|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
KOMPENDIUM Chcę kupić Carismę |
Autor |
Wiadomość |
maju_fci
Nowy Forumowicz
Auto: opel astra
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-01-2009, 23:24 KOMPENDIUM Chcę kupić Carismę
|
|
|
Witam wszystkich użytkowników forum. Jestem nowy i potrzebuję pomocy w sprawie zakupu Carismy po lifcie Na początku chcę powiedzieć, że byłem sceptykiem co do japońskich marek samochodów, jednak po długim przemyśleniu sprawy i obserwacji własnych stwierdziłem, że mam już dość niemieckich "bubli" i zaryzykuję kupno auta z trzema diamentami.
Więc tak zamierzam kupić Carismę z roku 2000, gdyż jest po lifcie. Na sam samochód mam 16-17 tysięcy zł + osobna kaska na opłaty, wymianę płynów, rozrządu itp. Zakup planuję w kwietniu, gdyż moim zdaniem najlepiej można ocenić auto po zimie.
Raczej na pewno będzie to 1.8 GDI (diesel odpada, jestem zwolennikiem benzyny, poza tym gaz nie wchodzi w ogóle w grę). Z tego co czytałem na forum, GDI to dobry silnik, jednak występuje w nim "cykanie" i martwię się o nieszczęsne popychacze. Czy takie cuda występuja u każdego posiadacza GDI? Można jakoś temu zaradzić? Dodam, że dbam o samochody, wymieniam wszystko na czas. Może ktoś powie mi coś więcej na temat tego auta właśnie z tym silnikiem, na co zwrócić głownie uwagę przy oględzinach itp.
Jestem z Łodzi i prosiłbym o jakieś namiary na dobre serwisy, mechaników i sklepy z częściami. Każdy wie, że kupienie dobrego egzemplarza graniczy z cudem, dlatego zaraz po zakupie jadę od razu do serwisu wymienić wszystko co tylko będzie do wymiany, by mieć pewność, że później nie otrzymam jakiejś niemiłej niespodzianki. |
Ostatnio zmieniony przez glina 16-05-2014, 10:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 18-01-2009, 23:42
|
|
|
maju_fci napisał/a: | Z tego co czytałem na forum, GDI to dobry silnik |
Zgadza sie
A jesli ktos ma z nim jakiekolwiek problemy to sa to raczej z winy zaniedban wlasciciela niz z niedomagan samego silnika...
Osobiscie baardzo polecam Ci Carisme z silniczkiem GDI Silniczek bardzo dynamiczny, elastyczny a w odpowiednich rekach a raczej nogach palacy "symboliczne" ilosci paliwka (jak na swoja pojemnosc i moc)
maju_fci napisał/a: | jednak występuje w nim "cykanie" i martwię się o nieszczęsne popychacze |
nie ma co sie martwic, cykanie to cecha charakterystyczna tego silnika, na zimnym cyka na cieplym rzadko
maju_fci napisał/a: | Czy takie cuda występuja u każdego posiadacza GDI |
raczej tak, ktos probowal z tym walczyc, wymienil bodajze popychacze na nowe i tez cykalo Albo pokochasz albo znienawidzisz
maju_fci napisał/a: | Może ktoś powie mi coś więcej na temat tego auta właśnie z tym silnikiem, na co zwrócić głownie uwagę przy oględzinach itp. |
normalka jak w przypadku kazdego samochodu, jesli faluja obroty na biegu jalowym to przepustnica do czyszczenia, na zimnym bedzie cykac, po rozgrzaniu charakterystyczne cykanie powinno pojawiac sie coraz rzadziej, chociaz nie zniknie
Cytat: | Każdy wie, że kupienie dobrego egzemplarza graniczy z cudem, dlatego zaraz po zakupie jadę od razu do serwisu wymienić wszystko co tylko będzie do wymiany, by mieć pewność, że później nie otrzymam jakiejś niemiłej niespodzianki. |
proponuje wklejac tu linki z interesujacymi Cie egzemplarzami. Na forum mamy sporo osob ktore potrafia na podstwie zdjec wychwycic nawet male szczegoliki
Zycze owocnych poszukiwan
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
maju_fci
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-01-2009, 00:00
|
|
|
Robson86 napisał/a: |
maju_fci napisał/a: | jednak występuje w nim "cykanie" i martwię się o nieszczęsne popychacze |
nie ma co sie martwic, cykanie to cecha charakterystyczna tego silnika, na zimnym cyka na cieplym rzadko
maju_fci napisał/a: | Czy takie cuda występuja u każdego posiadacza GDI |
raczej tak, ktos probowal z tym walczyc, wymienil bodajze popychacze na nowe i tez cykalo Albo pokochasz albo znienawidzisz |
Pytanie jak mocno cyka i jak bardzo jest to drażniące? odnoszę wrażenie, że to taka "wada" fabryczna skoro po wymianie na nowe jest to samo, czy jak sie kupowało z salonu to od nowości też tak było?
