Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Immobilizer
Autor Wiadomość
Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-11-2008, 07:10   Immobilizer

Witam,

mam takie pytanie czy w galantach seryjnie montowano Immobilizer? Patrze wczoraj w papiery a tam jak byk pisze wegfahrsperre gem azt/tuev - czyli Immobilizer zgodny z AZT/TUEV - natomiast z tego co pamiętam autko odpala bez problemu ocb? Ktoś to odłączył?

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

michalina27 
Mitsumaniak

Auto: galant 2,5'98 EA5A autom+LPG
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 27-11-2008, 08:38   

Z tego co wiem, to ma on Immobilizer w kluczyku. Nie jest to odrębne urządzenie.

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 27-11-2008, 09:06   

michalina27 napisał/a:
Z tego co wiem, to ma on Immobilizer w kluczyku

Dokładnie!
Renata
EA5W

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 27-11-2008, 09:53   

Nie na wszystkie rynki...... mam '99 bez immo

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

packman13 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5
Wysłany: 28-06-2009, 15:55   

Witam. Odświeżam temat bo mam drobny problem z immobilizerem mianowicie często jak chcę odpalić auto nie ważne czy jest ciepły czy nie po prostu mi nie odpala przekręcam kluczyk w stacyjce i nic się nie dzieję rozrusznik nie kręci kontrolki nie przygasają. Dopiero jak parę razy pokręcę tym kluczykiem to dopiero odpala. A czasami odpala za pierwszym dotknięciem. Tak na chłopski rozum to stawiam na immobilizer który odcina zapłon. I teraz w związku z tym mam pytanie czy trzeba jakoś się specjalnie obchodzić z tym? Nie wiem odpowiednia prędkość przekręcania kluczyka? Trochę jest to wkurzające jak chcę odpalić samochód a on nic i muszę kombinować 5 minut. Może jest po prostu jakaś instrukcja immobilizera? Pozdrawiam i czekam na jakieś propozycję.

Kmer 
Mitsumaniak
Arek

Auto: EA5W 2,5 V6 24 SE Automat
Wysłany: 28-06-2009, 16:05   

packman13, sadze ze nie jest tu winne immo,immo przeważnie odcina tylko podawanie prądu na aparat zapłonowy,a rozrusznik powinien zwyczajnie kręcić,także sadze ze trzeba szukać gdzie indziej przyczyny ze tak się dzieje.

spown 
Mitsumaniak
^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Wysłany: 28-06-2009, 16:49   

Może coś Ci w stacyjce nie styka... Znajomy "walił" od spodu w tapicerkę kiedyś, żeby zaskoczyło ;)

packman13 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-06-2009, 18:06   

To mnie zmartwiliście w tym momencie. Chyba zaraz pójdę wymontować stacyjkę:p :twisted:

PLPynton
[Usunięty]

Wysłany: 29-06-2009, 01:44   

jak napisal Kmer to nie immo a predzej stacyjka/konektor

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 29-06-2009, 03:18   

Może też być automat lub szczotki. U mnie w lancerze to był pierwszy objaw kończących się szczotek. Na początku wystarczyło kilka razy włączyć rozruch, potem trzeba było stuknąc w rozrusznik :/

Nev-X 
Mitsumaniak
Przemek

Auto: Galant EA6A 4D68
Wysłany: 01-07-2009, 13:15   

Owczar napisał/a:
Może też być automat lub szczotki. U mnie w lancerze to był pierwszy objaw kończących się szczotek.

Może się mylę ale nie powinno być wtedy słychać takiego charakterystycznego pyknięcia w rozruszniku po przekręceniu kluczykiem?

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 01-07-2009, 15:26   

Tak, rzeczywiście, gdy padną szczotki to pyka automat...
Jeśli automat się rozsypie to nic nie słychać. Najprościej sprawdzić czy na tym cienkim przewodzie do rozrusznika pojawia się napięcie w pozycji rozruch.

Y@nek 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant
Wysłany: 06-07-2009, 10:20   

Przyczyną jest kostka stacyjki, jeśli jest jakaś fachowa nazwa tego, to nie wiem jaka, ale jak powiesz elektrykowi w ten sposób to raczej będzie wiedział o co chodzi.
U mnie jest to samo, dowiadywałem się w Intercarsie, trzeba zamawiać i czekać, koszt rzędu 200-250 zł.
Nie wiem jak to jest rozwiązane w stacyjce w Galu, ale w Passacie mój znajomy elektryk potrafił o rok przedłużyć żywotność tej kostki :biggrin:

packman13 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-07-2009, 22:32   

Wysłany: Dzisiaj 10:20
Przyczyną jest kostka stacyjki, jeśli jest jakaś fachowa nazwa tego, to nie wiem jaka, ale jak powiesz elektrykowi w ten sposób to raczej będzie wiedział o co chodzi.
U mnie jest to samo, dowiadywałem się w Intercarsie, trzeba zamawiać i czekać, koszt rzędu 200-250 zł.
Nie wiem jak to jest rozwiązane w stacyjce w Galu, ale w Passacie mój znajomy elektryk potrafił o rok przedłużyć żywotność tej kostki :biggrin:

To już bardziej prawdopodobne. A gdzie ta kostka dokładnie się znajduję? I czy laik bez doświadczenia jest w stanie ją wymienić? Jeśli masz jakieś wskazówki to będę wdzięczny.

pospa007 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 EA2A
Wysłany: 07-07-2009, 07:50   

packman13 napisał/a:
Wysłany: Dzisiaj 10:20

To już bardziej prawdopodobne. A gdzie ta kostka dokładnie się znajduję? I czy laik bez doświadczenia jest w stanie ją wymienić? Jeśli masz jakieś wskazówki to będę wdzięczny.

Jesteś w stanie to sam wymienić tylko że to nie jest kostka od stacyjki tylko od pierścienia od immo. Będziesz miał trochę rozbierania.

Dzięki Owczar mi pomogło może i tobie packman13 pomoże ;)
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=37164
Na zdjęciu jest to zaznaczone jako 10

Odpowiedz do tematu