Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Podświetlenie zegarów, włączników, popielniczki, zapalniczki
Autor Wiadomość
AdamColt
[Usunięty]

Wysłany: 23-01-2009, 21:34   Podświetlenie zegarów, włączników, popielniczki, zapalniczki

Kilka pytań:
- na jaki kolor są podświetlone oryginalnie białe zegary w Lancerze 2003r, ja niedawno zmieniłem zegary na białe i są tam zwykłe żaróweczki z pomarańczowymi koszulkami i świecą na czerwono-pomarańczowy kolorek. Efekt całkiem niezły ale przez to że na podświetleniu przebiegu dałem białą żaróweczkę to są lekkie różnice odcieni.
- zmieniłem sobie podświetlenie zapalniczki, włącznika do halogenów, regulacji jasności świecenia, regulacji reflektorów i przełącznik od elektrycznych szyb na czerwone diody, wszystkie te włączniki musiałem rozebrać i lutować diody gdyż tam były bardzo małe żaróweczki, efekt jest zajebisty, tylko mam problem z 3 pokrętłami (regulacji ogrzewania, obrotów dmuchawy i zimniej-cieplej). Tam też przylutowałem diody lecz efekt marny, są 2 punkty wyraźnie jaśniejsze od reszty, czy ktoś ma zrobione jakieś fajne podświetlenie tego miejsca?
- chcę jeszcze zmienić świecenie zegara na konsoli środkowej też na czerwono, czy ktoś próbował tam coś grzebać?
- czy włącznik świateł awaryjnych ma jakieś podświetlenie, bo u mnie nic nie świeci
Tutaj fotki:
http://www.fotosik.pl/pok...61e4c99bae.html
http://www.fotosik.pl/pok...74be304b28.html
http://www.fotosik.pl/pok...0abe148eae.html
http://www.fotosik.pl/pok...57d31dfe53.html
http://www.fotosik.pl/pok...e5d97cb405.html
http://www.fotosik.pl/pok...a6018801fc.html
Ostatnio zmieniony przez AdamColt 24-01-2009, 22:35, w całości zmieniany 3 razy  

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-01-2009, 21:53   Re: Podświetlenie zegarów, włączników, popielniczki, zapalni

AdamColt napisał/a:

- czy włącznik świateł awaryjnych ma jakieś podświetlenie

Tak, świeci się na czerwono.

Pawel`85 
Forumowicz
Lancerniety

Auto: Lancer 1,6 2005 Kombi
Wysłany: 24-01-2009, 02:02   Re: Podświetlenie zegarów, włączników, popielniczki, zapalni

AdamColt napisał/a:

Fotki zrobione ale nie umiem ich wkleić :(
Jak by był ktoś uprzejmy kto by wstawił fotki to byłbym wdzięczny, ewentualnie wyślę na maila.

www.imageshack.us

Artii 
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Wysłany: 24-01-2009, 13:09   

Czekamy na fotki. Szczerze mówiąc to oryginalne podświetlenie nie bardzo mi się podoba.

AdamColt
[Usunięty]

Wysłany: 24-01-2009, 22:24   podświetlenie zegarka

Czy ktoś zmieniał kolor podświetlenia zegara na konsoli środkowej?

Dzisiaj rozebrałem zegar oraz włącznik awaryjnych. W zegarze aby zmienić kolor trzeba by zmienić cały wyświetlacz (zbyt skomplikowane), natomiast we włączniku zamiast żaróweczki (przepalonej) przylutowałem czerwoną diodę i efekt zajebisty :)

ziutek 
Mitsumaniak
Colt 1.3 2003r

Auto: COLT
Wysłany: 28-01-2009, 22:50   

AdamColt,

Wyświetlacz zegara, jak wyciągniesz z konsoli swieci się na żóto-pomarańczowo. Sam sie przymierzam do zmiany oswietlenia konsoli i wydaje mi się, aby zmienic kolor podświetlania zegara należy zmienic szybkę na zegarze, standardowo w colcie jest niebieska, mysle że umieszczenie delikatnie czerwonej szybki i czerwonej żarówki, albo białej szybki i czerwonej żarówki da pożądany efekt. Ja zaczne się w to bawi jak zrobi się cieplej na dworze :)

P.S. Zamiana szybki nie bedzie skomplikowaną operacją, od srodka można użyc troszkę jakiegoś super glue i bedzie dobrze, orginalnie jest zgrzana termicznie w chyba 4 punkcikach.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 28-01-2009, 22:53   

ziutek napisał/a:
można użyc troszkę jakiegoś super glue i bedzie dobrze

Moim zdaniem nie będzie dobrze super glue + plastik to do tego przeźroczysty = zły pomysł.

Krzychu

ziutek 
Mitsumaniak
Colt 1.3 2003r

Wysłany: 28-01-2009, 23:28   

Przeźroczysty może i tak, ale to stwierdze jak zobacze na własne oczy, oglądałem to dokładnie od wewnatrz i super glue da rade bez żadnych brzydkich wizualnych efektów ubocznych.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-01-2009, 10:05   

Ale jeśli łączysz plastik to lepiej zaopatrz się w klej do modeli plastikowych na pewno będziesz miał to lepiej zrobione po za tym super glue ma tendencje do kruszenia się jak wyschnie.

Krzychu

ziutek 
Mitsumaniak
Colt 1.3 2003r

Wysłany: 29-01-2009, 14:35   

Tu się z Tobą zgodze na temat kleju, choc są kleje typu glue do elastycznych połączeń, mysle że też by dał rade, nikt w końcu z tego strzelac nie bedzie :)

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-01-2009, 14:41   

Jak rozkręcisz zegary to daj znać jak to się robi bo myślę nad projektem automatycznego włącznika świateł i są teraz takie które się podłącza pod kontrolkę ładowania albo ciśnienia oleju (jak jest stacyjka + zgaszona kontrolka włączają światłą) zrób też foty :)

Krzychu

Pawel`85 
Forumowicz
Lancerniety

Auto: Lancer 1,6 2005 Kombi
Wysłany: 30-01-2009, 00:31   

a w miskach nie bylo automatycznego wlaczania swiatel? bo ja mam... myslalem ze wszystkie maja.

Artii 
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Wysłany: 30-01-2009, 06:54   

Niestety u nas nie ma takich bajerów jak u Ciebie :)

AdamColt
[Usunięty]

Wysłany: 30-01-2009, 16:12   automatyczny włącznik świateł

Potwierdzam, nie ma.

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 30-01-2009, 21:52   

Pawel`85 napisał/a:
a w miskach nie bylo automatycznego wlaczania swiatel? bo ja mam... myslalem ze wszystkie maja.

To mają tylko samochody na rynek skandynawski.

Odpowiedz do tematu