[EAxx] Moduł domykania szyb |
Autor |
Wiadomość |
rick
Mitsumaniak

Auto: EA2W 2.0Pb+lpi
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 227 Skąd: Chełm
|
Wysłany: 12-02-2009, 21:56 [EAxx] Moduł domykania szyb
|
|
|
witam. instalował ktoś z Was może takie cudo? jeżeli tak to jak się to sprawuje w galantach? |
Ostatnio zmieniony przez Owczar 28-06-2012, 09:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
PLPynton [Usunięty]
|
Wysłany: 12-02-2009, 22:19
|
|
|
w galancie nie da sie ot tak standartowego modulu dolozyc. wszystkie szyby sa na magistrali, dolozenie dodatkowego mastera do magistrali nie zda egzaminu mozna tylko przerobic panel kierowcy aby mial wyzwolenie na domkniecie 4 szyb. sprawuje sie doskonale |
|
|
|
 |
siudii
Mitsumaniak 01221/KMM

Auto: Galant 2.0 GLSi 92r. BLOS
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Mar 2008 Posty: 244 Skąd: RadoMM
|
Wysłany: 12-02-2009, 22:23
|
|
|
U mnie w E33A taki moduł własnej roboty sprawuje się bezawaryjnie. Domyka wszystkie szyby i szyberdach a jak nie trzeba to można go łatwo wyłączyć. Ogólnie jeżeli taki moduł będzie dobrze podłączony to nie powinien sprawiać problemów. Nie wiem dokładnie jak jest w rekinie ale zazwyczaj to montuje się przy panelu sterowania w drzwiach kierowcy na przewody idące do silników szyb więc używaj do tego odpowiednich przewodów (te co są przy tych modułach z alledrogo to od razu do kosza), lutuj wszystkie połączenia i izoluj koszulkami termokurczliwymi, żeby za jakiś czas nie było niespodzianek z nie działającymi szybami. |
_________________ Mój Galant
Moja strona o Galancie
 |
|
|
|
 |
PLPynton [Usunięty]
|
Wysłany: 12-02-2009, 22:44
|
|
|
w EAxx nie ma "przewodow idacych do silnikow szyb" tylko magistrala i robi sie to tylko tak jak napisalem wczesniej. |
|
|
|
 |
pablodc
Mitsumaniak
Auto: Subaru Impreza WRX '05
|
Wysłany: 13-02-2009, 01:18
|
|
|
Bardzo interesujące:) Mógłbyś opisać taką przeróbke dokładniej? |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 695 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 13-02-2009, 01:50 Re: moduł domykania szyb
|
|
|
rick napisał/a: | witam. instalował ktoś z Was może takie cudo? jeżeli tak to jak się to sprawuje w galantach? |
ja poszedlem po najmniejeszej linii oporu (bez znajomosci instalacji) i dolutowalem do czterech wlacznikow podnoszenia, rownolegle przekazniki
dziala jak trzeba i wysterowac mozna to czym sie chce, pewnie nawet by sie dalo firmowym centralnym zamkiem |
|
|
|
 |
PLPynton [Usunięty]
|
Wysłany: 13-02-2009, 01:57
|
|
|
cos w ten desen wlasnie |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-02-2009, 02:04
|
|
|
znalazlem fotke, jakos tak to wyglada:
domykanie szyb |
|
|
|
 |
pipi_ja
Forumowicz
Auto: Galant EA 2.5 V6
|
Wysłany: 13-02-2009, 12:02
|
|
|
No wreszcie tu znalazłem odp na moje pytanie. Zakładałem w sumie dwa watki z pytaniem o moduł domykania szyb tyle, że w dziale wyżej i zero odpowiedzi.
Też miałem z tym problem bo poodcinałem praktycznie wszystkie kabelki od centralki w drzwiach i szyby działały nadal. Wyczaiłem, że do działania potrzebne sa tylko dwa kabelki wychodzące z tej centrali.
Powiem szczerze, że na takie rozwiązanie jak proponujecie nie wpadłem, ale gdybym wiedział dokąd lecą wspomniane kable sterujące można by to było wpiąć w miejce gdzie rozchodzą sie sygnały na poszczególne przekaźniki w drzwiach. Tylko pytanie, gdzie jest ta jednostka sterująca w galancie? |
|
|
|
 |
ALEX-77
Forumowicz Czarny Żarłacz E98

