Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] "Stuki puki"w okolicach przedniego koła
Autor Wiadomość
repet 
Forumowicz

Auto: carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-12-2008, 13:42   [Cari 1.6] "Stuki puki"w okolicach przedniego koła

Witam 8)
Jestem świeżym posiadaczem Cari 1,6 16v I
Auto jest świeżo po wymianie wszystkich pasków, rozrządu i oleju
Lecz mam jeszcze jeden problem z okolic prawego przedniego koła słychać "puki stuki"
Mechanik który robił mi teraz w/w naprawy nie stwierdził nic co mogło by być do wymiany (elementy zawieszenia łączniki itp są w dobrym stanie) a jednak jak jade po wybojach nawet tych najmniejszych to słychać pukanie dochodzące ewidentnie z okolic prawego koła..
Druga sprawa sprawdzałem tarcze hamulcowe i są w stanie idealnym prawie jak nowe a podczas hamowania słychać lekkie tarcie (to samo jest gdy zaciągam ręczny) i czy może to być przyczyna klocków ? tak mi sie wydaje ale nie znam się więc pytam..i czy z ewentualna wymiana klocków udać się do mechanika czy można sobie wymienić samemu bez większych problemów ?
Pozdr :)

loki7777 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.3 04
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 04-12-2008, 13:55   

Dwa pytania stare jak swiat:) Stukami jesli nic nie widac -to raczej mozna sie nie przejmowac, jak tarcze nowe to moga sie docierac (chociaz tu moge sie mylic).

repet 
Forumowicz

Wysłany: 04-12-2008, 14:13   

No tylko ja jestem takim typem że oprócz tego że auto ma jeździć to jeszcze ma mi dawać satysfakcje z jazdy i poprostu takie stuki mnie denerwują :twisted: .. z drugiej strony jak coś puka to najwidoczniej jest coś nie tak jak powinno więc pasuje to zrobić :lol:

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 04-12-2008, 14:40   

zawieszenie w carismie jest bardzo charakterystyczne i wlasnie na kostkach lub poprzednich nierownosciach lubi sobie "puknac" a tymbardziej w deszczu,
co do hamulcy - ze tra jak zaciagasz reczny to normalne, ze tra jak hamujesz to tez normalne - nie wiem czego oczekujesz ??
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

repet 
Forumowicz

Wysłany: 04-12-2008, 14:48   

Nie jest to odgłos normalnego tarcia.. może to źle ująłem prędzej to przypomina jak by tarcze spotykały się z jakaś metalową cześcią i słychać takie bardziej piszczenie niż normalne tarcie klocka z tarcza..
A co do zawieszenia to dlaczego słychać to tylko po prawej stronie.. :?
Będę to próbować zdiagnozować a jak nie to pozostanie mi się przyzwyczaić :doubt:
Pozdr

barthez2183 
Mitsumaniak
01354/KMM

Auto: Carisma 1.9 DID, XF106.460
Wysłany: 04-12-2008, 14:55   

repet napisał/a:
Nie jest to odgłos normalnego tarcia.. może to źle ująłem prędzej to przypomina jak by tarcze spotykały się z jakaś metalową cześcią i słychać takie bardziej piszczenie niż normalne tarcie klocka z tarcza...

U mnie byly podobne odglosy,okazalo sie ze jeden klocek z tylu sie zapiekl i praktycznie sie skonczyl,po wymianie i przetoczeniu tarczy jest juz cicho,moze u Ciebie tez nalezy tam zajrzec?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.

spooner
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2008, 15:15   

co do tarcia to pewnie tarczy sie skonczyly mialem identyczne objawy poprostu do klocka jest przymocowana taka blaszka i gdy klocek jest juz cienki ona zaczyna dotykac tarczy i wydaje takie przerazliwe dzwieki

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 04-12-2008, 16:09   

Mi popiskuje, ale delikatniśko. Za Chiny ludowe nie wiesz, nie mam pojęcia, czy to jest pisk końcówki klocków. :|

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

maciej76 
Mitsumaniak

Auto: Civic
Wysłany: 04-12-2008, 18:27   

Tanie klocki z kiepskiego materiału, tez potrafią co jakichś czas piszczeć. Raz takie kupiłem i więcej tego nie zrobię. Nie lubię tych wysokich tonów :lol:

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 04-12-2008, 19:14   

Moje popiskują tylko przy małe prędkości na zasadzie dohamowywuję powoli. Nic takiego chyba, więc nie ruszam.

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

LordSQN1
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2008, 21:29   

Nie zgodzę się że powinno pukać, mi też pukało w prawym kole tydzień temu. Pojechałem na stację diagnostyczną, mówisz że ma sprawdzić Ci zawieszenie, wskakujesz na szarpaki, ja zapłaciłem 20zł, i wszystko było jasne, Prawy sworzeń, końcówki i gumy stabilizatora. I teraz nie puka. Mechanik niektórych rzeczy nie wybada, nawet jak podniesie samochód. Pozdro

leon79 
Forumowicz

Auto: COLT 90'GLXi CARISMA 96'GLS
Wysłany: 04-12-2008, 22:10   

To ja się dorzucę do tematu stukania. Dopiero co kupiłem moją Cari i też zaczeło stukać tylko przy lewym przednim kole. Na szarpakach nic nie wyszło bo wszystkie gumy są w porządku ale mój mechanik wybadał że walnięty był amortyzator i to on hałasował. Niby wyglądał wpożądku ale nie był. Wymienił i już nie stuka. Teraz jeszcze tylko regeneracja/wymiana maglownicy i Cari będzie jak marzenie.

wojtec
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2008, 22:11   

Jeśli chodzi o stukanie to na przednich sankach od góry jest mocowany stabilizator gumowymi tulejami. Jest to często omijany element przez mechaników i diagnostów bo go po prostu od spodu nie widać (znaczy się tych tulei). Pewnie to Ci stuka. Gumy kosztują grosze tylko wymiana do kitu bo dojście kiepskie. Pozdrawiam

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 05-12-2008, 12:56   

Niezapominajcie o tych głupich łożyskach amortyzatorów!

repet 
Forumowicz

Wysłany: 10-12-2008, 15:31   

Dziś byłem w już drugiej stacji diagnostycznej i oczywiście to samo... niby wszystko jest dobrze stuki słychać ale nie wiadomo skąd.... :evil:
Stwierdzili że łożyska i łączniki stabilizatora są ok jedynie powiedzili że "może".. to być McPherson ale to może...
Mechanik u którego byłem stwierdził że on może wymieniać części ale czy to będą akurat te zepsute to nie da gwarancji heh.. :D
Więc dalej jest w w miejscu "0" :doubt:
A te łożyska amortyzatorów idzie jakoś sprawdzić czy odrazu wymiana ??
Pozdr

Odpowiedz do tematu