[EA3A 2.4] Montaz alarmu ze zdalnym odpalaniem |
Autor |
Wiadomość |
mayer
Forumowicz heja banana
Auto: Galant 2,4 GDI, Y60, 806
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-01-2009, 22:25 [EA3A 2.4] Montaz alarmu ze zdalnym odpalaniem
|
|
|
Ze wzgledu na aure zmarzajace podle zamki i odległość do parkingu pod firma wpadłem na pomysł by zamontowac w galu alarm z modułem zdalnego odpalania.
Np COS TAKIEGO
Z góry uprzedzam ze nie mam bladego pojecia o elektryce. Oczywiście zamierzam to komus zlecic kto zrobi to w maksymalnie profesjonalny sposób. Natomiast nurtuja mnie pewne watpliwości.
1. Gal to nie stary mercedes i nie posiada tzw "modułu komfort" (mój stary W124 z 86 r miał )i co za tym idzie podejrzewam że bedzie kłopot ze sterowaniem domykania szyb.
2. Jak sie ma zdalne odpalanie do immobilizera, bo o ile się nie myle to chyba kazdy gal ma to dziadostwo w kluczyku. No chyba że nie ma...albo nie kazdy.
Czy ktos miał doswiadczenia z montazem podobnego ustrojstwa juz kiedyś ? |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 13-01-2009, 08:06
|
|
|
1. przeoranie panelu sterowania szybami i domykanie da się zrobić
2. tu pojawia się duży problem, immo zaszyte jest w ECU, więc można ominąć je tylko zostawiając kluczyk w stacyjce
[ Dodano: 13-01-2009, 08:10 ]
ps. ad 2 - nie piszę tu o widocznej stacyjce - można zamontować drugą w niewidocznym miejscu i trzymać w niej kluczyk nie pasujący do właściwej stacyjki, ważne, żeby pastylka w kluczyku pasowała do immo |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
q67
Mitsumaniak

Auto: EA2W Galant 2.0 SE kombi 98'
|
Wysłany: 13-01-2009, 10:52
|
|
|
a nie można poprostu przykleic zapasowego klucza z imo we wnętrzu obudowystacyjki ? Pytam bo jutro jade montować właśnie to co kolega zamiescil w linku . |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 13-01-2009, 11:08
|
|
|
Nie działa - transponder musi być w osi pętli i co gorsze pętla musi być wewnątrz wypełniona metalem, inaczej nie działa - sprawdziłem...... W Space Wagonie mam drugą stacyjkę z dodatkowym kluczem..... to było najprostsze działające rozwiązanie - kombinowałem z innymi, ale nie chciały działać |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
q67
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-01-2009, 11:39
|
|
|
uuu to mam problem , jutro montaż i myslalem ze moj myk przejdzie , a tu się okazuje ze bedzie problem |
|
|
|
 |
mayer
Forumowicz heja banana
Auto: Galant 2,4 GDI, Y60, 806
|
Wysłany: 13-01-2009, 11:53
|
|
|
oczywiscie jak znam zycie i skośnookich enginierów to nie ma zadnej mozliwości dezaktywacji immo..... Dokładanie drugiej stacyjki chyba srednio mi sie usmiecha - po prostu nie chce mi się rzeźbic;)
g67 daj cynk jak ci pójdzie z tym montażem- moze alarmiarze maja jakies swoje patenty na rozwiazanie tego tematu. |
_________________ Patrol Y60 zmotany- "Ikarus"
Patrol Y60 - w trakcie motania
Peugeot 806 - dupowóz
Galant GDI - a tak sobie mam.. |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 695 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 13-01-2009, 18:30
|
|
|
q67 napisał/a: | a nie można poprostu przykleic zapasowego klucza z imo we wnętrzu obudowystacyjki ? Pytam bo jutro jade montować właśnie to co kolega zamiescil w linku . |
nawin kilkanascie zwojow cienkiego drucika miedzianego (np ze starej cewki) na glowke kluczyka i bedzie dzialac... u mnie dziala, tylko pamietaj, ze robiac raki manerw na stale pozbawiasz sie jednego z elementow ochrony auta |
|
|
|
 |
bigbrain [Usunięty]
|
Wysłany: 14-01-2009, 22:56
|
|
|
q67 napisał/a: | a nie można poprostu przykleic zapasowego klucza z imo we wnętrzu obudowystacyjki ? |
Pewnie,że można Jak będziesz miał jakieś problemy z zamontowaniem tego alarmu to wal śmiało, mam ten sam. Największym problemem było dopasowanie sterowania centralnego zamka, ale jakoś przez to przebrnąłem. |
|
|
|
 |
mar111cin
Forumowicz
Auto: galant 2.5 V6 '03
|
Wysłany: 14-01-2009, 23:56
|
|
|
hmm może to i głupie że pytam, może i niegrzeczne, ale
na dobrą sprawe co wam da te odpalanie z pilota? Będziecie zimą z okna auto odpalać żeby wejść do ciepłego czy jak ? ; ) to by było jeszcze wykonalne w automacie, ale w manualu to tak troche kiepsko...
według mnie zbędny bajer, jednak jak dla mnie bardziej przydatny jest immobilizer , niż jakieś chińskie badziewie. |
_________________ Galant 2.5 V6 2003r. automat +VSI Prins
witaj Gość |
|
|
|
 |
Piter.v8
Mitsumaniak

