Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA3A 2.4] Montaz alarmu ze zdalnym odpalaniem
Autor Wiadomość
mayer 
Forumowicz
heja banana

Auto: Galant 2,4 GDI, Y60, 806
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-01-2009, 22:25   [EA3A 2.4] Montaz alarmu ze zdalnym odpalaniem

Ze wzgledu na aure zmarzajace podle zamki i odległość do parkingu pod firma wpadłem na pomysł by zamontowac w galu alarm z modułem zdalnego odpalania.
Np COS TAKIEGO
Z góry uprzedzam ze nie mam bladego pojecia o elektryce. Oczywiście zamierzam to komus zlecic kto zrobi to w maksymalnie profesjonalny sposób. Natomiast nurtuja mnie pewne watpliwości.
1. Gal to nie stary mercedes i nie posiada tzw "modułu komfort" (mój stary W124 z 86 r miał ;) )i co za tym idzie podejrzewam że bedzie kłopot ze sterowaniem domykania szyb.
2. Jak sie ma zdalne odpalanie do immobilizera, bo o ile się nie myle to chyba kazdy gal ma to dziadostwo w kluczyku. No chyba że nie ma...albo nie kazdy.

Czy ktos miał doswiadczenia z montazem podobnego ustrojstwa juz kiedyś ?

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 13-01-2009, 08:06   

1. przeoranie panelu sterowania szybami i domykanie da się zrobić
2. tu pojawia się duży problem, immo zaszyte jest w ECU, więc można ominąć je tylko zostawiając kluczyk w stacyjce ;)

[ Dodano: 13-01-2009, 08:10 ]
ps. ad 2 - nie piszę tu o widocznej stacyjce ;) - można zamontować drugą w niewidocznym miejscu i trzymać w niej kluczyk nie pasujący do właściwej stacyjki, ważne, żeby pastylka w kluczyku pasowała do immo

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

q67 
Mitsumaniak

Auto: EA2W Galant 2.0 SE kombi 98'
Wysłany: 13-01-2009, 10:52   

a nie można poprostu przykleic zapasowego klucza z imo we wnętrzu obudowystacyjki ? Pytam bo jutro jade montować właśnie to co kolega zamiescil w linku .

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 13-01-2009, 11:08   

Nie działa - transponder musi być w osi pętli i co gorsze pętla musi być wewnątrz wypełniona metalem, inaczej nie działa - sprawdziłem...... W Space Wagonie mam drugą stacyjkę z dodatkowym kluczem..... to było najprostsze działające rozwiązanie - kombinowałem z innymi, ale nie chciały działać

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

q67 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-01-2009, 11:39   

uuu to mam problem , jutro montaż i myslalem ze moj myk przejdzie , a tu się okazuje ze bedzie problem :(

mayer 
Forumowicz
heja banana

Auto: Galant 2,4 GDI, Y60, 806
Wysłany: 13-01-2009, 11:53   

oczywiscie jak znam zycie i skośnookich enginierów to nie ma zadnej mozliwości dezaktywacji immo..... Dokładanie drugiej stacyjki chyba srednio mi sie usmiecha - po prostu nie chce mi się rzeźbic;)
g67 daj cynk jak ci pójdzie z tym montażem- moze alarmiarze maja jakies swoje patenty na rozwiazanie tego tematu.
Galant GDI - a tak sobie mam..

Zhan 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Wysłany: 13-01-2009, 18:30   

q67 napisał/a:
a nie można poprostu przykleic zapasowego klucza z imo we wnętrzu obudowystacyjki ? Pytam bo jutro jade montować właśnie to co kolega zamiescil w linku .

nawin kilkanascie zwojow cienkiego drucika miedzianego (np ze starej cewki) na glowke kluczyka i bedzie dzialac... u mnie dziala, tylko pamietaj, ze robiac raki manerw na stale pozbawiasz sie jednego z elementow ochrony auta

bigbrain
[Usunięty]

Wysłany: 14-01-2009, 22:56   

q67 napisał/a:
a nie można poprostu przykleic zapasowego klucza z imo we wnętrzu obudowystacyjki ?

