Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
rozladowujacy sie akumulator w tydzien?
Autor Wiadomość
kikan 
Forumowicz

Auto: carisma 99r 1.8 gdi exe
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-03-2008, 19:20   rozladowujacy sie akumulator w tydzien?

mam pytankomyslicie ze mozliwe zeby komputer i radio(samo) rozladowywalo kompletnie akumulator,podczas gdy samochod bezczynnie stoji w garazu?akumulator nie jest stary.

Sienio 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GDI
Wysłany: 29-03-2008, 19:57   

Pomiędzy klemę "+" akumulatora a zdjęty z niej zacisk przewodu dodatniego włącz amperomierz na prąd stały. Odczytana wartość prądu razy czas powie Ci ile amperogodzin wyparowało z akumulatora. U mnie gdy wyjmę kluczyk ze stacyjki to mam tylko włączony analogowy wskaźnik paliwa a inne wskaźniki cyfrowe są wyłączone . Wielokrotnie moja Carisma jest unieruchomiona i do 2 tyg bez szkody dla akumulatora .

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 29-03-2008, 21:06   

W Cari wskaźnik paliwa nie jest podtrzymywany - wyjmij licznik a się o tym przekonasz - wskazówka stoi bo to silniczek krokowy i ja przestawia w daną pozycję po czym już nie potrzebuje zasilania bo nie ma "sprężynki" która by go "skręciła" ponownie do zera.

kikan 
Forumowicz

Auto: carisma 99r 1.8 gdi exe
Wysłany: 29-03-2008, 21:19   

myslalem wczesniej ze to wzmacniacz wyciaga jakas prad,ale teraz + odlaczylem od wzmacniacza.chyba ze moze ciagnac prad przez kabel czincz podlaczony do radia?pod radiem nie mam zadnych glosnikow.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 29-03-2008, 21:44   

Podłącz na noc szeregowo klemę przez miliamperomierz i zmierz jaki prąd bierze to sobie wyliczysz czy to możliwe że jakiś wampir energetyczny rozładuje ci aku które normalnie jest doładowywane podczas jazdy - chyba że nie masz dobrego ładowania albo masz zwarty wewnętrznie aku.

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 29-03-2008, 22:03   

Hmmm.. w innym aucie mialem to samo ; ) - usterka banalna ; ) czujnik temperatury heh... moze warto spojrzec?

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 30-03-2008, 08:09   

kikan, a jak dlugo masz swoj akumulator, jakiej marki i o jakich parametrach??

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

PAWQ
[Usunięty]

Wysłany: 30-03-2008, 10:49   

Ja miałem ten sam problem w Roverku który sprzedałem przed kupnem cari...buuu
U mnie przyczyna leżała w rzeczach:
1. miałem 2 alarmy - fabryczny i dodatkowy;
2. Częste, krótkie wyjazdy po mieście - aku nie miał się kiedy naładować, bo co chwila dostawał po tyłku od rozrusznika.

Zmierzyłem sobie pobierany prąd, wrzuciłem do kalkulatora i wyszło mi, że przy założeniu całkowicie naładowanego akumulatora, powinien on wystarczyć na 3 tygodnie postoju...padał po kilku dniach, bo nie miała bida okazji do ładowania.

Pozdrawiam

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 30-03-2008, 11:00   

kikan, akumulator wcale nie musi być stary aby uległ awarii.

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 30-03-2008, 19:08   rozładowujący się akumulator w tydzień

Coś na temat:
http://www.mitsubishi-gra...ight=akumulator
Renata
EA5W

heckler
[Usunięty]

Wysłany: 31-03-2008, 08:40   

A jak masz podpięte radio?Działa na wyjętym kluczyku?Ja tak miałem jak zmieniłem podpięcie radia.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 31-03-2008, 09:23   

Panowie odchodzicie trochę od tematu trzeba to uporządkować:
a więc KIKAN weź tak jak koledzy radzą miernik, ustaw go na prąd stały i wepnij w szereg między akumulator i przewód napięciowy
2. zrób odczyt prądu
3. zacznij odłączać wszystkie nie oryginalne rzeczy np. radio wzmacniacz, wiatraczek i wibratory (przy odłączeniu każdego z urządzeń rób pomiar i sprawdzaj co się zmieniło)]
4. jeżeli nie zmiany a jest pobór to szukaj w oryginalnych częściach np:
komputer, czujniki temp. i inne

5. Jeżeli tak nie znajdziesz może być jeszcze przetarty lub nadpalona izolacja w wiązce np: przy tylnej klapie w tym wężyku

Nie ma rady musi być upływność AKUMULATOR sam nie siada w tak krótkim czasie , no chyba że stoi w lodówce :wink:

blue022 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.9TD 2000
Wysłany: 15-01-2009, 23:48   

Proponuje przyjrzeć się akumulatorowi. Odkręć korki i zobacz czy do końca zalane są elektrolitem płyty, jeśli nie, to możliwe że z tej "suchoty" płyty napuchły i zwarły się. Efektem jest pomniejszenie rezystancji wewnętrznej akumulatora i jego samorozładowywanie.
Można to też sprawdzić, ładując akumulator prostownikiem z amperomierzem, po kilkunastu godzinach prąd powinien spaść poniżej ok 0,5 A, jeśli tak się nie dzieje to masz zwarte płyty... warto pomyśleć nad nowym akumulatorkiem :)

pozdro

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 18-01-2009, 19:56   

dokładnie to co kolega napisał możliwe ze masz na którejś z celi zwarcie była wysuszona albo się "wysypała" jak masz sucha to widać ubytek elektrolitu poprzez obudowę bądź poprzez odkręcone korki w akumulatorze jeżeli widać płytki poziom elektrolitu za niski, jeżeli "wysypał" ci się akumulator elektrolit ma rudawy kolor, jeszcze możesz mieć zasiarczony, albo po prostu elektrolit za rzadki. samochód z dobrym akumulatorem może stać na mrozie kilka tygodni i dalej powinien odpalić bez problemu

Wojtasss 
Forumowicz

Auto: Space Star 1.9 DID '03
Wysłany: 18-01-2009, 22:13   

Dobry temat. Przedwczoraj padł mi akumulator pierwszy raz od trzech i pół roku, bo wtedy wymieniłem na nowy. Zacząłem się zastanawiać nad przyczynami. Czy może już po prostu przyszedł na niego czas czy może po wymianie radia. Zamontowałem ostro święcącego się blaupunkta hamburg mp68. Ale to chyba nie możliwe żeby samo radio było powodem. Pozostaje jeszcze tylko taka kwestia, że radio w mojej cari zawsze można było włączyć bez przekręcania zapłonu.. Czy u was też tak jest?? Od razu mówię że nie używam żadnych alarmów.

Odpowiedz do tematu