woda w bagazniku |
Autor |
Wiadomość |
mitsu B
Forumowicz
Auto: Mitsubischi Colt 1.3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-02-2009, 00:53 woda w bagazniku
|
|
|
witam,
zajzalem dzis do bagaznika,pod kolo zapasowe i zastalem tam niezly "basenik",
nie mam pojecia z kad ta woda,jesli to normalne ,ze dostaje sie ona do komory bagaznika,to wydaje mi sie, ze powinna znajdowac z niego ujscie.Nie widzialem tam zadnego odplywu,moze kiedys byl,bo wokol gwintu znajduja sie jakies slady silikonu.
Spotakliscie z takim przypadkiem w waszych Coltach oraz ,czy mozna temu jakos przeciwdzialac? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 06-02-2009, 11:26
|
|
|
w Galancie mialem podobnie - wymontowalem plastiki, poprosilem kogos by lal wode i lokalizowalem miejsce - byla to uszczelka tylnej klapy, trzeba bylo dac wiecej plynnej uszczelki w srodek tej gumowej i spokoj
czasem cieknie na laczeniu lampy z karoseria
a w denku komory na kolo zapasowe powinna byc zaslepka do ew. spuszczania wody |
|
|
|
 |
Laki023 [Usunięty]
|
Wysłany: 09-02-2009, 10:01
|
|
|
Witam
Nie jest to normalne, że masz wodę w bagażniku. Przyczyną nieszczelności może być dziura w okolicy podłużnicy tylnej - tam "lubią gnić" te modele colta, bądź też woda dostaje się z okolicy tylnych amortyzatorów - dziura w okolicy górnej osady amortyzatora.
Najprościej, gdy na zewnątrz jest ciemno, włóż lampę do bagażnika i zamknij - zobaczysz gdzie "wydostaje "się światło; a tak poważnie to polecam zdjęcie plastikowej tapicerki z obu stron z tyłu i dokładne oględziny.
Powodem może byc również nieszczelność o której pisał Krzyzak.
Sprawdzaj po kolei
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Qbatcz
Mitsumaniak life is good!!

Auto: colt cj0
|
Wysłany: 10-02-2009, 19:46
|
|
|
w związku z pytaniem o wodę w bagażniku... czy macie "dziurę" nad tablicą rejestracyjną, tam gdzie jest oświetlenie?? nie powinno być tam jakiejś zaślepki??
u mnie i u kolegi nie ma, a przypuszczam że podczas jazdy może się tam dostawać woda... możecie to sprawdzić?? |
_________________ jak mogę to pomogę.. jak nie.. to nie
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
Kaleid
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Lip 2006 Posty: 350 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 11-02-2009, 12:11
|
|
|
W tym miejscu fabrycznie jest taki gumowy kołnierz uszczelniający. Jeśli go nie ma, to woda rzecz jasna może lecieć. |
_________________ Volvo w garażu, Mitsubishi w sercu. |
|
|
|
 |
Janasa
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1,3 Glx 96-03r.
|
Wysłany: 11-02-2009, 14:47
|
|
|
mam(miałem?) ten sam problem, w miejscu zaślepki zadomowiła sie rdza, mechanik z "ulicy" doradził mi żebym w tym miejscu wywiercił dziurke,żeby woda sobie skapywała na zewnątrz ,albo ewentualnie wyłożył dno warstwą waty szklanej. Nie mam pojęcia jak to sie sprawdzi,co Wy na to?
również nie mam żadnej zaślepki nad tablicą z tyłu,dziwne:) |
|
|
|
 |
emilok
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2W GLS '97 2.0
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Cze 2008 Posty: 145 Skąd: Andrychów
|
Wysłany: 11-02-2009, 15:11
|
|
|
Ja mam zamiast koła zapasowego zbiornik na gaz LPG. Woda mi przeciekała przez uszczenilnienie światła jednego, miałem też watę szklaną. Poprawiłem gumę przy mocowaniu świateł i prawie w ogóle nie mam przecieków. |
|
|
|
 |
mitsu B
Forumowicz
|
Wysłany: 13-02-2009, 22:19
|
|
|
Janasa napisał/a: | mam(miałem?) ten sam problem, w miejscu zaślepki zadomowiła sie rdza, mechanik z "ulicy" doradził mi żebym w tym miejscu wywiercił dziurke,żeby woda sobie skapywała na zewnątrz ,albo ewentualnie wyłożył dno warstwą waty szklanej. Nie mam pojęcia jak to sie sprawdzi,co Wy na to?