Pewnie,że można :) Jak będziesz miał jakieś problemy z zamontowaniem tego alarmu to wal śmiało, mam ten sam. Największym problemem było dopasowanie sterowania centralnego zamka, ale jakoś przez to przebrnąłem.

mar111cin 
Forumowicz

Auto: galant 2.5 V6 '03
Wysłany: 14-01-2009, 23:56   

hmm może to i głupie że pytam, może i niegrzeczne, ale
na dobrą sprawe co wam da te odpalanie z pilota? Będziecie zimą z okna auto odpalać żeby wejść do ciepłego czy jak ? ; ) to by było jeszcze wykonalne w automacie, ale w manualu to tak troche kiepsko...

według mnie zbędny bajer, jednak jak dla mnie bardziej przydatny jest immobilizer , niż jakieś chińskie badziewie.

Piter.v8 
Mitsumaniak

Auto: japoński
Wysłany: 15-01-2009, 07:32   

mar111cin napisał/a:
na dobrą sprawe co wam da te odpalanie z pilota? Będziecie zimą z okna auto odpalać żeby wejść do ciepłego czy jak ? ; ) to by było jeszcze wykonalne w automacie, ale w manualu to tak troche kiepsko...

według mnie zbędny bajer, jednak jak dla mnie bardziej przydatny jest immobilizer , niż jakieś chińskie badziewie.

Ja mam manuala i mam odpalanie z klucza alarm Exus i jest to naprawdę przydatne szczegulnie jak się ma małe dzieci.Nie trzeba schodzić pół godziny wcześniej żeby oskrobać szyby czego nie lubię robić tym bardzie że po jakimś czasie szyba od skrobania dostaje rysy. Więc jak ktoś ma ochotę sobie zakładać taki tzw.Bajer to ja jestem za,a jeżeli ktoś nie lubie niech nie zakłada. :wink:

q67 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-01-2009, 09:52   

Noi ...po 10 godzinach montażu wszystko gra i hula :) Kluczyk jest przyklejony obok stacyjki i wszystko pieknie działa. Odpala też , noi wszystkie funkcje działaja jak narazie prawidłowo . Tylko w tym tlumaczeniu na polski instrukcji która wysyła sprzedający z allegro jest kilka błędów w tłumaczeniu .Zasięg jak narazie sprawdzilem z domu(jakies200m w prostej lini). W calym domu mam zasięg . Najgorzej sie przyzwyczaic sie zeby biegu nie wrzucac przy wysiadaniu z auta. :] Za montaż zapłaciłem chyba mało jak za 10 h roboty 150 zł :)

miziek
[Usunięty]

Wysłany: 15-01-2009, 11:47   

nie zapomnij zostawiac przekreconego ogrzewania zeby jak odpalisz grzal na szyby i do auta xD

Zhan 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Wysłany: 15-01-2009, 12:52   

mar111cin napisał/a:

po pierwsze to jak dla mnie zdalne odpalanie nie jest zbednym bajerem, w zimie moge sobie wsiasc do podgrzanego auta, w lecie do schlodzonego, pozatym dla mnie to tez oszczednosc czasu, niewielka ale zwsze. nie lubie ruszac autem od razu po odpaleniu, zazwyczaj (szczegolnie przy niskich temperaturach) odczekuje okolo minuty, przy zdalnym odpalaniu wsiadam i jade. no i chyba mniej benzyny sie spala na postoju niz w czasie jazdy, czyli wsiadam do podgrzanego auta i od razu przelacza mi sie na LPG.

co do immobilizera to oczywiscie masz racje, ze jest przydatny, jednak dla chcacego nic trudnego, ja nie chcialem rezygnowac z immo, bylo troche wiecej pracy ale sie da...

win_p 
Forumowicz
PREZES

Auto: Galant 2.0 16v 1997r automat
Wysłany: 15-01-2009, 14:02   

Zhan napisał/a:
co do immobilizera to oczywiscie masz racje, ze jest przydatny, jednak dla chcacego nic trudnego, ja nie chcialem rezygnowac z immo, bylo troche wiecej pracy ale sie da...
a jak to zrobiles bo nie chcial bym zakladajac jedno zabezpieczenie rezygnowac z drugiego odpalanie to bajer ktory warto miec ale czy naprawde ten alarm dziala na tyle dobrze ze nie boicie sie zostawic odpalonego auta na parkingu
szczerze mowiac myslalem tylko o alarmie ale cena tego nie jest wygorowana wiec moze i ja sobie pozwole zaszalec

q67 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-01-2009, 15:05   

umnie jest taki temat ze jak silnik jest zdalnie odpalony i wsiadasz do auta to gdybys chcial jechac bez wlozonego kluczyka w stacyjke ,silnik gasnie , dopiero z kluczykiem mozna odjechac . bodajrze jest kabelek podpiety pod pedal stop'u .

Odpowiedz do tematu