maju_fci napisał/a: | Może ktoś powie mi coś więcej na temat tego auta właśnie z tym silnikiem, na co zwrócić głownie uwagę przy oględzinach itp. |
normalka jak w przypadku kazdego samochodu, jesli faluja obroty na biegu jalowym to przepustnica do czyszczenia, na zimnym bedzie cykac, po rozgrzaniu charakterystyczne cykanie powinno pojawiac sie coraz rzadziej, chociaz nie zniknie |
Czyli coś pokroju dźwięku diesla?
maju_fci napisał/a: | Każdy wie, że kupienie dobrego egzemplarza graniczy z cudem, dlatego zaraz po zakupie jadę od razu do serwisu wymienić wszystko co tylko będzie do wymiany, by mieć pewność, że później nie otrzymam jakiejś niemiłej niespodzianki. |
proponuje wklejac tu linki z interesujacymi Cie egzemplarzami. Na forum mamy sporo osob ktore potrafia na podstwie zdjec wychwycic nawet male szczegoliki
Zycze owocnych poszukiwan
Pozdroo |
Oczywiście tak zrobię, gdyż ja jestem zielony jeśli chodzi o tą markę, lecz tak jak napisałem wcześniej dopiero w kwietniu, po zimie. Poza tym przeglądając obecne oferty na all... itp. mało jest sztuk, na których można zawiesić oko. A także powtarzają się egzemplarze, które już były tutaj oceniane i nie zawsze zbierały pochlebne opinie. A jeśli były by dobre to chyba już dawno zostały by sprzedane. |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 19-01-2009, 00:11
|
|
|
maju_fci napisał/a: | Pytanie jak mocno cyka i jak bardzo jest to drażniące? |
z wnetrza praktycznie nie slychac, na zewnatrz tez nie jest glosno. Jednym to przeszkadza a innym nie. Sam musisz to ocenic. Mi osobiscie to wcale nie przeszkadza a wrecz sie przyzwyczailem i "polubilem" to cykanie tego silniczka (chociaz cyka mi tfu, tfu odpukac w niemalowane niezwykle zadko)
Moze wybierz sie na jakis spot klubowy Mitsubishi i tam ocenisz, poogladasz z bliska jakies Carismy
maju_fci napisał/a: | odnoszę wrażenie, że to taka "wada" fabryczna skoro po wymianie na nowe jest to samo, czy jak sie kupowało z salonu to od nowości też tak było? |
nie wiem, niestety nie kupowalem mojej Cari jako nowej.
maju_fci napisał/a: | Czyli coś pokroju dźwięku diesla? |
mozna tak powiedziec mniej wiecej ale napewno ciszej i po pewnym czasie cykanie znika
maju_fci napisał/a: | A jeśli były by dobre to chyba już dawno zostały by sprzedane. |
to jest prawda, w zdecydowanej wiekszosci samochodow pokazywanych(w postaci linkow) na forum mozna bylo znalezc mniejsze badz wieksze dolegliwosci i to po samych zdjeciach...