również nie mam żadnej zaślepki nad tablicą z tyłu,dziwne:) |
wata szklana to nie jest dobry pomysl,bedzie trzymac wilgoc co w gruncie rzeczy wychodzi na to samo,mysle ,ze to beda przecieki w okolicach lapm lub uszczelka,woda nie ma prawa dostawac sie do srodka,kiedy tak sie dzieje to trzeba wyeliminowac ten 'fakt',
w innym razie bedziecie wlacicielami zalanej wykladziny i tej klapy spoczywajacej na kole zapasowym,ja juz swoja suszylem |
|
|
|
 |
Jogurt
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Pomógł: 24 razy Dołączył: 21 Wrz 2006 Posty: 2554 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 16-02-2009, 19:27
|
|
|
mitsu B, miałem w cjo ten sam motyw. woda do bagażnika dostawała się przez uszczelki lamp a w zasadzie ich brak miejscami. wykręć lampy i sprawdz jak wygląda uszczelka lampy dolegająca do budy, one lubią się rozpadać po kilkunastu latach |
_________________ CA0
Galant II |
|
|
|
 |
mitsu B
Forumowicz
|
Wysłany: 18-02-2009, 00:16
|
|
|
Jogurt napisał/a: | mitsu B, miałem w cjo ten sam motyw. woda do bagażnika dostawała się przez uszczelki lamp a w zasadzie ich brak miejscami. wykręć lampy i sprawdz jak wygląda uszczelka lampy dolegająca do budy, one lubią się rozpadać po kilkunastu latach |
zbadam ten temat,tez czuje ,ze to bedzie to,teraz nie mam okazji bo pogoda nie pozwala,
napisze jak dojde do tego,pozdrowka |
|
|
|
 |
Pexu
Mitsumaniak
Auto: Colt 1.3 | 1997
Pomógł: 14 razy Dołączył: 25 Sty 2009 Posty: 1267 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-02-2009, 11:18
|
|
|
Widzę że nie tylko ja mam podobny problem...
Też stawiam na uszczelki przy lampach, może silikonem je potraktować? Co sądzicie? |
_________________ 7,60/100
 |
|
|
|
 |
ig_or
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 '01
Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Sie 2008 Posty: 301 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 18-02-2009, 11:41
|
|
|
Miałem to samo w Cari. Woda dostawała sie przez uszczelki przy lampach. Uszczelki były sparciałe i miejscami prawie ich nie było. Wpuściłem silkonu zwykłego i na razie mam spokój. |
|
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2009, 11:50
|
|
|
Tez to mialem. Kupilem czarny silikon w motoryzacyjnym, posmarowalem i tego problemu od ponad roku juz nie mam |
|
|
|
 |
Kaleid
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Lip 2006 Posty: 350 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 18-02-2009, 11:52
|
|
|
Jest jedno miejsce, które pominęliście. W CJ0 jest takie mocowanie lewarka, ukryte pod plastikową osłoną (na tylnej ściance). Niestety, na skutek pracy tego elementu, blacha lubi tam pękać na zgrzewach, i w efekcie czego - korodować, tworząc niewielką perforację. Sprawdźcie, czy woda nie sączy się spod mocowania lewarka. Jeśli tak, to trzeba zdjąć zderzak...i załatać. |
_________________ Volvo w garażu, Mitsubishi w sercu. |
|
|
|
 |
bloodgringo
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 89'
|
Wysłany: 11-02-2016, 20:17
|
|
|
Hej:)
Właśnie rozebrałam plastiki mojego Galanta E33a 1990r... mam ten sam problem.
Zauważyłam wodę w bagażniku pod kołem zapasowym, po odkręceniu koła okazało się, że jest tam gumowy korek jak w wannie XD myślałam że woda dostaje się do środka przez starą gumę korka. Jednak po przeprowadzonym teście okazało się ze woda cieknie i przez ten korek i gdzieś z okolicy tylnych lamp. Dziś rozebrałam plastiki w bagażniku i starałam się zlokalizować miejsce przecieku...(zdjęcia może trochę dziwne ale chciałam pokazać przestrzeń między blachami) tu kilka zdjęć ---> https://drive.google.com/open?id=0B0THx7hnpPnSVWVsRU5pY2tndjA
Macie jakiś pomysł co z tym zrobić> nigdzie nie widać rdzy, na całe szczęście.
proszę o pomoc:) nie chce mieć w samochodzie basenika |
|
|
|
 |
|