Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
ćwierkanie, skrzypienie z okolicy deski roz lub drzwi??
Autor Wiadomość
axg
[Usunięty]

Wysłany: 20-02-2009, 18:41   

tommyc1 napisał/a:
a ja odkrylem ostatnio, przez przypadek, zrodlo "cierkania" u mnie:) Pisalem kiedys w innym temacie, ze takie lekkie siergotanie slychac czasami, jakby swierszczyk siedzial gdzies z przodu i sobie swierszczyl:) Na forum rozne pomysly sie pojawialy, lacznie z uszkodzeniem kompresora klimy...a tu figielek. Ostatnio, gdy znow sie pojawil ten upierdliwy, choc nie specjalnie glosny dzwiek, chcac go uslyszec wyrazniej zrobilem "STOP" na wiatraku dmuchawy i...ucichlo:) Wlaczam dmuchawe-swiergotanie, wylaczam-cisza (bez wlaczonej klimy wiec to na pewno nie wina kompresora tylko wiatraka). Przy najblizszej okazji zajrze do filtra, bo nie zdziwie sie jesli tam jakis suchy listek swiergocze gdy przeplywa powietrze...albo sam wiatrak dmuchawy-moze lozysko jak sie "zle" ulozy to tak cwierka? :)

Mam niestety to samo, czasami cwieka czasami nie i wiem ze to wiatrak. Da sie jakos "posmarowac" ten wiatrak bez wymontowywania go ?

tompi30 
Nowy Forumowicz

Auto: GALANT EA5W 2.5 AUT.
Wysłany: 20-02-2009, 19:42   

bez wyciągania chyba nie dyrydy niestety ale to może zajmie 30min najgorzej odkręcić tylko śrubę od ściany grodziowej kiepskie dojście bo dwie pozostałe bez problemu a po odkręceniu cały wiatrak wychodzi i masz na wierzchu wszystko

werdew 
Forumowicz

Auto: Omega 2.2 Dti
Kraj/Country: UK
Wysłany: 21-02-2009, 08:01   

Witajcie, w moim Galu cos cichutko swierszczy w okolicach srodkowych nawiewow (przynajmniej mam takie wrazenie), zalezy to od obrotow silnika(czyli wibracje) a nie od jazdy(wytepuje tez na postoju).
Objawy są tylko w okreslonym przedziale obrotow 2-2.5tys
Normalnie coś mnie trafia jak to slysze,sprawdzalem juz chyba wszystko,pozostaje tylko rozebrac i zlozyc(ale czy to pomoze???)

ps. dzis testowane z pasażerem, jest nadzieja ze to tylko jakis listek albo inna cholera w kanale nawiewu. Ale dmuchawa nie robi na tym żadnego wrażenia.
Jak ma świerszczyć, to świerszczy :?
ex: Galant 2.0 automat 98r
ex: SAAB 9-5 2.3t
ex: Astra 1.6 16v 01r
ex: MG ZT 190+ 2.5 V6 03r
ex: Volvo S40 automat 97r
aktu. Omega 2.2 Dti sedan 01r

yaro1976 
Mitsumaniak
Bądź człowiekiem!

Auto: EA5W 2,5`99 SE Tiptronic + LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-02-2009, 15:37   

werdew napisał/a:
Witajcie, w moim Galu cos cichutko swierszczy w okolicach srodkowych nawiewow (przynajmniej mam takie wrazenie), zalezy to od obrotow silnika(czyli wibracje) a nie od jazdy(wytepuje tez na postoju).
Objawy są tylko w okreslonym przedziale obrotow 2-2.5tys
Normalnie coś mnie trafia jak to slysze,sprawdzalem juz chyba wszystko,pozostaje tylko rozebrac i zlozyc(ale czy to pomoze???)

ps. dzis testowane z pasażerem, jest nadzieja ze to tylko jakis listek albo inna cholera w kanale nawiewu. Ale dmuchawa nie robi na tym żadnego wrażenia.
Jak ma świerszczyć, to świerszczy :?

odnośnie środkowego nawiewu, spróbuj najpierw nieco cofnąć pokrętło, suwak odpowiadający za regulacje siły nawiewu (i zakręcania). W pozycji maksymalnego otwarcia może tam nieco drgać. Lekko przymknij, cofnij i słuchaj, jeżeli poskutkuje GIT, jeżeli nie to rozbieranko :)
pzdr

werdew 
Forumowicz

Auto: Omega 2.2 Dti
Kraj/Country: UK
Wysłany: 22-02-2009, 15:16   

yaro1976 napisał/a:
odnośnie środkowego nawiewu, spróbuj najpierw nieco cofnąć pokrętło, suwak odpowiadający za regulacje siły nawiewu (i zakręcania). W pozycji maksymalnego otwarcia może tam nieco drgać. Lekko przymknij, cofnij i słuchaj, jeżeli poskutkuje GIT, jeżeli nie to rozbieranko :)
pzdr

Dzis wieczorem przetestuje, ale myśle że czeka mnie rozbieranie (nawiewu :P
dzieki za rade.
regards.
ex: Galant 2.0 automat 98r
ex: SAAB 9-5 2.3t
ex: Astra 1.6 16v 01r
ex: MG ZT 190+ 2.5 V6 03r
ex: Volvo S40 automat 97r
aktu. Omega 2.2 Dti sedan 01r

seir 
Mitsumaniak

Auto: Sprzedane
Wysłany: 22-02-2009, 15:23   

Może też pianka do czyszczenia nawiewów pomoże?

