Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.6] ZAWIESZENIE Problem z tylnym zawieszeniem !!!!
Autor Wiadomość
kik00 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 04-02-2009, 11:54   [MSS 1.6] ZAWIESZENIE Problem z tylnym zawieszeniem !!!!

Witam,
Mam pytanie i prośbe o pomoc. Mój misiek 1,6 Famili 2003, 93tys km os jakiegos czasu odstawia coś czego nie powinien. Jadąc ostatnio krajową 8-semką z Białego do Wa-wy, mając w samochodzie poza mna jeszcze dwie dorosłe osoby i dziecko + kilka toreb w bagażniku tylne lewe koło na pagórkach zaczęło czasami obcierać. Nie wiem czy obcierało o rant błotnika czy przy docisku koło obcierało o chlapacz:( Faktem jest, że przy obciążeniu auta (umiarkowanie) i prędkosci od około 80-90km/h przy nierówności "faistej" na drodze cos tam czasami ociera i to naprawdę głosno. to co do tej pory zrobione zostało:
- wizyta u mechanika i sprawdzanie stanu amortyzatorów - wg nich OK - nadal źle,
- wymienili spręzyny, tłumacząc, że te stare są juz przepracowane - nadal źle.
Pytanie, co dalej?
Jak sie patrzy na auto z boku to przestrzeń miedzy oponą a błotnikiem jest minimalna, ja siądą ze dwie osoby z tyłu to już nie ma prześwitu. Natomiast z przodu jest o wiele, wiele wieksza (nie wiem czy MSS-y tak maja czy nie). Misiek jest na kołach takich jak wyjechał z salonu w 2003r 195/55R15 - może w salonie gumy włożyli za duże?
Prosze o sugestie i porady.
Ostatnio zmieniony przez JCH 04-02-2009, 13:59, w całości zmieniany 1 raz  

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 04-02-2009, 14:05   

kik00 napisał/a:
Jak sie patrzy na auto z boku to przestrzeń miedzy oponą a błotnikiem jest minimalna, ja siądą ze dwie osoby z tyłu to już nie ma prześwitu. Natomiast z przodu jest o wiele, wiele wieksza (nie wiem czy MSS-y tak maja czy nie). Misiek jest na kołach takich jak wyjechał z salonu w 2003r 195/55R15 - może w salonie gumy włożyli za duże?
Niestety ten typ tak ma, nad czym ubolewam, bo z nieco podniesionym tyłem wyglądałby bardziej dziarsko :) No ale cóż ..... :?
Rozmiar opon masz dobry, pozostaje jeszcze kwestia felg - czy masz oryginalne i jakie mają ET.
Działania doraźne:
kupić takie gumowe nakładki na sprężyny - niektórzy twierdzą, że usztywniają one i podnoszą nieco zawieszenie (ja tego nie stwierdziłem), może akurat "podniesie" o ten milimetr czy dwa, który powoduje ocieranie.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

misiek-misiek 
Mitsumaniak
Kawosz :)

Auto: MSS; N16
Wysłany: 05-02-2009, 14:23   

W moim spejsie na szczęście tego nie ma, ale ja mam ori 14". W SS mojego taty ocierało i to jak diabli. Miał 15" z takim samym rozmiarem opon jak twój i w ramach buntu wymienił na 14" z carismy. Cisza jak makiem zasiał :wink: Czasami komfort podróży, przeważa nad bajeranckim wyglądem, niestety...

lolofontello 
Nowy Forumowicz
lolofontello

Auto: MSS 1,9 DID 2000r.
Wysłany: 05-02-2009, 22:40   

To może lepiej zamiast 195/55/15 zapodac 195/50/15.
to jest około 2cm "niższe koło". Jest wtedy drobne przekłamanie na prędkości (około 4% w dół), ale to nic w porównianiu z darciem błotników.
Kurcze, ja mam obecnie oryginalne aluchy MSS 14" i oponki 185/65 i jest gitara, a na lato dostałem w prezencie alusy od SMART FORFOUR 15" 6J (wymiary mają identyczne jak oryginały 15" MSS tzn włącznie z ET - 46, otworem centralnym itd bo też składane były w NEDCAR...). Muszę teraz zakupic opony a tu jak na zlosc 195/55/15 to najdrozszy chyba wymiar opon, bo np 195/50. 60-65/15 czy 185/60/15 są o średnio 20% tańsze :evil:

Boję się wydac klocka na oponki, żeby stwierdzic gdzies na sfalowanej trasie ze drę błotniki bądź nadkola z tyłu jak stare łachy.

Jak ktoś już przerabiał taki rozmiar to proszę o opinię!

kik00 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-02-2009, 10:26   

może faktycznie trzeba bedzie zastanowić sie nad zmniejszeniem kółek. Na szczęście sa to zimówki, letnie mam na alu niższy profill i jest miód malina. Denerwujacy jest fakt, że wkładaja taki rozmiar 195/55R/15 w salonie i już, niekoniecznie mówiąc, że moze być bryndza....

