[Cari 1.6] "Stuki puki"w okolicach przedniego koła |
Autor |
Wiadomość |
repet
Forumowicz
Auto: carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-12-2008, 13:42 [Cari 1.6] "Stuki puki"w okolicach przedniego koła
|
|
|
Witam
Jestem świeżym posiadaczem Cari 1,6 16v I
Auto jest świeżo po wymianie wszystkich pasków, rozrządu i oleju
Lecz mam jeszcze jeden problem z okolic prawego przedniego koła słychać "puki stuki"
Mechanik który robił mi teraz w/w naprawy nie stwierdził nic co mogło by być do wymiany (elementy zawieszenia łączniki itp są w dobrym stanie) a jednak jak jade po wybojach nawet tych najmniejszych to słychać pukanie dochodzące ewidentnie z okolic prawego koła..
Druga sprawa sprawdzałem tarcze hamulcowe i są w stanie idealnym prawie jak nowe a podczas hamowania słychać lekkie tarcie (to samo jest gdy zaciągam ręczny) i czy może to być przyczyna klocków ? tak mi sie wydaje ale nie znam się więc pytam..i czy z ewentualna wymiana klocków udać się do mechanika czy można sobie wymienić samemu bez większych problemów ?
Pozdr |
|
|
|
 |
loki7777
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.3 04
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 8 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 377 Skąd: Chodzież
|
Wysłany: 04-12-2008, 13:55
|
|
|
Dwa pytania stare jak swiat:) Stukami jesli nic nie widac -to raczej mozna sie nie przejmowac, jak tarcze nowe to moga sie docierac (chociaz tu moge sie mylic). |
|
|
|
 |
repet
Forumowicz
|
Wysłany: 04-12-2008, 14:13
|
|
|
No tylko ja jestem takim typem że oprócz tego że auto ma jeździć to jeszcze ma mi dawać satysfakcje z jazdy i poprostu takie stuki mnie denerwują .. z drugiej strony jak coś puka to najwidoczniej jest coś nie tak jak powinno więc pasuje to zrobić |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 04-12-2008, 14:40
|
|
|
zawieszenie w carismie jest bardzo charakterystyczne i wlasnie na kostkach lub poprzednich nierownosciach lubi sobie "puknac" a tymbardziej w deszczu,
co do hamulcy - ze tra jak zaciagasz reczny to normalne, ze tra jak hamujesz to tez normalne - nie wiem czego oczekujesz ?? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
repet
Forumowicz
|
Wysłany: 04-12-2008, 14:48
|
|
|
Nie jest to odgłos normalnego tarcia.. może to źle ująłem prędzej to przypomina jak by tarcze spotykały się z jakaś metalową cześcią i słychać takie bardziej piszczenie niż normalne tarcie klocka z tarcza..
A co do zawieszenia to dlaczego słychać to tylko po prawej stronie..
Będę to próbować zdiagnozować a jak nie to pozostanie mi się przyzwyczaić
Pozdr |
|
|
|
 |
barthez2183
Mitsumaniak 01354/KMM

Auto: Carisma 1.9 DID, XF106.460
|
Wysłany: 04-12-2008, 14:55
|
|
|
repet napisał/a: | Nie jest to odgłos normalnego tarcia.. może to źle ująłem prędzej to przypomina jak by tarcze spotykały się z jakaś metalową cześcią i słychać takie bardziej piszczenie niż normalne tarcie klocka z tarcza... |
U mnie byly podobne odglosy,okazalo sie ze jeden klocek z tylu sie zapiekl i praktycznie sie skonczyl,po wymianie i przetoczeniu tarczy jest juz cicho,moze u Ciebie tez nalezy tam zajrzec? |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
 |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2008, 15:15
|
|
|
co do tarcia to pewnie tarczy sie skonczyly mialem identyczne objawy poprostu do klocka jest przymocowana taka blaszka i gdy klocek jest juz cienki ona zaczyna dotykac tarczy i wydaje takie przerazliwe dzwieki |
|
|
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
Pomógł: 43 razy Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 3444 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-12-2008, 16:09
|
|
|
Mi popiskuje, ale delikatniśko. Za Chiny ludowe nie wiesz, nie mam pojęcia, czy to jest pisk końcówki klocków. |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
maciej76
Mitsumaniak

Auto: Civic
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Posty: 367 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 04-12-2008, 18:27
|
|
|
Tanie klocki z kiepskiego materiału, tez potrafią co jakichś czas piszczeć. Raz takie kupiłem i więcej tego nie zrobię. Nie lubię tych wysokich tonów |
|
|
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
Pomógł: 43 razy Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 3444 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-12-2008, 19:14
|
|
|
Moje popiskują tylko przy małe prędkości na zasadzie dohamowywuję powoli. Nic takiego chyba, więc nie ruszam. |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
LordSQN1 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2008, 21:29
|
|
|
Nie zgodzę się że powinno pukać, mi też pukało w prawym kole tydzień temu. Pojechałem na stację diagnostyczną, mówisz że ma sprawdzić Ci zawieszenie, wskakujesz na szarpaki, ja zapłaciłem 20zł, i wszystko było jasne, Prawy sworzeń, końcówki i gumy stabilizatora. I teraz nie puka. Mechanik niektórych rzeczy nie wybada, nawet jak podniesie samochód. Pozdro |
|
|
|
 |
leon79
Forumowicz
Auto: COLT 90'GLXi CARISMA 96'GLS
|
Wysłany: 04-12-2008, 22:10
|
|
|
To ja się dorzucę do tematu stukania. Dopiero co kupiłem moją Cari i też zaczeło stukać tylko przy lewym przednim kole. Na szarpakach nic nie wyszło bo wszystkie gumy są w porządku ale mój mechanik wybadał że walnięty był amortyzator i to on hałasował. Niby wyglądał wpożądku ale nie był. Wymienił i już nie stuka. Teraz jeszcze tylko regeneracja/wymiana maglownicy i Cari będzie jak marzenie. |
|
|
|
 |
wojtec [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2008, 22:11
|
|
|
Jeśli chodzi o stukanie to na przednich sankach od góry jest mocowany stabilizator gumowymi tulejami. Jest to często omijany element przez mechaników i diagnostów bo go po prostu od spodu nie widać (znaczy się tych tulei). Pewnie to Ci stuka. Gumy kosztują grosze tylko wymiana do kitu bo dojście kiepskie. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
|
|
|
 |
repet
Forumowicz
|
Wysłany: 10-12-2008, 15:31
|
|
|
Dziś byłem w już drugiej stacji diagnostycznej i oczywiście to samo... niby wszystko jest dobrze stuki słychać ale nie wiadomo skąd....
Stwierdzili że łożyska i łączniki stabilizatora są ok jedynie powiedzili że "może".. to być McPherson ale to może...
Mechanik u którego byłem stwierdził że on może wymieniać części ale czy to będą akurat te zepsute to nie da gwarancji heh..
Więc dalej jest w w miejscu "0"
A te łożyska amortyzatorów idzie jakoś sprawdzić czy odrazu wymiana ??
Pozdr |
|
|
|
 |
|