Zolar 
Forumowicz

Auto: EA5A 2,5 V6 Elegance sedan A/T
Wysłany: 24-10-2013, 11:13   

Czy ma ktoś sposób na wyeliminowanie skrzypienia plastikowych elementów deski rozdzielczej :?: Chodzi dokładnie o miejsce łączenia deski z szybą przednią od strony kierowcy.

Przy przejeżdżaniu po dziurach, torach itp. piszczy, ćwierka i szeleści. Jak docisnę ją ręką to ustaje. Tak jakby poluzował się jakiś zaczep :-k

komarsnk 
Mitsumaniak
mocno uzależniony

Auto: Galant '02 Avance A/T
Wysłany: 24-10-2013, 15:19   

Zolar, też mam świerszcza w tym miejscu i jak uderzę pięścią nad lewą kratką nawiewu to przestaje na chwilę lecz sam szukam rozwiązania tego problemu... :roll:
Był: Ford Sierra 2.0 OHC '91
Był: Opel Ascona 1.6 S Coupe '85 bandyta :)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 24-10-2013, 20:17   

komarsnk, wyjmij lewą kratkę nawiewu, pod nią jest śrubka na klucz 10 mocująca deskę rozdzielczą. Poluzuj tą śrubkę, walnij pięścią w deskę rozdzielczą nad w/w kratką, poszarp trochę deską w różne strony i dokręć w/w śrubkę. U mnie w SE całkowicie wyeliminowało to tego świerszcza i już nigdy się nie pojawił :wink:

Zolar 
Forumowicz

Wysłany: 26-10-2013, 23:53   

komarsnk napisał/a:
Zolar, też mam świerszcza w tym miejscu i jak uderzę pięścią nad lewą kratką nawiewu to przestaje na chwilę lecz sam szukam rozwiązania tego problemu... :roll:

U mnie ewidentnie piszczy na styku deski z szybą, nie z nawiewu. Zastanawiam się czy może czegoś tam nie wcisnąć, może jakimś silikonem psiknąć? :-k

Tomii 
Mitsumaniak

Auto: C4, BX, Espace 3
Wysłany: 27-10-2013, 06:34   

Zolar napisał/a:
komarsnk napisał/a:

U mnie ewidentnie piszczy na styku deski z szybą, nie z nawiewu. Zastanawiam się czy może czegoś tam nie wcisnąć, może jakimś silikonem psiknąć? :-k

2cm szerokości gąbka z metrażu powinna pomóc, może też skrzypieć obudowa zegarka.

Zolar 
Forumowicz

Wysłany: 27-10-2013, 08:39   

Tomii napisał/a:
Zolar napisał/a:
komarsnk napisał/a:

2cm szerokości gąbka z metrażu powinna pomóc, może też skrzypieć obudowa zegarka.

Dzięki. Skrzypi dokładnie z lewej strony, nad nawiewem od strony kierowcy. Po prostu przy rogu szyby. Jak przejeżdżam np. przez tory i docisnę w tym miejscu to jest cisza :D

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 27-10-2013, 11:33   

Zolar, to zrób to o czym napisałem wyżej.

komarsnk 
Mitsumaniak
mocno uzależniony

Auto: Galant '02 Avance A/T
Wysłany: 03-03-2014, 15:11   

Hugo napisał/a:
komarsnk, wyjmij lewą kratkę nawiewu, pod nią jest śrubka na klucz 10 mocująca deskę rozdzielczą. Poluzuj tą śrubkę, walnij pięścią w deskę rozdzielczą nad w/w kratką, poszarp trochę deską w różne strony i dokręć w/w śrubkę. U mnie w SE całkowicie wyeliminowało to tego świerszcza i już nigdy się nie pojawił :wink:

Hugo, zabrałem się do tego dziś dopiero... Właśnie wróciłem, niestety bez sukcesu.
Wyjąłem samą kratkę nawiewu (tą co się rusza :p ) z nadzieją, że tam będzie ta śrubka, o której piszesz... Ja tam nic nie widzię :shock: Jest tylko tunel nawiewu i klapka zamykająca kanał powietrzny... Czy trzeba wyjąć całą tą obudowę kratki? Jeśli tak to jak... :roll: Szarpałem w każdą stronę ale nie jet przesadnie ciepło więc wolałem jej nie połamać...

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 03-03-2014, 15:20   

komarsnk napisał/a:
Wyjąłem samą kratkę nawiewu (tą co się rusza ) z nadzieją, że tam będzie ta śrubka, o której piszesz... Ja tam nic nie widzię Jest tylko tunel nawiewu i klapka zamykająca kanał powietrzny...
No nie dziwne, że za kratką jest kanał nawiewu :wink:
komarsnk napisał/a:
Czy trzeba wyjąć całą tą obudowę kratki?
Oczywiście, że tak.
komarsnk napisał/a:
Jeśli tak to jak...
Nie jest to proste i nie ma 100% sposobu żeby czegoś nie połamać. Najlepiej wyjąć przycisk regulacji lusterek i ciągnąć do siebie za otwór po nim, a po bokach przez szmatkę podważać panel płaskim śrubokrętem co chwilę w innym miejscu. W końcu wyskoczy, ale w 99% łamie się zatrzask na górze. Na szczęście w niczym to nie przeszkadza, kratka po jej ponownym montażu trzyma się jak należy.

Odpowiedz do tematu