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 06-02-2009, 10:52   

lolofontello napisał/a:
oryginalne aluchy MSS 14"
A oryginalne nie były czasami 15"" ?
kik00, twoje zimówki raczej na pewno nie są oryginalne tylko dokupione przez dealera. Ja też takie mam wszystko by było pięknie gdyby nie to że mam za duże ET (chyba 45) i koła mam tak schowane że traci stabilność na łukach. Na całe szczęście mam małe kółka zimowe (14") i mi nie obcierają, ale pewnie 15 już by darły o wnęki nadkoli. Ty możesz mieć podobnie tylko że masz 15" i już drą. Albo masz za małe ET i Ci drą o ranty. Zobacz jakie masz ET (bywa nabite na feldze) lub zmierz.

lolofontello 
Nowy Forumowicz
lolofontello

Auto: MSS 1,9 DID 2000r.
Wysłany: 06-02-2009, 11:56   

Ja mam MMS przed liftem, także tam oryginalne są 14".

Co do ET to własnie oryginalnie podają 46, ale na felgach aftermarketowych w katalogach jest ET 38.

mhmmm i bądź tu mądry...

kik00 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-02-2009, 13:08   

sprawdzę i poinformuje:)

vaciok 
Forumowicz
vaciok

Auto: MSS 1.3 1999r.
Wysłany: 06-02-2009, 23:49   

Mam felgi 14" ET 46 opony 185 /65 jeżdżę do pracy w piątkę 30 km. przez wiochy po naprawdę wyboistej drodze i nigdy mi nie obcierały opony. Ostatnio nawet jechałem na lotnisko z kompletem pasażerów i bagażnikiem załadowanym po sam sufit (chyba max. obciążenie SS) i nie ma mowy żeby coś obcierało.

kolysm 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.9DiD
Wysłany: 07-02-2009, 07:55   

Właśnie wróciłem z nart (Harrachov), felgi stalowe 14 cali, opony zimowe, autko na max załadowane po sufit, 3 osoby dorosłe + dziecko 6 latek nic nie obciera

cyklista 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,6 Comfort
Wysłany: 10-02-2009, 14:28   

Ja tak samo nie zauważyłem u siebie żadnego obcierania, ani na co dzień ani na wakacjach do pełni załadowany i maksymalne prędkości. opony standardowe takie jak dał producent a zimówki odpowiednio dobrane żeby rozmiar pozostał taki sam

M@rgos 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-03-2009, 13:39   

Ja mam swojego miśka od 04.2004 r również wyjechał na oponach z salonu 195/55R15
Problem z obcieraniem pojawił się praktycznie w tym samym roku w wakacje zabrałem rodzinkę na mały wypad za za miasto 4 dorosłe osoby i dziecko 6lat na wybojach tył obcierał.
Pojechałem wtedy do serwisu zgłosić sprawę i prosić o rozwiązanie problemu nie otrzymałem żadnej pomocy powiedziano mi że to jakaś wada i oni muszą to zgłosić do centrali jak coś będą wiedzieć dadzą mi znać niestety nie doczekałem się.
Problemu nie było jeśli jeździłem tylko z żoną i dzieckiem także mówię poczekam, oczywiście żadnej pomocy ani odpowiedzi w tej sprawie do dziś.
Postanowiłem poszukać coś na forum i znalazłem ten temat widzę że wystarczy zmienić felgi na 14" jeśli dobrze to kumam
Autko mam już prawie 5 lat zagazowany od początku przejechane ponad 100tys km od dwóch lat jadąc na wczasy pilnuje nawierzchni żeby po dziurach nie jeździć a na wybojach zwolnić maxima lnie żeby opony nie pękły serwis miał na mnie wylane a sprawa była taka banalna gratuluje panowie serwisanci

romanik99 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-03-2009, 15:49   

ja ocieraqnia nie zauważyłem bo w pełni zapakowanym autem nie jeździłem, ale mnie po prostu denerwuje ta różnica odległości do brzegu błotnika pomiedzy tyłem a przodem na nie załadowanym aucie, wyraźnie widać że z przodu jest większa jak z tyłu, przez co auto wygląda jakby miało siadnięty tył. nie wiem jak to wyglądało jak auto było nowe bo kupiłem używany, wiem że poprzedni użytkownik jeździł czasem z przyczepką, dodatkowo auto ma butle gazową i zastanawiam się nad wymianą sprężyn na nowe, ale jaką mam pewność że po ich wymianie tył auta sie podniesie? jakie sprężyny kupic jak coś. i ile mniej więcej kosztują

M@rgos 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-03-2009, 15:55   

w sumie ja mam autko od nowości i wydaje mi się że tył siadł ale przyznam się szczerze, że pewności nie mam czy jak wymienię tylne zawieszenie coś to pomoże, w poniedziałek jadę do serwisu zobaczę co mi powiedzą :biggrin:

romanik99 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-03-2009, 00:15   

u mnie z przodu odległość od koła do krawędzi to powiedzmy na oko jakies 4/5 cm a z tyłu koło praktycznie jest na równi z krawędzią błotnika, brzydko to wygląda i to wszystko przy pustym samochodzie, nie mówie co by bylo jakbym go załadował np ludźmi na tylnej kanapie

Odpowiedz do tematu