Hamulce - dziwne uczucie! |
Autor |
Wiadomość |
Darou
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant1.8i EXE E32A
|
Wysłany: 08-01-2009, 12:07 Hamulce - dziwne uczucie!
|
|
|
Witam
Mam dziwne wrażenie, że zaraz po uruchomieniu samochodu hamulce działają jak "brzytwa", o wiele lepiej niż podczas jazdy po kilku kilometrach. Czuję że po wciśnięciu pedału hamulca jest bardziej czuły i lepiej reaguje. Ostatnio diagnosta sprawdzał hamulce - z przodu mam na czwórkę z plusem z tyłu podobno mogę jeździć jeszcze przez jakiś czas ale mam się już powoli przymierzać do wymiany klocków. Tylko to wrażenie "brzytwy" nie daje mi spokoju??!! |
|
|
|
 |
Makos
Mitsumaniak Panzermeister

Auto: Renault Megane Classic '97
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Lip 2008 Posty: 189 Skąd: Świebodzin
|
Wysłany: 08-01-2009, 12:27
|
|
|
Mi też parę razy zblokowało koła pomimo lekkiego wciśnięcia pedału hamulca. Spokojny dojazd do skrzyżowania i nagle pisk opon To samo na parkingu, powoli parkuje, hamulec a auto stoi z piskiem U mnie również miało to miejsce niedługo po odpaleniu, ale ostatnimi czasy nie zdarza się już. Sam jestem ciekaw co może być przyczyną... |
|
|
|
 |
Darou
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant1.8i EXE E32A
|
Wysłany: 08-01-2009, 12:54
|
|
|
Z zablokowaniem kół miałem problem w zeszłym roku i okazało się, że zaciski były do regeneracji!! Tutaj pojawia się taki problem że hamulce przez chwilę działają jak w nowym samochodzie:) |
|
|
|
 |
Makos
Mitsumaniak Panzermeister

Auto: Renault Megane Classic '97
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Lip 2008 Posty: 189 Skąd: Świebodzin
|
Wysłany: 08-01-2009, 13:02
|
|
|
Darou napisał/a: | hamulce przez chwilę działają jak w nowym samochodzie |
Może źle się wyraziłem Koła mi zblokowało bo właśnie hamulce chwytały o wiele skuteczniej niż normalnie, czyli tak jak w nowym samochodzie (no prawie ). Bo gdybym wiedział, że wystarczy wtedy lekko nacisnąć, to bym nie strzelił karpia, że auto stanęło dęba |
|
|
|
 |
misiu-bisi [Usunięty]
|
Wysłany: 20-01-2009, 20:25
|
|
|
po całonocnym postoju tarcze potrafią złapać rdzawy nalot-szczególnie gdy jest wilgotno i wówczas po odpaleniu przez chwilę hamują jak brzytew-większe tarcie spowodowane warstwą rdzy-później wszystko sie zeszlifuje i wraca do normy, miałem tak zprawie zawsze po całonocnych postojach pod chmurką |
|
|
|
 |
|