Auto: Avance 2.5 V6 01'
|
Wysłany: 28-06-2012, 07:26
|
|
|
Odgrzeję trochę kotleta ,ale po co zakladać nowy temat otóż odnośnie domykania szyb,zamontowałem wczoraj w panelu kierowcy cztery przekazniki połączyłem je równolegle,masę wziołem z płytki panela i wypuścilem jeden przewód i tu mam problem bo nie mam pomysłu pod co go podłaczyć w moim alarmie ? i jak uzyskać domykanie po opływie 15sec. od wyłączenia zapłonu ,z gory dzieki za podpowiedz, mój alarm to Vulcan vs2
 |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-06-2012, 10:34
|
|
|
ALEX-77, to nie będzie takie proste... jeśli dobrze pamiętam to sterowanie szybami działa przez jakieś pół minuty po wyłączeniu zapłonu, pod warunkiem, że nie otworzysz drzwi. Jak otworzysz drzwi to sterownik szyb staje się głuchy prośby domknięcia. Odpowiedzialny za to jest jeden z przekaźników pod maską. Dopiero podanie na niego napięcia ożywia sterownik szyb. ale tu też jest haczyk, otóż podawanie lewego napięcia na ten przekaźnik skutkuje dopiero po upływie około 20 sekund od otwarcia drzwi (chyba gdzieś już to opisywałem). Ja u siebie mam dodatkowy układ który podłączony pod centralny zamek, po otrzymaniu sygnału zamknięcia drzwi odczekuje 20 sekund, podaje napięcie na przekaźnik pod maską i dopiero wtedy podaje napięcie na przekaźniki w panelu z przyciskami szyb. Jest to trochę ułomne bo zawsze trzeba czekać 20 sekund na domknięcie bez względu na to czy jest to potrzebne czy nie (są sytuacje kiedy nie jest to potrzebne) ale planuję drugą wersję sterownika, gdzie ten problem będzie wyeliminowany. |
|
|
|
 |
ALEX-77

|
Wysłany: 28-06-2012, 17:50
|
|
|
Faktycznie Zhan sprawdzałem tylko na otwartych drzwiach ,tak jak piszesz jak otworzysz drzwi i zamkniesz to lipa kurcze ale wymyslili ,pozostaje mi tylko czekać aż opracujesz tą drugą wersję kurcze tyle się naczytałem na forum o tym domykaniu ,ale nikt wcześniej nie pisał że po otwarciu drzwi sterownik przestaje działać ,no chyba ze ktoś juz ma jakiś gotowy projekt?? |
Ostatnio zmieniony przez ALEX-77 02-07-2012, 18:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-06-2012, 18:00
|
|
|
Opracuje na pewno bo wkurza mnie to czekanie 20 sekund, poza tym chcę też w końcu zrobić domykanie szyberdachu. Mój moduł ma jeszcze opcję uchylania szyb jak ma się dodatkowy lub dedykowany kanał w sterowniku centralnego zamka. |
|
|
|
 |
ALEX-77

|
Wysłany: 28-06-2012, 18:22
|
|
|
Zhan napisał/a: | Opracuje na pewno bo wkurza mnie to czekanie 20 sekund, poza tym chcę też w końcu zrobić domykanie szyberdachu. Mój moduł ma jeszcze opcję uchylania szyb jak ma się dodatkowy lub dedykowany kanał w sterowniku centralnego zamka. |
To fajnie,ja niestety nie mam szyberdachu z tym uchylaniem też fajny bajer ale narazie wystarczyło by mi samo domykanie, bo już nie raz pasażerowie z tyłu zostawiali mi pouchylane szybki
acha jeszcze jedno pytanie ,ja z panelu od przekazników wypuściłem tylko jeden przewód ,bo masę wziołem z płytki ,w jakie miejsce centralki alarmu podłaczałes ten przewód,bo ja próbowałem pod kierunkowskazy ale domykały mi się tylko w momęcie mrugania migaczy
ps.a co powiesz na tan moduł ?czyt.punkt 6-ty .
Moduł domykania szyb
[ Dodano: 29-06-2012, 07:30 ]
ALEX-77 napisał/a: | Zhan napisał/a: | Opracuje na pewno bo wkurza mnie to czekanie 20 sekund, poza tym chcę też w końcu zrobić domykanie szyberdachu. Mój moduł ma jeszcze opcję uchylania szyb jak ma się dodatkowy lub dedykowany kanał w sterowniku centralnego zamka. |
To fajnie,ja niestety nie mam szyberdachu z tym uchylaniem też fajny bajer ale narazie wystarczyło by mi samo domykanie, bo już nie raz pasażerowie z tyłu zostawiali mi pouchylane szybki
acha jeszcze jedno pytanie ,ja z panelu od przekazników wypuściłem tylko jeden przewód ,bo masę wziołem z płytki ,w jakie miejsce centralki alarmu podłaczałes ten przewód,bo ja próbowałem pod kierunkowskazy ale domykały mi się tylko w momęcie mrugania migaczy
a jakby tak ominąć ten przekażnik i podłaczyć ten panel bezpośrednio pod 12V ??
ps.a co powiesz na tan moduł ?czyt.punkt 6-ty .
Moduł domykania szyb |
|
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-08-2012, 12:29
|
|
|
Jako, że budowa modułu domykania weszła w fazę wykonania potrzebuję informacji jak jest sterowana kontrolka otwartych drzwi w zegarach, masą czy napięciem? Może ktoś się orientuje bo nie mogę znaleźć tej informacji a nie chce mi się wykręcać zegarów. |
|
|
|
 |
|