Auto: japoński
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Lis 2008 Posty: 223 Skąd: Gorzów Wlkp.
|
Wysłany: 15-01-2009, 07:32
|
|
|
mar111cin napisał/a: | hmm może to i głupie że pytam, może i niegrzeczne, ale
na dobrą sprawe co wam da te odpalanie z pilota? Będziecie zimą z okna auto odpalać żeby wejść do ciepłego czy jak ? ; ) to by było jeszcze wykonalne w automacie, ale w manualu to tak troche kiepsko...
według mnie zbędny bajer, jednak jak dla mnie bardziej przydatny jest immobilizer , niż jakieś chińskie badziewie. |
Ja mam manuala i mam odpalanie z klucza alarm Exus i jest to naprawdę przydatne szczegulnie jak się ma małe dzieci.Nie trzeba schodzić pół godziny wcześniej żeby oskrobać szyby czego nie lubię robić tym bardzie że po jakimś czasie szyba od skrobania dostaje rysy. Więc jak ktoś ma ochotę sobie zakładać taki tzw.Bajer to ja jestem za,a jeżeli ktoś nie lubie niech nie zakłada. |
|
 |
q67
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-01-2009, 09:52
|
|
|
Noi ...po 10 godzinach montażu wszystko gra i hula Kluczyk jest przyklejony obok stacyjki i wszystko pieknie działa. Odpala też , noi wszystkie funkcje działaja jak narazie prawidłowo . Tylko w tym tlumaczeniu na polski instrukcji która wysyła sprzedający z allegro jest kilka błędów w tłumaczeniu .Zasięg jak narazie sprawdzilem z domu(jakies200m w prostej lini). W calym domu mam zasięg . Najgorzej sie przyzwyczaic sie zeby biegu nie wrzucac przy wysiadaniu z auta. :] Za montaż zapłaciłem chyba mało jak za 10 h roboty 150 zł |
|
|
|
 |
miziek [Usunięty]
|
Wysłany: 15-01-2009, 11:47
|
|
|
nie zapomnij zostawiac przekreconego ogrzewania zeby jak odpalisz grzal na szyby i do auta xD |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 695 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 15-01-2009, 12:52
|
|
|
mar111cin napisał/a: | hmm może to i głupie że pytam, może i niegrzeczne, ale
po pierwsze to jak dla mnie zdalne odpalanie nie jest zbednym bajerem, w zimie moge sobie wsiasc do podgrzanego auta, w lecie do schlodzonego, pozatym dla mnie to tez oszczednosc czasu, niewielka ale zwsze. nie lubie ruszac autem od razu po odpaleniu, zazwyczaj (szczegolnie przy niskich temperaturach) odczekuje okolo minuty, przy zdalnym odpalaniu wsiadam i jade. no i chyba mniej benzyny sie spala na postoju niz w czasie jazdy, czyli wsiadam do podgrzanego auta i od razu przelacza mi sie na LPG.
co do immobilizera to oczywiscie masz racje, ze jest przydatny, jednak dla chcacego nic trudnego, ja nie chcialem rezygnowac z immo, bylo troche wiecej pracy ale sie da... |
|
|
|
 |
win_p
Forumowicz PREZES

Auto: Galant 2.0 16v 1997r automat
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 158 Skąd: Wroclaw
|
Wysłany: 15-01-2009, 14:02
|
|
|
Zhan napisał/a: | co do immobilizera to oczywiscie masz racje, ze jest przydatny, jednak dla chcacego nic trudnego, ja nie chcialem rezygnowac z immo, bylo troche wiecej pracy ale sie da... | a jak to zrobiles bo nie chcial bym zakladajac jedno zabezpieczenie rezygnowac z drugiego odpalanie to bajer ktory warto miec ale czy naprawde ten alarm dziala na tyle dobrze ze nie boicie sie zostawic odpalonego auta na parkingu
szczerze mowiac myslalem tylko o alarmie ale cena tego nie jest wygorowana wiec moze i ja sobie pozwole zaszalec |
_________________ Ginekologiem nie jestem, ale zerknąć mogę
 |
|
|
|
 |
q67
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-01-2009, 15:05
|
|
|
umnie jest taki temat ze jak silnik jest zdalnie odpalony i wsiadasz do auta to gdybys chcial jechac bez wlozonego kluczyka w stacyjke ,silnik gasnie , dopiero z kluczykiem mozna odjechac . bodajrze jest kabelek podpiety pod pedal stop'u . |
|
|
|
 |
|