Niestety ciezko jest znalezc zadbane autko. Najlatwiej chyba od jakiegos klubowicza ale z tego co pamietam nikt nie sprzedaje
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
maju_fci
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-01-2009, 00:18
|
|
|
maju_fci napisał/a: | Czyli coś pokroju dźwięku diesla? |
mozna tak powiedziec mniej wiecej ale napewno ciszej i po pewnym czasie cykanie znika |
Rozumiem, choc nie słysząc tego dźwięku trudno jest mi to sobie wyobrazić, ale cos tam próbuję A jak jest z bezpieczeństwem podczas jazdy z takim cykaniem, a mianowicie czy spokojnie można się wybierać w długie trasy, na wakacje itd. nie martwiąc się, że coś związane z tym cykaniem może się popsuć i do domu będzie powrót na lawecie?
maju_fci napisał/a: | A jeśli były by dobre to chyba już dawno zostały by sprzedane. |
to jest prawda, w zdecydowanej wiekszosci samochodow pokazywanych(w postaci linkow) na forum mozna bylo znalezc mniejsze badz wieksze dolegliwosci i to po samych zdjeciach...
Niestety ciezko jest znalezc zadbane autko. najlatwiej chyba od jakiegos klubowicza ale z tego co pamietam nikt nie sprzedaje
Pozdroo |
Do wiosny jeszcze troszkę czasu, jakby się ktoś zdecydował proszę o kontakt ;p
Pozdro |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 19-01-2009, 00:27
|
|
|
maju_fci napisał/a: | A jak jest z bezpieczeństwem podczas jazdy z takim cykaniem, a mianowicie czy spokojnie można się wybierać w długie trasy, na wakacje itd. nie martwiąc się, że coś związane z tym cykaniem może się popsuć i do domu będzie powrót na lawecie? |
Jezdzisz jak samochodem z "normalnym" silnikiem. Kontroluj tylko stan oleju ale to tyczy sie kazdego samochodu. I polecam olej syntetyczny. Pare osob w celu wyciszenia tego cykania zalalo silnik ceramizerem i ponoc to pomoglo, ale ja nie polecam tego typu preparatow. Polecam natomiast inwestowanie w bardzo dobry olej najlepiej syntetyczny
I nie ma co sie niczego bac w trasie czy w miescie, no chyba ze braku benzyny w baku bo pozniej trzeba smigac na piechote do najblizszej stacji po benzyne
maju_fci napisał/a: | Do wiosny jeszcze troszkę czasu, jakby się ktoś zdecydował proszę o kontakt ;p |
obserwuj forum, a noz ktos bedzie sprzedawal
I nie licz na to ze na wiosne wlaczysz przykladowo allego i znajdziesz wymarzony egzemplarz. Do tego sa potrzebne tygodnie nieraz miesiace zeby znalezc dobry egzemplarz...Pamietaj ze pospiech jest najgorszym doradca wiec w miare mozliwosci co pewien czas przegladj ogloszonka i wklejaj linki
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
SHARK1979
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 3029 Skąd: Łęczyca
|
Wysłany: 19-01-2009, 00:55
|
|
|
Wydaje mi się czy ktoś chce nabyć Cari i to tak na wiosne |
_________________ Pomogłem?-nie krępuj się wciśnij pomógł
Najładniejsza Cari zlotu 2011
Najładniejsza Cari zlotu 2012
Najładniejsza Cari zlotu 2013
Najładniejszy Colt zlotu 2014 |
|
|
|
 |
maju_fci
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-01-2009, 07:47
|
|
|
A jeszcze jedno pytanie, słyszałem, że w Carismach jak jest mokro to stuka tylne zawieszenie. Można z tym coś zrobić?
