Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
a taka mala propozycja :)
Autor Wiadomość
kaleos 
Mitsumaniak
Nordschleife rulez

Auto: Eclipse 1G GSX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-02-2009, 17:50   

thx

Arti_Ca0 
Forumowicz

Auto: Colt CJO 1.3 '97
Wysłany: 22-02-2009, 21:53   

ja ostatnio przerabialem to jak bylem na diagnostyce, moja kierownica ma bodajze 30cm, ale jest homologowana (znaczek E1 w koleczku - homologacja niemiecka, oznaczenie musi byc wybite gdzies na kierownicy, inaczej nie mozna jej uzywac).

kaleos 
Mitsumaniak
Nordschleife rulez

Auto: Eclipse 1G GSX
Wysłany: 23-02-2009, 08:02   

ja mam ori SPARCO 33cm, na spodzie mam tylko jakis nr wybity i nie wiem czy to wystarczy

Arti_Ca0 
Forumowicz

Wysłany: 23-02-2009, 09:35   

poszukalem troche i znalazlem przepisy unijne. wklejam link do calosci (nie polecam lektury ;p): przepisy unijne dot. kierownic

podaje tez konkretne yy artykuly to sie chyba nazywa z tej ustawy:

4.3.4 Na każdej kierownicy zgodnej z typem kierownicy homologowanym na mocy niniejszego regulaminu umieszcza się w widoczny sposób i w łatwo dostępnym miejscu, określonym w formularzu homologacji, międzynarodowy znak homologacji składający się z:
4.3.4.1 wpisanej w okrąg litery "E" i numeru identyfikującego państwo, które udzieliło homologacji (2);
4.3.4.2 numeru homologacji umieszczonego pod okręgiem;
4.3.4.3 znaku R94-01 w przypadku homologacji na mocy pkt 5.2.1 poniżej.
4.3.5 Znak homologacji powinien być czytelny oraz trwały.

(2) to jest odnosnik z ustawy, czyli numer kraju nastepujacy po literce E:

1-Niemcy, 2 - Francja, 3 - Włochy, 4 - Niderlandy, 5 - Szwecja, 6 - Belgia, 7 - Węgry, 8 - Czechy, 9 - Hiszpania, 10 - Jugosławia, 11 - Zjednoczone Królestwo, 12 - Austria, 13 - Luksemburg, 14 - Szwajcaria, 15 (puste), 16 - Norwegia, 17 - Finlandia, 18 - Dania, 19 - Rumunia, 20 - Polska, 21 - Portugalia, 22 - Rosja, 23 - Grecja, 24 - Irlandia, 25 - Chorwacja, 26 - Słowenia, 27 - Słowacja, 28 - Białoruś, 29 - Estonia, 30 (puste), 31 - Bośnia i Hercegowina, 32 - Łotwa, 33 (puste), 34 - Bułgaria, 35-36 (puste), 37 - Turcja, 38-39 (puste), 40 - Była Jugosłowiańska Republika Macedonii, 41 (puste), 42 - Wspólnota Europejska (homologacje udzielone przez państwa członkowskie z ich własnymi symbolami EKG), 43 - Japonia, 44 (puste), 45 - Australia, 46 - Ukraina. Kolejne numery są przyznawane innym państwom w kolejności chronologicznej, zgodnie z datą ratyfikacji lub przystąpienia do Porozumienia dotyczącego przyjęcia jednolitych wymagań technicznych dla pojazdów kołowych, wyposażenia i części, które mogą być stosowane w tych pojazdach, oraz wzajemnego uznawania homologacji udzielonych na podstawie tych wymagań, a o ich przyznaniu Umawiające się Strony Porozumienia powiadamia Sekretarz Generalny ONZ.

Grzegosh 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 16V 98r kombi
Wysłany: 23-02-2009, 21:27   

z tego co pamietam to jeszcze bylo cos na temat ze klakson musi byc na kierownicy

Arti_Ca0 
Forumowicz

Wysłany: 23-02-2009, 22:05   

czytalem gdzies na jakims forum ze nie musi, ale nie bylo to poparte konkretnymi przepisami... osobiscie tez mi sie wydaje ze przynajmniej powinno byc na kierownicy, chociaz np w niektorych ciezarowkach klakson jest w przelaczniku od kierunkowskazow.

bobo86
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2009, 11:34   

Arti_Ca0 napisał/a:
chociaz np w niektorych ciezarowkach klakson jest w przelaczniku od kierunkowskazow.

nie tylko w ciezarowkach.. niektore osobowki tez maja klakson w tym przelaczniku..

Makos 
Mitsumaniak
Panzermeister

Auto: Renault Megane Classic '97
Wysłany: 24-02-2009, 12:27   

bobo86 napisał/a:
niektore osobowki tez maja klakson w tym przelaczniku..

dla przykładu R19 miały klakson w dźwigni kierunkowskazów i jeśli dobrze kojarzę, to te starsze Clio chyba też

Mitsubishi Galant E32A - sprzedany
Nissan 100NX B13 - sprzedany
Renault Megane Classic - obecnie

bobo86
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2009, 13:19   

ja widzialem takie cus w starym escorcie albo starej corolli.. nie pamietam juz..

waldek238 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 Blue Sky
Wysłany: 06-03-2009, 09:21   

w mojej ciotki Wartburgu też był w przełączniku kierunkowskazów :lol:

Łukasz zs 
Mitsumaniak

Auto: MISIO
Wysłany: 06-03-2009, 18:08   

w koparko-ladowarkach tez jest w kierunku i w manetkach z tyłu :lol: