sie wydaje! JAPAN AUTO! ja ogolnie sam to sie nie znam za bardzo na tym wszystkim! dlatego tez prosze Was Mitsumaniakow o pomoc :)

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 26-11-2008, 20:11   

KucharMSN napisał/a:
a Ty jestes pewny ze ta 4g63 6bolt pasuje?!
Tak na 99%

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 26-11-2008, 20:18   

KucharMSN napisał/a:
JAPAN AUTO!
Japan Auto - dobry warsztat? To był dobry warsztat. Skocz raczej do Auto TW czy nawet Evolution Service albo na Parowcową. Rzeczy spartaczone przez Japan Auto w naszych 2 autach:
- brak ustawienia zbieżności po wymianie końcówki drążka w Lancerze CB4A
- błędna diagnoza wymiany rury środkowej między katalizatorem a tłumikiem w Lancerze, a "padł" łącznik elastyczny
- niezamontowanie gum stabilizatorów w Colcie CA1A
- nieustawienie zbieżności po wymianie maglownicy w Colcie
- montaż maglownicy z dotychczasowymi drążkami kierowniczymi w Colcie - mimo luzów na tych drążkach

Oczywiście za wszystkie powyższe, a niewykonane czynności skasowali zapłatę
O takich drobiazgach jak zakręcenie nakrętek kół pistoletem pneumatycznym z momentem tak dużym, że ich odkręcenie było możliwe jedynie za pomocą 2-metrowej przedłużki (pistolet pneumatyczny nie dał rady) nie będę nawet wspominał.

Przepraszam za Off Topic - chciałbym tylko wskazać, że zasadne byłoby skonfrontowanie opinii Japan Auto i innym mechanikiem.
Ostatnio zmieniony przez gregorbu 26-11-2008, 22:32, w całości zmieniany 1 raz  

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 26-11-2008, 21:18   

KucharMSN napisał/a:
JAPAN AUTO!

na Marynarskiej??????

Nie słyszałem o gorszym warsztacie w naszym mieście.....

Przypadek Eclipsa:
objawy - totalny brak wolnych obrotów (gasł bez nogi na gazie), baaaaardzo słaby do 3000 rpm - powyżej rakieta, 0 błędów kompa....
diagnoza - silniczek krokowy ("wymieniony") - sprawny po "wymianie" 600 zł, przepustnica - regeneracja - 1000 zł - oczywiście niezbędna, bo nadawała się tylko na śmietnik.....
auto nie wyjechało od nich o własnych siłach - zniszczyli sprzęgło przy "próbach" drogowych - oczywiście z objawami takimi jak auto dostali

"mechanicy" przy okazji wmawiali koledze, że ma auto tylnonapędowe (1g :lol: :lol: :lol: )

prawdziwa usterka - źle dobrana uszczelka kolektora ssącego przez kowala wymieniającego uszczelkę pod głowicą (była uszczelka do 4g93 w 4g63 - o dziwo śruby pasują, tylko kanały nie bardzo.....)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

KucharMSN 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-11-2008, 23:24   

kurde ludziska wielkie dzieki:) to teraz siedze i szukam glowicy 4g63 6bolt:) ale sie juz ciesze:) nie myslalem ze ktos mi pomoze, a tu takie zdziwienie!!! naprawde dziekowa. :D

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Wysłany: 27-11-2008, 07:36   

KucharMSN, ale moze jeszcze skonfrontuj to z innym mechanikiem.
Bo widze ze powyzej ten warsztat, w ktorym oddales auto, nie ma najlepszej opinii.
A nie sztuka wymieniac cos, gdzie moze nie trzeba, albo trzeba jeszcze cos przy okazji wymienic a oni tego nie zrobia.

cy_cek
[Usunięty]

Wysłany: 27-11-2008, 09:27   

Hubeeert napisał/a:
KucharMSN napisał/a:
a Ty jestes pewny ze ta 4g63 6bolt pasuje?!
Tak na 99%

Wydaje mi się, iż głowica pasuje na 100% od 4G63 DOHC 6 bolt. Jak się mylę niech Bartek mnie poprawi :)

Jedyne różnice jakie pamiętam między silnikiem 4G67 a 4G63 to inna średnica tłoków i lekko wyższy blok chyba o 2-3 mm.

Głowicę do 4G67 posiadam, ale nadaje się tylko na złom. Poprzedniemu właścicielowi pękł pasek rozrządu i urwało kilka zaworów.

KucharMSN piszesz że strzeliła Ci głowica. Jakie problemy miałeś z autkiem? Zamontowanie kompletnego 4G63 do Twojego auta to dość proste zadanie. (spójrz w podpis, chociaż ja już miałem założony w momencie zakupu)

Odpowiedz do tematu