SHARK1979 napisał/a: | Wydaje mi się czy ktoś chce nabyć Cari i to tak na wiosne |
Dobrze Ci się wydaje,a o co chodzi :> |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 19-01-2009, 14:59
|
|
|
maju_fci napisał/a: | że w Carismach jak jest mokro to stuka tylne zawieszenie. Można z tym coś zrobić? |
tak jest przed liftem, jest na to patent a mianowicie owija sie maly kawalek sprezyny "wezem"(ogrodowym) i nie stuka
Po lifcie nie ma stukania
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
maju_fci
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-01-2009, 16:05
|
|
|
Robson86 napisał/a: | maju_fci napisał/a: | że w Carismach jak jest mokro to stuka tylne zawieszenie. Można z tym coś zrobić? |
tak jest przed liftem, jest na to patent a mianowicie owija sie maly kawalek sprezyny "wezem"(ogrodowym) i nie stuka
Po lifcie nie ma stukania
Pozdroo |
Ale po którym lifcie? ;p tym oficjalnym po 99 roku, czy tym nieoficjalnym (czyt. patent z wężem ogrodowym) ? ;p
Dzisiaj na stacji zobaczyłem taką Cari jaką mógłbym i chciałbym mieć, uważnie się jej przyjrzałem i przysłuchałem, gdyż stała na odpalonym silniku. Nie słyszałem żadnego cykania, nic, a nic. Ciekawe czy dlatego, że ciepły silnik, czy też dlatego, że objawy jeszcze u tej sztuki nie występują...albo poprostu cykanie jest tak ciche, że ja nie mogłem się tego dosłuchać. Tak czy siak chodziła miodzio, a jej wygląd...super ;p |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 19-01-2009, 17:54
|
|
|
maju_fci napisał/a: | Ale po którym lifcie? ;p tym oficjalnym po 99 roku, czy tym nieoficjalnym ( |
Przy glownym lifcie w 99roku
maju_fci napisał/a: | czyt. patent z wężem ogrodowym |
tak jest Pare osob na forum tak robilo w swoich Carismach (przed liftem) i podobno pomagalo (owijalo sie miejsce styku sprezyn-tam na samym dole)
Tu masz link nawet ze zdjeciami Poczytaj (chodzi o dostawanie sie piasku pod sprezyny, w wersjach przed liftem bylo to zle skonstruowane)
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=7418
maju_fci napisał/a: | Dzisiaj na stacji zobaczyłem taką Cari jaką mógłbym i chciałbym mieć |
ale to byla Cari GDI
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
maju_fci
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-01-2009, 18:17
|
|
|
Robson86 napisał/a: | maju_fci napisał/a: | czyt. patent z wężem ogrodowym |
tak jest Pare osob na forum tak robilo w swoich Carismach (przed liftem) i podobno pomagalo (owijalo sie miejsce styku sprezyn-tam na samym dole)
Tu masz link nawet ze zdjeciami Poczytaj (chodzi o dostawanie sie piasku pod sprezyny, w wersjach przed liftem bylo to zle skonstruowane)
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=7418 |
Chyba nie będzie mi potrzebne bo ja planuję kupić po lifcie.
Robson86 napisał/a: | maju_fci napisał/a: | Dzisiaj na stacji zobaczyłem taką Cari jaką mógłbym i chciałbym mieć |
ale to byla Cari GDI |
Tak, to było GDI. |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 19-01-2009, 18:20
|
|
|
maju_fci napisał/a: | Chyba nie będzie mi potrzebne bo ja planuję kupić po lifcie. |
wiec bedziesz mial cicho
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
maju_fci
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-01-2009, 18:36
|
|
|
a trzeszczenie plastików, zwłaszcza z tyłu, bo też słyszałem, że bardzo często występuje - czy w wersji po lifcie też tak jest? akurat na to jestem najbardziej uczulony ;/
EDIT:
aha no i słyszałem też, że fotele sie zarywają! LOL
Sorry, że tak dużo pytań, może troche mniej ważnych, ale chciałbym wiedzieć o Cari wszystko, gdyż jest mi ona obca tak samo zresztą jak w ogóle marka Mitsubishi. Do tej pory miałem kontakt jedynie z niemcami. |
Ostatnio zmieniony przez maju_fci 19-01-2009, 18:50, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 19-01-2009, 18:49
|
|
|
maju_fci napisał/a: | a trzeszczenie plastików, zwłaszcza z tyłu, bo też słyszałem, że bardzo często występuje |
wiesz co...powiem Ci ze zdarza sie ze polka tylna trzasnie lub caly ten plastik w bagazniku (a jest go duzo) szczegolnie w mrozne dni i jadac po nierownej drodze zatrzeszczy. Nie mozna powiedziec ze nie trzeszczy w ogole... W lecie za to jest cichutko noo moze polka czasem skrzypnie jak przejedziesz po nierownej drodze...
maju_fci napisał/a: | czy w wersji po lifcie też tak jest |
po lifcie zmienili tylna polke na bardziej twarda (przed liftem byla mieciutka i podobno strasznie halasowala) i mniej skrzypiaca, ale i jej czasem sie zdazy...
maju_fci napisał/a: | akurat na to jestem najbardziej uczulony ;/ |
no ja to samo, ale powiem Ci nie jest tak zle
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
|